Letný jahodový koláč
Autor(ka) : Monika
Dátum a čas : 1.8.2013 00:00
Kategória : Recepty
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Preosejte múku a prášok do pečiva do veľkej misy. Pridajte cukor, vanilkový cukor, štipku soli, vajcia a tuk Hera a zamieste husté cesto.

Na 8-10 kúskov

Čas na prípravu: 20 minút

Čas na chladenie a pečenie: 35-45 minút

Stredne náročný

 

Na cesto:

150 g hladkej múky

16 g prášku do pečiva (1 vrecúško)

150 g kryštálového cukru

8 g vanilkového cukru (1 vrecúško)

3 vajcia

150 g zmäknutej rastlinnej tukovej nátierky Hera

štipka soli

Na náplň:

½ l polotučného mlieka

40 g vanilkového pudingu v prášku

50 g kryštálového cukru

1 vajce

500 g jahôd

125 ml šľahačky

cukor na posypanie

 

Postup:

Predhrejte rúru na 180 °C.

 

Preosejte múku a prášok do pečiva do veľkej misy. Pridajte cukor, vanilkový cukor, štipku soli, vajcia a tuk Hera a zamieste husté cesto.

 

Vylejte cesto do pripravenej vymastenej a pomúčenej obdĺžnikovej formy (prípadne formy vyloženej papierom na pečenie). Pečte cesto v rozohriatej rúre 35-45 minút dozlatista. Po vybratí nechajte vychladnúť.

 

Kým sa cesto pečie, urobte pudingový krém. Rozohrejte mlieko. V miske zmiešajte pudingový prášok, cukor a vajce so 4 lyžicami teplého mlieka. Vylejte zmes do horúceho mlieka a za stáleho miešania priveďte k varu a následne pri zníženej teplote povarte 3-4 minúty. Nezabudnite pravidelne miešať! Za občasného miešania nechajte vychladnúť, na povrchu pudingu sa nesmie vytvoriť koža.

 

Medzitým očistite jahody a rozpoľte ich.

 

Vyšľahajte šľahačku. Hotovú šľahačku vmiešajte do studeného pudingu. Ak bude puding teplý, šľahačka sa roztopí a krém bude riedky. Hotový krém rovnomerne rozotrite na cesto.

 

Lyžičkou dajte na krém polovice jahôd a posypte cukrom.

 

Variant:

Jahody možno nahradiť iným sezónnym ovocím, ako sú maliny, marhule, broskyne, banány, kivi či čučoriedky. Rovnako dobrá je aj zmes ovocia.

 

Tip:

Namiesto obdĺžnikovej formy môžete použiť veľkú okrúhlu formu.

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.