MATA HARI - pôvodný slovenský muzikál
Autor(ka) : Gabika
Dátum a čas : 16.9.2013 00:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Divadlo Nová scéna uvádza dňa 14. septembra 2013 svetovú premiéru pôvodného slovenského muzikálu MATA HARI. Muzikál o živote femme fatale, exotickej tanečnici, zvodnej kurtizáne a špiónke bol šitý na mieru takej speváckej osobnosti, akou je Sisa Sklovska.

Divadlo Nová scéna uvádza dňa 14. septembra 2013 svetovú premiéru pôvodného slovenského muzikálu MATA HARI.  Muzikál o živote femme fatale, exotickej tanečnici, zvodnej kurtizáne a špiónke bol šitý na mieru takej speváckej osobnosti, akou je Sisa Sklovska.

„ Som rád, že sa mi darí plniť to, čo som si predsavzal – každú sezónu uviesť v našom divadle pôvodný slovenský muzikál, “ hovorí generálny riaditeľ DNS Juraj Ďurdiak,  „málokedy sa stane, že sa tak vzácne stretnú tvorcovia  a mimoriadne disponovaná hlavná predstaviteľka v jednom čase a na jednom mieste a spolu vytvoria nové umelecké dielo.“

V podaní výnimočnej speváckej osobnosti Sisy Sklovskej sa pred vami odvinie príbeh osudovej ženy, ktorá víťazila i trpela a z ktorej sa stala legenda. Život Mata Hari bol plný vzostupov a pádov. Od svetiel rámp na svetových javiskách až po popravisko, kde skončil jej búrlivý život. „ Na takúto  rolu čaká herec celý život a buď sa jej dočká alebo vôbec nie. Po speváckej, hereckej a tanečnej stránke je to plnohodnotné dielo. Mata Hari je mi blízka svojim naturelom, tým, že to bola dáma, femme fatale, nielen exotická tanečnica, kurtizána ale aj vzdelaná žena, ktorá ovládala cudzie jazyky, v spoločnosti bola veľmi obľúbená a obdivovaná, kde sa zjavila, vyvolala rozruch. Na druhej strane to bola aj veľmi citlivá žena, ktorá dokázala milovať naozaj vrúcne a naplno,“ hovorí Sisa Sklovska.

Pod libreto a réžiu muzikálu Mata Hari sa podpísal skúsený divadelný tvorca Martin Kákoš:

„Život Mata Hari bol plný naozaj dramatických situácií, takže pre libretistu poskytuje veľký priestor pre vytvorenie silného, emotívneho divadelného obrazu. Pri tvorbe libreta som sa zameral aj na situácie, ktoré sú všeobecne platné pre život človeka, ktorý sa dostane do súkolia showbiznisu. Našim zámerom bolo vytvoriť muzikál, ktorý poskytne širokú paletu a pestrosť scén, striedanie nálad, tak aby si divák odniesol naozaj silný zážitok.

Pestrosť scén podporuje aj hudba viacerých žánrov, jej autor -  Ľubomír Horňák:

„Muzikál je aj hudobne postavený na Sisu, sú tam všetky tie hudobné štýly, ktoré má rada a je v nich dobrá. Na druhej strane divadlo si vyžaduje ctiť príbeh a tým je dané, aká hudba musí byť. Príbeh je dramatický, romantický ale zároveň má aj komicko-kabaretné situácie, ktoré bolo treba hudbou podporiť. Objaví sa tam preto kabaret, citácia disco 70.rokov, opera, love song, dramatická vojnová scénika, šansón, dokonca aj funky. Pri takejto pestrosti to ale stojí a padá na hlavnej interpretke, ktorá je vo všetkých týchto štýloch dokonale doma. A to Sisa Sklovska je.“

Choreografie  Mária Radačovského  sú podobne ako jednotlivé skladby, kolážou rôznych štýlov: „Každú scénu som sa snažil vytvoriť tak, aby korešpondovala s danou dobou a spoločnosťou. A tak sa v predstavení objaví čistá klasika, tanec inšpirovaný ázijskou kultúrou, neoklasika ale aj obyčajný valčík. Tri hlavné tanečnice sú vlastne alter egá Mata Hari  a zobrazujú, čím chcela byť. Biela symbolizuje čistotu, krehkosť, jemnosť a lásku, Čierna všetky životné straty, bolesť, smútok, nenaplnené ambície a Zlatá je symbolom kariéry, bohatstva a peňazí.

Autorský a realizačný tím:

Réžia a libreto:           Martin Kákoš

Hudba:                                    Ľubomír Horňák

Texty piesní:               Marián Brezáni

Scéna:                         Pavol Andraško

Kostýmy:                     Ľudmila Várossová

Choreografia:             Mário Radačovský

 

Účinkujú:  

Sisa Sklovska, Patrik Vyskočil, Dušan Kaprálik, Róbert Halák, Martin Kaprálik, Ján Mistrík, Karol Čálik/Dušan Jarjabek, Štefan Kožka, Jana Lieskovská, Pavol Plevčík, Dávid Hartl,       Lukáš Pišta, Vladislav Plevčík, Danuša Pelcrová, Katarína Čillíková a Tanečný súbor DNS.

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.