Predávkovanie sa môže týkať aj vás
Autor(ka) : Gabika
Dátum a čas : 30.8.2013 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

V sobotu 31. augusta 2013 si pripomenieme Medzinárodný deň zvyšovania povedomia o predávkovaní. Európske monitorovacie centrum pre drogy a drogovú závislosť uvádza, že za posledných desať rokov zahynulo v dôsledku predávkovania v Európe až 70 000 ľudí.

 

 

V sobotu 31. augusta 2013 si pripomenieme Medzinárodný deň zvyšovania povedomia o predávkovaní. Európske monitorovacie centrum pre drogy a drogovú závislosť uvádza, že za posledných desať rokov zahynulo v dôsledku predávkovania v Európe až 70 000 ľudí.

 

Téme predávkovania sa venuje aj OZ Odyseus, ktoré už 16 rokov pracuje s ľuďmi užívajúcimi drogy. Predávkovanie však nie je iba o heroíne. Realita je taká, že predávkovanie hrozí každému, kto užíva nejaké drogy – pri tom by sme nemali zabúdať, že medzi drogy sa zaraďujú aj alkohol a lieky na upokojenie. „Chceme, aby o predávkovaní ľudia vedeli viac, pretože smrť predávkovaním je strata ľudského života a život každého človeka má význam,“ uvádza Mgr. Miroslava Žilinská, podpredsedníčka OZ Odyseus.

 

Téme predávkovania sa OZ Odyseus venuje v programe terénnej sociálnej práce pre injekčných užívateľov drog Chráň sa sám ako aj v programe SEX/DROGY, ktorý pracuje s mladými ľuďmi experimentujúcimi s drogami. Obe cieľové skupiny sú z pohľadu predávkovania rizikové.

 

„Priamo v uliciach mesta sme robili kurzy prvej pomoci, aby si samotní ľudia z tejto komunity vedeli vzájomne pomôcť. V rámci výskumu o predávkovaní sme zistili, že 44,5 % zo 110 opýtaných klientov má vlastnú skúsenosť s predávkovaním a až 70 % z nich zachraňovalo niekoho predávkovaného. Problémom je aj stigma, ktorá v spoločnosti existuje. Skoro polovica opýtaných klientov si napríklad myslí, že väčšina záchranárov nechce pomáhať užívateľom drog,“ ďalej uviedla Žilinská.

 

Program SEX/DROGY poskytuje svoje poradenské služby na festivaloch a prostredníctvom online poradne www.drogy.org. U mladých ľudí je nebezpečné, že stále narastá trend nárazového pitia alkoholu – opitia sa do nemoty a hrozí riziko otravy alkoholom. Navyše, mladí ľudia si často myslia, že z takého stavu sa stačí vyspať, a tak nechajú kamaráta alebo kamarátku bez dozoru. Nehovoriac o kombinovaní alkoholu s inými drogami. OZ Odyseus sa snaží prinášať mladým ľuďom také informácie, ktoré im môžu zachrániť život.

 

„Neužívala som drogy dva roky, začala som pracovať. Potom som sa ale rozišla s priateľom a išla som si dať. Vtedy som sa predávkovala. Ten, s ktorým som bola utiekol, nechal ma ležať na schodoch. Našťastie ma niekto našiel a pomohol mi,“ spomína Petra, ktorej dal život druhú šancu. Je však veľa príbehov, ktoré nemajú taký dobrý koniec. OZ Odyseus pripravilo pre svojich klientov edukačný plagát, ktorý zhŕňa všetky dôležité informácie o predávkovaní heroínom a pervitínom a tento bude zverejnený počas služieb od 28. augusta do 1. septembra 2013. V rámci tohto týždňa si klienti OZ Odyseus spoločne s pracovníkmi združenia pripomenú pri sviečke svojich zosnulých blízkych, ktorí zomreli v dôsledku predávkovania.

 

Čo treba vedieť o predávkovaní?

Najrizikovejšie drogy sú  opiáty, benzodiazepíny, alkohol a amfetamíny. Riziko predávkovania zvyšuje užitie väčšieho množstva drogy, kombinácia drog a užitie drogy po období abstinencie (stačí aj pár dní).

 

Ako pomôcť?

Či už ide o predávkovanie alkoholom (poznané ako otrava alkoholom) alebo inou drogou, dôležité je nenechávať predávkovaného osamote. Pokiaľ postihnutý dýcha a bije mu srdce, uložte ho do stabilizovanej polohy. Pokiaľ nedýcha a srdce nebije, treba začať s resuscitáciou v pomere 30 stlačení hrude a dve vdýchnutia. Pri podozrení na predávkovanie neváhajte a volajte pomoc na čísle 112.

 

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.