Žujeme žuvačky, aby sme boli sebaistejší
Autor(ka) : Lenka
Dátum a čas : 30.9.2013 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Žuvačky bez cukru sú vnímané ako prostriedok pre zvýšenie sebadôvery. Prieskum na vzorke 4312 Slovákov zo 16 miest Slovenska tiež ukázal, že sme sa síce už naučili chodiť pravidelne k stomatológovi, dentálnu hygieničku však väčšina z nás ešte nenavštívila.

Žuvačky bez cukru sú vnímané ako prostriedok pre zvýšenie sebadôvery. Prieskum na vzorke 4312 Slovákov zo 16 miest Slovenska tiež ukázal, že sme sa síce už naučili chodiť pravidelne k stomatológovi, dentálnu hygieničku však väčšina z nás ešte nenavštívila.

 

Súčasťou 3. ročníka edukatívnej roadshow Orbit – Zdravý úsmev pre každého, ktorá v júni prebiehala v 16 slovenských mestách, boli nielen bezplatné konzultácie s dentálnymi hygieničkami, ale aj prieskum Slovákov v oblasti starostlivosti o dentálnu hygienu. Z prieskumu vyplýva, že si čistíme zuby v priemere asi 5 minút denne, začali sme používať častejšie ústnu vodu a žuvačky žujeme nie pre zdravie našich zubov, ale pre svieži dych.

 

Svieži dych = žuvačka

 

Podľa väčšiny opýtaných sú žuvačky bez cukru spoľahlivým riešením pre lepší pocit v ústach. Pocit sviežosti vplýva na celkový pocit istoty a vystupovanie jednotlivca v rámci spoločenskej interakcie. Hlavná odborníčka na dentálnu hygienu na Slovensku, Viera Panáková hovorí: „Žuvanie žuvačiek bez cukru je prijateľné a dostupné riešenie v starostlivosti o zuby a ústnu dutinu počas dňa.“ Prieskum ďalej ukázal, že najčastejším prostriedkom starostlivosti o dentálnu hygienu je žuvačka. Okrem zubnej kefky ju denne použije až 40 percent opýtaných. K obľúbeným pomôckam dentálneho zdravia Slovákov patrí podľa prieskumu aj ústna voda, medzizubná kefka a dentálna niť. Viac ako polovica opýtaných je naklonená radám odborníka v otázke dentálnej hygieny. Avšak poskytovanie rád ohľadne dentálnej hygieny stále nepatrí k štandardom každej stomatologickej ordinácie.

 

Dentálna hygienička a stomatológ tvoria tím

 

Podľa výsledkov z posledných rokov má návšteva dentálnej hygieničky raz ročne stúpajúcu tendenciu. Navštevuje ju 24 percent opýtaných (v minulom roku to bolo 22%). V porovnaní s návštevou stomatológa, ktorého navštívi až 42%, je však stále čo dobiehať. Nevýhodou aj naďalej ostáva nízke povedomie o rozdielnosti práce stomatológa a dentálnej hygieničky. „Zatiaľ čo práca stomatológa je vnímaná ako niečo čo sa musí, práca dentálnej hygieničky je niečo, čo by sa malo absolvovať. Pritom našim spoločným úsilím, je zabezpečiť zdravé zuby a ústnu dutinu našich pacientov„ dodáva Viera Panáková.

 

Informácie hľadajte na webe Orbit Klubu!

 

Pre všetkých, ktorí hľadajú informácie o správnej dentálnej hygiene, potrebujú s odborníkom skonzultovať svoj problém alebo si nájsť najbližšiu ordináciu stomatológa či dentálnej hygieničky, ponúka riešenie webová stránka OrbitKlub.sk. Na tomto webe, ktorý funguje už od roku 2004, nájdete poradňu dentálnej hygieničky a stomatológa, rozšírené vyhľadávanie ordinácií a mnoho ďalších praktických rád. Odborná sekcia obsahuje články o problémoch so zubami a o dentálnej hygiene. O správnosť článkov dbala hlavná odborníčka na dentálnu hygienu – Viera Panáková.

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.