Zmeny počasia a zdravie
Autor(ka) : Jana Osuska
Dátum a čas : 21.9.2001 11:34
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Každý tretí človek reaguje na zmeny počasia zmenami nálady a subjektívneho stavu. Prečo? Pretože sa stále viac vzďaľujeme od prírody. Príliš veľa času trávime v uzavretých miestnostiach a nie sme dostatočne otužilí.

Slnečné lúče, vietor a atmosferický tlak majú bezprostredný vplyv na životne dôležité funkcie organizmu – krvný tlak, prekrvenie mozgu, rytmus srdca, vylučovanie hormónov a mnoho iných. Nezávisle od toho, aká je teplota okolia, si zdravý človek udržiava telesnú teplotu od 36 do 37 stupňov Celzia. Počas náhlej zmeny počasia sa musí bleskurýchlo prispôsobiť novým podmienkam. Stráca rovnováhu, je preťažený a oslabený. Pri prechodoch studeného frontu zomiera viac ľudí najmä kvôli zlej činnosti krvného obehu. Pri hlbokej tlakovej níži s teplým vzduchom narastá počet infarktov a porážok. Mimoriadne citliví ľudia pociťujú niekoľko hodín alebo dokonca niekoľko dní pred zmenou počasia bolesti. Typické ťažkosti ľudí, citlivých na počasie, sú:
· bolesti hlavy a migrény
· oslabenie koncentrácie
· únava a vyčerpanosť
· nechuť a apatia
· nervozita a podráždenie
· vnútorný nepokoj
· pocit strachu
· deprimovanosť a smútok
Veľký vplyv na náš zdravotný stav aj náladu má svetlo – zníženie jeho intenzity oslabuje obranné sily organizmu. Ohrozuje nás aj to, že v zime sú sliznice dýchacích ciest omnoho suchšie a omnoho ľahšie do nich vnikajú choroboplodné zárodky. Najčastejšie pociťovaným dôsledkom krátkych dní je typ depresie, na ktorú sú ženy náchylnejšie ako muži. Jej prvým príznakom je potreba spánku aj počas dňa a rastúci apetít najmä na potraviny s vysokým obsahom škrobov – zeleninu, pečivo, med, sladkosti.

Ako sa chrániť pred depresiou?

1 Nezávisle od počasia sa choďte každý deň aspoň na 15 minút poprechádzať – aj keď je slnko schované za mračnami.
2 Nenoste príliš tmavé slnečné okuliare. Iba cez očné nervy sa môžu slnečné lúče dostať do časti mozgu, ktorá tlmí vylučovanie melatonínu, pôsobiaceho uspávajúco a vyvolávajúceho depresiu a apatiu.
3 Miesto na prácu alebo odpočinok si zariaďte podľa možnosti čo najbližšie pri okne.
4 Ak je pre vás depresia veľkým problémom, informujte sa u lekára na možnosť intenzívnej svetelnej terapie. Dosahujú sa ňou veľmi dobré výsledky.
5 Ubitosť a pochmúrna nálada môže byť vyvolaná aj nedostatkom magnézia a vitamínu B. Magnézium sa nachádza v mäsa, celozrnom pečive a chlebe, pivných kvasniciach, banánoch, zemiakoch, pšeničných klíčkoch a listovej zelenine.
6 Výskumy dokázali, že ľudia so sklonmi k depresii sa cítia omnoho lepšie, ak sa vyhýbajú cukru a káve.
7 Náladu zlepšujú aj farby, najmä žltá a pomarančová. Obklopte sa nimi! Žltá farba zvyšuje aktivitu a zlepšuje spoločenské kontakty.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.