Aj vy môžete zlepšiť život okolo seba – zodpovedným nákupom kávy
Autor(ka) : Zuzana
Dátum a čas : 29.9.2013 00:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Máloktorá plodina je tak náročná ako káva. Aby sa urodila kvalitná kávová odroda, je potrebné zabezpečiť dostatok čistej vody, úrodnú pôdu a v neposlednom rade vhodné klimatické podmienky. Pritom je káva súčasťou bežného života väčšiny z nás. Za tie roky sa dokonca stala viac než len nápojom – ide o spoločenský rituál, odmenu za náročný deň či o milú zámienku na oddych s tými, na ktorým nám záleží. Nečudo, že sa mnohí milovníci kávovej kultúry stále viac a viac zaujímajú o pôvod a spôsob úpravy kávy, od zberu kávových zŕn až po ich zomletie v domácom kávovare. Spoznajte aj vy pravý kávový príbeh exotických káv z Brazílie, Guatemaly a divokej Afriky!

Máloktorá plodina je tak náročná ako káva. Aby sa urodila kvalitná kávová odroda, je potrebné zabezpečiť dostatok čistej vody, úrodnú pôdu a v neposlednom rade vhodné klimatické podmienky. Pritom je káva súčasťou bežného života väčšiny z nás. Za tie roky sa dokonca stala viac než len nápojom – ide o spoločenský rituál, odmenu za náročný deň či o milú zámienku na oddych s tými, na ktorým nám záleží. Nečudo, že sa mnohí milovníci kávovej kultúry stále viac a viac zaujímajú o pôvod a spôsob úpravy kávy, od zberu kávových zŕn až po ich zomletie v domácom kávovare. Spoznajte aj vy pravý kávový príbeh exotických káv z Brazílie, Guatemaly a divokej Afriky!

 

Výlet do sveta kávy Tchibo

Káva sa pestuje výlučne v páse pozdĺž rovníka medzi obratníkmi Raka a Kozorožca. V nadmorskej výške do 600m rastie odolnejšia a na obsah kofeínu bohatšia káva Robusta, slnečné svahy a chránené vysokohorské náhorné plošiny v nadmorskej výške medzi 600 až 2000m zase svedčia chuťovo bohatej a aromatickej odrode Arabica. Všeobecne sa dá povedať, že juhoamerická káva má jemnejšiu chuť, káva zo Strednej Ameriky sa vyznačuje plnou arómou a je ľahko kyslejšia, zatiaľ čo tá pestovaná v Afrike, pôvodnej domovine kávy, v sebe rozvíja intenzívne spektrum chutí.

 

V Latinskej Amerike, presnejšie na brazílskej tehlovo červenej lateritovej pôde, rastie kávovník, ktorého plody majú ušľachtilú chuť s jemnými orieškovými tónmi. Práve tieto zrná si môžete vychutnať v odrode Tchibo Privat Kaffee Brazil Mild. Tá je charakteristická svojou harmonickou jemnou chuťou vďaka slnečným lúčom a vyváženému podnebiu Brazílie. Pre kávy Privat Kaffee používa Tchibo len suroviny najvyššej kvality z najlepších pestovateľských oblastí sveta. Tchibo kladie veľký dôraz na ochranu ľudí a životného prostredia. Z tohto dôvodu používa pre kávy Privat Kaffee kávu z fariem certifikovaných organizáciou Rainforest Alliance, ktorej logo je vyobrazené na obale. Dnes pochádza 1/4 všetkej kávy spoločnosti Tchibo z trvale udržateľnej certifikovanej produkcie.

 

Dlhodobým cieľom spoločnosti naďalej zostáva 100 % udržateľné podnikanie šetrné k ľudom aj k prírode. „Podiel kávy z trvale udržateľnej produkcie sa zvýšil z 13 % v roku 2011 na 25 % v roku 2012,” hovorí Richard Hodul, generálny riaditeľ TCHIBO SLOVENSKO spol. s r.o. „Na kávových baroch Tchibo sa už od roku 2011 podáva výhradne káva s certifikátom Fairtrade. Kávové kapsuly pre systém Cafissimo obsahujú od polovice minulého roka 100% kávu z trvale udržateľnej poľnohospodárskej produkcie, rovnako tak pochádza 100 % certifikovanej kávy z trvale udržateľných zdrojov aj pre prémiový rad Privat Kaffee,“ dopĺňa Hodul.

 

Káva s modrým slonom

Afrika je pravlasťou kávy, káva je tu „doma“ a je až do dnešnej doby neoddeliteľnou súčasťou života miestnych obyvateľov. Od roku 2011 Tchibo realizuje projekt podpory rodin pestovateľov na úpätí hory Mount Kenya. Spoločne so skupinami na pomoc ženám vymedzilo Tchibo štyri oblasti, v ktorých priamo aj nepriamo podporuje ženy tisícky farmárov a ich rodín. Pomáha vytvoriť infraštruktúru pre dodávky vody, poskytuje ženám výukové materiály a školenia, asistenciu pri vybavovaní domáceho dobytka a stavebného materiálu na výstavbu chlievov a plotov. Tieto projekty sú stavebnými kameňmi na zaistenie živobytia žien a umožňujú im naďalej zlepšovať ich životné podmienky. Práve z tejto geografickej oblasti pochádza káva Tchibo Privat Kaffee African Blue intenzívna káva s výraznou chuťovou líniou s nádychom čiernych ríbezlí, vybranou kyslosťou a korenitou kvetinovou vôňou. Pod obalom s motívom slona sa ukrývajú kávové zrná 100% Tchibo Arabica s certifikáciou Rainforest Alliance z trvale udržateľnej produkcie.

 

Guatemala a káva s tukanom

Ďalšou dôležitou oblasťou, odkiaľ pochádza káva Tchibo, je Stredná a Južná Amerika. Aj tu Tchibo podporuje zodpovednú produkciu kávy. Napríklad v guatemalskej oblasti Huehuetenango spolupracuje s Rainforest Alliance na zlepšení hospodárenia s vodou, odpadom a zlepšení bezpečnosti práce. Podporuje vzdelávanie asi 400 detí migrujúcich robotníkov v období zberu. Z tejto oblasti pochádza certifikovaná káva Tchibo Privat Kaffee Guatemala Grande. Táto mimoriadne vyvážená, jemne korenitá káva Arabica sa rodí vysoko v horách na úrodnej vulkanickej pôde, chránená pred slnečným žiarením korunami mohutných stromov. Vplyvom premenlivého podnebia s horúcimi dňami a chladnými nocami získava jemnú korenistosť a elegantnú kyslosť s nádychom čokolády.

 

Zachovanie zdrojov, ochrana klímy a pracovné podmienky

Minulý rok Tchibo predalo v rámci svojich pravidelných týždenných kolekcií na rôzne témy 12,8 miliónov výrobkov z udržateľnej bavlny (bio bavlny alebo bavlny z eko-sociálneho projektu „Cotton made in Africa“), čo predstavuje 20 % celkovej produkcie. Záhradný nábytok z tvrdého dreva sa už viac než 10 rokov vyrába 100% z dreva s certifikáciou Forest Stewardship Council (FSC®). Tchibo pri výrobe svojich produktov dbá o zachovanie prírody, ochranu klímy a zlepšovanie životných podmienok ľudí v továrňach, kde sa tovar pre Tchibo vyrába.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.