Heinrich Mattoni – brilantný podnikateľ a obchodník
Autor(ka) : Gabika
Dátum a čas : 29.5.2013 02:44
Kategória : Osobnosti
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Predkovia talianskej rodiny Mattoni prišli do Karlových Varov už v 17. storočí. Prvým z nich bol Ottavio Mattoni, obchodník s citrónmi. Usadil sa v meste, potom sa tu i oženil a založil svoj vlastný obchod. Jeho potomkovia sa venovali prevažne práci s cínom (keďže bola minerálna voda stáčaná do kameninových alebo keramických nádob, ktoré boli uzatvárané cínovým uzáverom). Pôvodné povolanie rodiny Mattoni však môže naznačovať aj samotné meno Mattoni, čo v taliančine znamená tehla. Je teda možné, že sa venovali aj výrobe tehál.

Predkovia talianskej rodiny Mattoni prišli do Karlových Varov už v 17. storočí.  Prvým z nich bol Ottavio Mattoni, obchodník s citrónmi. Usadil sa v meste, potom sa tu i oženil a založil svoj vlastný obchod. Jeho potomkovia sa venovali prevažne práci s cínom (keďže bola minerálna voda stáčaná do kameninových alebo keramických nádob, ktoré boli uzatvárané cínovým uzáverom). Pôvodné povolanie rodiny Mattoni však môže naznačovať aj samotné meno Mattoni, čo v taliančine znamená tehla. Je teda možné, že sa venovali aj výrobe tehál.

 

Jedným z najúspešnejších podnikateľov z rodu Mattoni bol Heinrich Mattoni.

Narodil sa 11. augusta 1830 v Karlových Varoch v rodine Karla Mattoniho, ktorý bol mestským radcom. Heinricha po ukončení štúdia pracoval niekoľko rokov ako účtovník a obchodný cestujúci. Po návrate do rodiska ho zaujala výborná obchodná príležitosť a v roku 1867 si prenajal od kniežaťa z Neubergu Ottov prameň v susednej obci Kyselka.

 

Heinrichovi Mattonimu sa začalo v jeho podnikaní nesmierne dariť a od roku 1873, kedy oficiálne založil Kyselku, nastal obrovský rozkvet spoločnosti. Vďaka úspechom a vynikajúcej kvalite produktov a služieb bol v roku 1870 menovaný dvorným dodávateľom minerálnej vody na cisársky dvor a v roku 1898 dokonca komorným dodávateľom cisára.

 

Mattoniho Kyselka napredovala pod jeho vedením až do jeho smrti. Heinrich Mattoni zomrel 14. mája 1910.

 

Dobre prosperujúcu firmu Heinrich Mattoni AG Giesshübl prevzali v roku 1910 jeho synovia – Leo Edler von Mattoni a Heinrich Edler von Mattoni. Prvú ranu profitujúce firme a kúpeľom zasadila 1. svetová vojna a neskôr svetová hospodárska kríza. Rodina Mattoni teda musela predať väčšinu akcií firmy aj kúpeľov.

 

K  znovuzrodeniu podniku došlo až po roku 1989 príchodom nových majiteľov – talianskej rodiny Pasquale.

 

 

 

Historické míľniky Mattoni

      

1522 – v historických prameňoch sa objavujú prvé písomné zmienky o Bukovej Kyselke. Je však možné, že ľudia využívali tento minerálny prameň mnoho storočí predtým.

1693 – do Karlových Varov prichádza obchodník z Talianska – Ottavio Mattoni. Usadil sa v meste, založil si rodinu a otvoril svoj vlastný obchod.

1793 – prameň Buková Kyselka je odborníkmi uznaný za vhodný na export a prvé kameninové fľaše s minerálkou sa začínajú vyvážať do zahraničia. 

1829 – Wilhelm von Neuberg, nový vlastník prameňa, podniká prvé kroky na založenie miestnych kúpeľov. Necháva postaviť reštauráciu, altánok nad prameňom a niekoľko promenád.

1852 – do Kyselky zavítal grécky kráľ Otto I. Na jeho žiadosť odišlo do Atén 450 džbánov minerálky a hlavný prameň dostal oficiálny názov Ottov prameň.

1867 – karlovarský podnikateľ talianskeho pôvodu Heinrich Kaspar Mattoni si od kniežaťa z Neubergu prenajal vývoz Ottovho prameňa.

1868 – Heinrich Mattoni zavádza prvú novinku – sklenenú fľašu s papierovou etiketou.

1869 – Heinrich Mattoni bol nesmierne šikovný obchodník a postupne dokázal exportovať minerálnu vodu do celého sveta. V tomto roku dosiahol export minerálky 331 449 fliaš. Ďalší rok začala byť voda distribuovaná aj na viedenský cisársky dvor.

1873 – Založenie Mattoni.

Mattoniho Kyselka sa stáva jednou z najznámejších minerálnych vôd. Jej úspech inšpiroval Mattoniho ku kúpe celej Kyselky od grófa Černína a k vybudovaniu miestnych kúpeľov. Začína sa najväčší rozkvet spoločnosti.

1894 – Mattoni nechal postaviť železničnú linku Vojkovice na Ohří – Kyselka. Rýchla a lacná doprava železnicou priniesla ďalší rast zisku a rozvoja spoločnosti.

1900 – Kyselka bola napojená na európsku železničnú sieť, ktorá privážala do kúpeľov množstvo domácich i zahraničných hostí. Na svetovej výstave získala Kyselka cenu Grand Prix.

1910 – Heinrich Mattoni zomiera. V čase jeho smrti sa do sveta vyvážalo okolo 10 miliónov fliaš Mattoni.

1945 – Prvá a druhá svetová vojna výrazne zasiahla do činnosti podniku. Došlo k celkovému útlmu kúpeľníctva. Podnik bol zoštátnený a prevádzkovaný ako závod karlovarských Západočeských žriedel.

1970 – po absolútnom úpadku prichádza aspoň malé zadosťučinenie – kúpele sa stávajú liečebným zariadením pre deti zo severozápadných Čiech.

1989  – po revolúcii svitá na nové časy – podnik je premenovaný na akciovú spoločnosť Karlovarské minerální vody. Kúpele však definitívne zanikajú.

1990 – modernizácia podniku. Úspešnú Mattoniho Kyselku doplnili Karlovarské minerální vody o pramenitú vodu Aquilu, stáčanú tiež v závode Kyselka, a Magnesiu – prírodnú minerálnu vodu bohatú na horčík, ktorá sa stáča v Mníchove v blízkosti Karlových Varov.

1994 – dochádza k privatizácii podniku. Novým majiteľom sa stáva talianska podnikateľská rodina Pasquale. Rodina začína výrazne modernizovať závod.

1995 – od tohto roku sa Mattoni stáva značkou viacerých podujatí – Medzinárodný pražský maratón (od roku 1995), Český slávik (od roku 1996), Mattoni Grand Drink (od roku 1998)

1999 – Mattoni uvádza na trh nový rad ochutených perlivých minerálnych vôd. Prvými príchuťami boli citrón a pomaranč.

2004 – Mattoni dáva dôraz na dizajn. Prichádza s novou sklenenou fľašou z dielne talianskeho dizajnérskeho štúdia Pininfarina (známeho z tvorby karosérií Ferrari a Alfa Romeo).

2013 – Mattoni oslavuje!

Už 140 rokov si môžu ľudia po celom svete vychutnávať a oslavovať život aj vďaka minerálnej vode Mattoni s typickým orlom v logu. 

 

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.