Pupočníková krv sa transplantuje už 25 rokov
Autor(ka) : Gabika
Dátum a čas : 17.11.2013 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Práve v tomto období si pripomíname štvrťstoročie od prvej transplantácie pupočníkovej krvi dieťaťu s Fanconiho anémiou, vykonanej vo Francúzsku. Bol to úspešný začiatok ďalšej kapitoly v histórii využívania kmeňových buniek, ktoré sú dnes veľkou témou modernej medicíny. Pupočníková krv, ktorá bola pôvodne iba biologickým odpadom pri pôrode, sa vo svete doteraz transplantovala 30 000 pacientom a jej liečebný potenciál sa skúma v desiatkach klinických štúdií.

Práve v tomto období si pripomíname štvrťstoročie od prvej transplantácie pupočníkovej krvi dieťaťu s Fanconiho anémiou, vykonanej vo Francúzsku. Bol to úspešný začiatok ďalšej kapitoly v histórii využívania kmeňových buniek, ktoré sú dnes veľkou témou modernej medicíny. Pupočníková krv, ktorá bola pôvodne iba biologickým odpadom pri pôrode, sa vo svete doteraz transplantovala 30 000 pacientom a jej liečebný potenciál sa skúma v desiatkach klinických štúdií.

Súčasné využitie pupočníkovej krvi

Napriek značnému počiatočnému skepticizmu zo strany vedcov aj klinických špecialistov, zaznamenalo využitie pupočníkovej krvi výrazný rozvoj a exponenciálny rast. Pupočníková krv sa popri kostnej dreni stala vzácnym zdrojom krvotvorných kmeňových buniek. Navyše, výskumy za posledné roky poskytli argumenty pre ďalšie klinické využitie kmeňových buniek z pupočníkovej krvi v novovznikajúcej oblasti - regeneratívnej medicíne.

Okrem štandardných transplantácií pupočníkovej krvi prebiehajú klinické štúdie, ktoré hľadajú spôsoby, ako zlepšiť výsledky transplantácií ako aj nové spôsoby použitia pupočníkovej krvi.  ClinicalTrials.gov je jedným z najdôležitejších registrov klinických štúdií vo svete. K septembru 2013 uvádza vyše 291 štúdií s bunkami z pupočníkovej krvi. Štúdie sa zaoberajú  vážnymi a často smrteľnými chorobami hematologického, onkologického či genetického pôvodu alebo ochoreniami, ktorých liečebné možnosti sú obmedzené. Patria sem ochorenia centrálneho nervového systému ako napr. mozgová obrna, vývojové poruchy, mŕtvica, traumatické poškodenie mozgu a miechy. Liečebný potenciál kmeňových buniek sa skúma aj pri ďalších ochoreniach akými sú strata sluchu, kritická ischémia dolných končatín, popáleniny, diabetes typu 1, autizmus, Alzheimerova a Parkinsonova choroba, vrodené srdcové chyby alebo HIV.

Druhý najčastejší zdroj kmeňových buniek

V priebehu 25 ročnej histórie bolo pre transplantácie použitých cez 30 000 jednotiek pupočníkovej krvi1 pri liečbe viac než 80-ich diagnóz. V roku 2012 bola pupočníková krv po kostnej dreni druhým najčastejšie využívaným zdrojom kmeňových buniek v pediatrii, pričom počet vykonaných transplantácií pomocou týchto zdrojov kmeňových buniek je takmer vyrovnaný.2 Transplantácia pupočníkovej krvi u detí v porovnaní so štandardnou transplantáciou kostnej drene dosahuje podobné, ak nie lepšie výsledky týkajúce sa prežitia pacientov po úkone. Výsledky po transplantácii pupočníkovej krvi u dospelých pacientov sa stále zlepšujú.1

Dve možnosti – verejná alebo rodinná banka pupočníkovej krvi

V súčasnosti sú k dispozícii dva spôsoby uchovania pupočníkovej krvi: uloženie do rodinnej banky a darovanie do verejnej (darcovskej) banky. So zvyšujúcim sa počtom chorôb, liečiteľných pupočníkovou krvou, narastá aj význam rodinného bankovníctva a posilňuje sa jeho kredit v očiach verejnosti. Rodinné uskladňovanie buniek a tkaniva sa podstatne rozšírilo od roku 1992, kedy svoju činnosť začala prvá rodinná banka Cord Blood Registry v USA (CBR).

 

Podľa údajov najznámejšieho nezávislého informačného portálu o pupočníkovej krvi pre rodičov  Parent's Guide to Cord Blood Foundation malo koncom roka 2012 uloženú pupočníkovú krv pre vlastnú potrebu 2,35 milióna detí na celom svete. Pupočníkovú krv pre potreby rodinných bánk spracováva 164 laboratórií v 51 krajinách. World Marrow Donor Association – medzinárodná organizácia na podporu darcovstva krvotvorných kmeňových buniek - eviduje 600 000 jednotiek darovanej pupočníkovej krvi v 158 verejných bankách v  36 krajinách.

 Pupočníková krv je vzácny zdroj liečby, ktorý si každý z nás prináša na tento svet. Avšak až v 99% prípadov sa s ňou po pôrode nakladá ako s odpadom. Kmeňové bunky sú však príliš cenné na to, aby ostali nevyužité. Ich uskladnenie do súkromnej či verejnej banky je dôležité. Sme veľmi hrdí na to, že sme boli jednými z prvých v oblasti verejného aj rodinného bankovníctva. Verejnú banku Eurocord-Slovakia som založil v roku 1997 ako piatu na svete. Dnes, podľa správy medzinárodnej organizácie Bone Marrow Donors Worldwide, je už 6. rok za sebou na prvom mieste v rebríčku kvality transplantátov. Rodinnú banku Cord Blood Center sme založili o 4 roky neskôr a dnes je druhou najväčšou rodinnou bankou pupočníkovej krvi v Európe. Čo ma ale teší najviac je počet 38 vydaných jednotiek pupočníkovej krvi na nepríbuzenské, súrodenecké aj autológne použitie. Vôbec prvá transplantácia vlastnou pupočníkovou krvou v Európe sa vykonala u nás na Slovensku aj vďaka nám, hovorí zakladateľ jedinej verejnej aj rodinnej banky pupočníkovej krvi na Slovensku MUDr. Zohdy Hamid.   

 

Referencie:

1. K. K. Ballen, E. Gluckman, and H.E.Broxmeyer „Umbilical cord blood transplantation: the first 25 years and beyond“  Blood, July 2013, volume 122 number 4

2. http://bethematch.org/Physicians/Outcomes_Data/Outcomes_Data.aspx

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.