Orechy
Autor(ka) : Jana Osuska
Dátum a čas : 3.10.2001 14:35
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Vonku fúka vietor, z hustých sivých mrakov sa na zem lejú hektolitre vody. Skrátka podvečer, že by si psa z domu nevyhnal. Vy samozrejme sedíte v rodinnej pohode pred televízorom a z misky sa na vás usmievajú čipsy. Škoda, mali by sa radšej orechy a oriešky. Čím vás obohatia a v čom vám môžu uškodiť? Skôr ako načriete do misky s touto pochúťkou, prečítajte si koľko sa v nich skrýva kalórií a aké obsahujú stopové prvky. Uvedené čísla platia pre poriadnu hrsť teda približne 60 gramov.

Vlašské orechy – Výhodou vlašských orechov je, že je v nich dostatok telu prospešných omega mastných kyselín /4gramy/ a esenciálnych mastných kyselín /6gramov/. Tie pomáhajú proti kardiovaskulárnym chorobám. Je v nich aj určitý podiel bielkovín /8gramov/, vlákniny /2g/ dôležitej pre znižovanie cholesterolu v krvi a draslík/284g/. Ich tienistou stránkou je 364 kalórií. Ak si ich však dáte namiesto večere s troškou medu, urobíte niečo pre svoje zdravie.

Lieskové oriešky – Pre niektorých ľudí sú lieskové oriešky neprijateľné kvôli vysokému obsahu kyseliny listovej. Citlivé osoby z nej majú pálenie záhy. Kyselina listová je však dôležitá pre ženy v prvom trimestri tehotenstva, lebo pomáha predísť niektorým vývojovým vadám. Okrem toho je v nich dostatok vápniku /110mg/, ktorý pôsobí proti ukladaniu tukov v tele. 376 kalórií, ktoré sa v nich nachádzajú je dosť.

Arašidy – podzemnica olejná je v podstate zelenina, čiže aj najčastejšie konzumované “orechy“ sú vlastne zelenina. Nikdy ich nejedzte solené dostane sa vám do organizmu zbytočne veľa sodíku a oleja. Ideálne je šúpať si ich priamo zo šupky. Viac ako 2% svetovej populácie majú však na túto plodinu alergiu. Ak medzi ne nepatríte, získate z nich 4 gramy vlákniny a 14 gramov bielkovín. Nachádza sa v nich aj vitamín E. Kalorická hodnota – 330 kalórií.

Mandle – Sú jedným z najhodnotnejších druhov orechov. Okrem skvelej chuti vám dodajú 8 gramov vlákniny, 436 miligramov draslíku a 10 miligramov vitamínu E, no a k tomu samozrejme 332 kalórií.

Kešu orechy – Čo sa týka prínosných látok podobajú sa na arašidy. Našťastie však na ne nie je alergických tak veľa ľudí. Je v nich 320 mg draslíku, 12 gramov bielkovín, 2 gramy vlákniny, 18gramov glycidov a vitamín E. 326 kalórií je pri takom prínose pre organizmus dosť nízka „cena“.

Pistácie – Sú bohaté na vlákninu/6 gramov/ a draslík /350 mg/. Ak si kúpite tie v škrupinke budete ich pojedať pomaly a tých 60 gramov vás dokonale zasýti. Obsahujú 344 kalórií.

Pekanové orechy – ich chuť je síce oproti chuti bežných vlašských orechov mimoriadne lahodná ale, nemajú skoro žiadne stopové prvky či vitamíny, ktorými by vás mohli obohatiť. Objem vlákniny Je 6 gramov a nutričná hodnota až 374 kalórií.

Makadamové orechy – Ak aj vy patríte medzi ľudí, ktorí sa s hrôzou dívajú na cenu týchto orechov u nás tešte sa. Je to kalorická bomba obsahujúca 400 kalórií v našej hrsti. Navyše sa v nich nenachádzajú skoro žiadne vitamíny až na stopový podiel vitamínu E. Šesť gramov vlákniny pri tej nutričnej hodnote a cene vám za to nestojí.

Rozhodne sú akékoľvek orechy najlepšou možnou voľbou, ak niečo pri televízii musíte chrúmať. A skvelé je, že pre nás najdostupnejšie vlašské orechy patria medzi najhodnotnejšie z nich. Tak chrúmajte a nezabudnite, že pár orechov môže byť aj jediným vhodným jedlom, ktoré si po šiestej hodine večer doprajete.


©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.