Ako naučiť deti narábať s peniazmi
Autor(ka) : Zuzana
Dátum a čas : 20.7.2013 00:00
Kategória : Rodina
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Vie vaše dieťa, koľko mesačne miniete na nájom či za káblovú televíziu? Možno si poviete, že je zbytočné zaťažovať svojich potomkov takýmito „dospelými“ záležitosťami. Odborníci sa však zhodujú v tom, že čím skôr sa naučí dieťa rozpoznať hodnotu peňazí, ako i to, ako s nimi dobre narábať, tým lepšie.

Vie vaše dieťa, koľko mesačne miniete na nájom či za káblovú televíziu? Možno si poviete, že je zbytočné zaťažovať svojich potomkov takýmito „dospelými“ záležitosťami. Odborníci sa však zhodujú v tom, že čím skôr sa naučí dieťa rozpoznať hodnotu peňazí, ako i to, ako s nimi dobre narábať, tým lepšie.

 

„S vreckovým by ste mohli u detí začať už na základnej škole. Rovnako je to dobrá príležitosť ich postupne oboznámiť so základnými znalosťami ohľadom financií,“ hovorí výkonná riaditeľka spoločnosti Capital & Financial Protection Stanislava Struhárová. Odborníčka zároveň ponúka niekoľko tipov, ako naučiť deti narábať s peniazmi i získať základný prehľad vo svete financií.

 

- vysvetlite dieťaťu, aký je rozdiel medzi príjmami a výdavkami a prečo by mali byť príjmy vyššie ako výdavky. Môžete tiež uviesť príklady, ako sa dajú niektoré výdavky efektívne znížiť, prípadne kedy je vhodné sa uskromniť.

 

- vyčleňte dieťaťu týždenné vreckové. Povedzte mu, čo by si z neho malo zaobstarať (napríklad v lete to môže byť zmrzlina či vstup do kina alebo na kúpalisko. Dieťa by si nemalo z vreckového platiť stravu ani školské potreby). Poproste potomka, aby si o svojich príjmoch a výdavkoch viedol záznamy a ak bude chcieť, na konci týždňa si ich môžete spolu prejsť. Apelujte tiež na to, aby si z vreckového dieťa šetrilo, napríklad na darčeky na Vianoce.

 

- pamätáte si ešte, keď vás rodičia posielali s lístkom do obchodu? Neraz povedali, že čo vám z peňazí, ktoré vám dali na nákup zostane, to si môžete nechať. Myslím, že išlo o výborný spôsob, ako deti naučiť nielen hospodáriť (ak sa mi podarí kúpiť napríklad lacnejší chlieb, zostane mi viac), ale neraz aj získali prehľad o cenách základných potravín. Aj Margaret Thatcherová sa pýšila tým, že vždy tieto veci ovládala. Nie je na škodu, ak má dieťa prehľad o tom, koľko stojí liter mlieka či peceň chleba.

 

- u starších detí môžete vyskúšať aj malú „slovnú“ úlohu. Povedzte mu, aby si predstavilo, že má mesačný príjem v čistom asi 800 eur (sumu môžete meniť). Nech skúsi dať na papier všetky výdavky, ktoré v ten mesiac musí zaplatiť (napríklad nájom, hypotéku, SIPO a pod.). Nielen vám, ale i tínedžerovi to poodhalí viac o tom, ako narábať s rodinným rozpočtom.

 

U dospievajúcich detí tiež môžete skúsiť rozobrať aj tieto otázky:

 

- Vieš aký je rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou?

- Vieš, na čo sa dá použiť hypotekárny úver?

- Akými spôsobmi môžeš zvyčajne platiť v obchode? (hotovosť, karta, prípadne stravné poukážky)

- Kam si môžeš uložiť peniaze? (do pančuchy, na bežný účet, termínovaný vklad....)

- Čo znamená, keď sa povie, že mám preplatok za elektrinu?



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.