Prekvapia nás vína v roku 2013?
Autor(ka) : Peter
Dátum a čas : 7.11.2013 00:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

November je pre vinárov tým najkrajším, ale zároveň často aj náročným obdobím. Je tiež čas uzavrieť vinársky rok a vyhodnotiť, ako sa uplynulé obdobie podpísalo na veľkosti a kvalite úrody a aké vína budeme piť v budúcom roku. Podľa hlavnej enologičky spoločnosti Hubert J.E., Ing. Ingrid Vajczikovej, PhD. ešte stále nie je úplne rozhodnuté, čo si pre nás príroda a vinári pripravia. Už teraz však vieme, že sa môžeme tešiť na prekvapivé arómy v bielych a na vyšší obsah kyselín v červených vínach a teda aj na ich ovocnosť.

November je pre vinárov tým najkrajším, ale zároveň často aj náročným obdobím. Je tiež čas uzavrieť vinársky rok a vyhodnotiť, ako sa uplynulé obdobie podpísalo na veľkosti a kvalite úrody a aké vína budeme piť v budúcom roku. Podľa hlavnej enologičky spoločnosti Hubert J.E., Ing. Ingrid Vajczikovej, PhD. ešte stále nie je úplne rozhodnuté, čo si pre nás príroda a vinári pripravia. Už teraz však vieme, že sa môžeme tešiť na prekvapivé arómy v bielych a na vyšší obsah kyselín v červených vínach a teda aj na ich ovocnosť.

 

Tento rok nebol pre vinohradníkov jednoduchý – neskorý nástup jari, upršané počasie pri kvitnutí hrozna, ako aj dlhodobý silný tlak chorôb na hrozno, vysoké teploty a suché počasie počas letných dní sa podpísali pod kvalitu a veľkosť úrody. Po prekonaní všetkých prekážok na vinohradníkov a vinárov ale čakala veľmi pekná úroda hrozna.

 

Je pravda, že slnečné počasie sa podpísalo v bielych vínach na vyššej cukornatosti, ale aj na nižšom obsahu kyselín. Trochu sme prekvapení z aróm bielych vín tohto roku, na všetko je ale ešte čas a vínko potrebuje ešte dozrieť,“ hodnotí Ing. Ingrid Vajcziková, PhD. „Čo sa týka červených vín, obsahujú tento rok vyšší obsah kyselín, na čo bude určite treba brať ohľad v technológii výroby vín,“ dodáva.

 

Aj napriek nižšiemu obsahu kyselín v bielych vínach sú vyhliadky na budúci rok pre šumivé vína pozitívne. „Starostlivo sme ako základ pre sekty vyberali práve odrody s vyšším obsahom kyselín a  podľa prvých degustácií sa o ročník 2013 pre sekty nebojím,“ uzatvára Vajcziková.

 

Vyzerá to teda tak, že kým biele vína budú aromatické a harmonické, červené vína budú ovocné, svieže, ale pritom harmonicky plné. Prvé ochutnávky mladých vín naznačujú, že sa môžeme tešiť na skvelé vína, avšak to, ako budú naozaj chutiť budúcoročné tiché aj šumivé vína, je už len v rukách vinárov a ich šikovnosti.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.