Geneticky upravované potraviny
Autor(ka) : Jana Osuska
Dátum a čas : 28.2.2001 02:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Biotechnológie sa ako odbor začali rozvíjať približne pred dvadsiatimi rokmi. Zo začiatku, samozrejme, bez akejkoľvek pozornosti verejnosti alebo médií. Napokon, to nie je nič nezvyčajné. Vo vede to tak chodí bežne. Neskôr sa o ne začalo zaujímať zopár špecialistov z radov novinárov, zväčša zahraničných, pretože novinári - špecialisti u nás vymreli. Verejnosť, naša aj svetová, ešte stále sladko spala. Len málokto tušil, že v laboratóriách výskumných ústavov sa veselo experimentuje s genetickými modifikáciami. Keď sa však výsledky výskumov čoraz častejšie dostávali do praxe a nie vždy pozitívne, svetová verejnosť pomaly začala vnímať hrozbu.

Prvé varovanie prišlo, keď sa prevalilo zneužitie výsledkov výskumu, alebo skôr neznalosť, či dostatočne dlhými rokmi neoverené výsledky pokusov spôsobili, že lieky proti rannej nevoľnosti v tehotenstve spôsobili narodenie desiatok deformovaných detí. Verejnosť sa zľakla, lieky boli stiahnuté z obehu. Výskum si vyžiadal svoje obete , ale pokračoval ďalej v štandartných podmienkach. Senzácia trvala tri dni a nikto zo žurnalistov nehľadal korene a nepredvídal následky. Rovnako to bolo, napríklad, pri objavení a začiatkoch využitia atómovej energie. Nadšenie bolo väčšie ako opatrnosť. Trvalo dosť dlho, kým ľudstvo zistilo, že jej nebezpečenstvo je tak isto veľké ako jej výhody. A potrvá ešte dlhšie, kým zabránime jej zneužitiu, ak sa to vôbec niekedy podarí. Ani prieskum biotechnológií ešte nepovedal záverečné slovo, ale už bol zneužitý a podľa tajných správ vojenských odborníkov, jednou z príčin vojny v Perzskom zálive, bola túžba Američanov zistiť, či Husajn nevlastní biologické zbrane, ktoré dokážu zlikvidovať iba vybrané etnikum. To nie je sci-fi, na tom sa vážne pracuje. Vojna by potom vyzerala tak, že sa po zvrhnutí bomby počká, kým mor zahubí celé etnikum a územie sa obsadí vojskom a ľuďmi, ktorí budú očkovaní.

Problém, ktorý prekročil hranice
Ďalším „poľom neoraným“ sú biologicky modifikované potraviny. Tento problém už tiež prekročil hranice jednotlivých štátov a stal sa všeobecným. V krajinách s osvieteným obyvateľstvom alebo tam, kde sa človek snaží byť občanom, sú parlamenty nútené zákonom riešiť ich využívanie. My, hoci sa tlačíme do všetkých štruktúr Európy, či sveta, ešte takýto zákon nemáme. Napríklad, v susedných Čechách ho už prijali. Ak sa poslanci prestanú dohadovať o politických hlúpostiach, do konca roka by mohol byť prijatý aj u nás. Za minulej vlády sa nariadilo označovať geneticky modifikované GM rastliny a potraviny vyrábané z nich. Potom prišli voľby a riešili sa iné problémy. Všetko okolo GM potravín zaspalo. Posledná informácia z ministerstva životného prostredia je, že od júla 2001 budú musieť byť všetky tovary, farmaceutické aj kozmetické výrobky označené tak, aby klient vedel, že výrobca použil pri ich výrobe geneticky modifikované suroviny.

Možno ste si teraz vydýchli úľavou. Nebude to však také jednoduché. Po prvé, ak výrobca zatají, že také suroviny použil, hrozí mu , podľa pripravovaného zákona, iba pokuta a nie zastavenie výroby. Skúsenosti zo sveta sú také, že výrobcovia si zrátajú, že pokuta do x dolárov je únosná a začnú lobovať u zákonodarcu.. U nás bude pokuta samozrejme podstatne nižšia, to si vedia lobistické skupiny vždy v parlamente dopredu vybaviť. Odkedy Feničania vymysleli peniaze, aj v slovenskom parlamente sa dajú robiť zázraky. Po druhé, výskum alebo skôr čas, ktorý by výskum potvrdil, ešte nepokročil tak, aby sme zistili, či to, čo neškodí nám, nepoškodí generáciu našich detí. Po tretie, zákon určuje označiť všetky výrobky, v ktorých boli takéto suroviny využité, ale neurčuje označiť množstvo geneticky modifikovanej súčasti. Tak sa ľahko stane, že vlastne všetky sladkosti budú označené, ako výrobky s GM, lebo v nich bude lecitín a ten sa vyrába z takto upravených surovín. Sú tam však v tak mizivom množstve, že nemôže škodiť. Ustanoviť zákonom, aby bolo určené aj množstvo obsiahnuté vo výrobkoch, sa nedá, lebo v Európe existujú iba 4 pracoviská, kde sú schopní to zistiť. Ani jedno z nich nie je na Slovensku. Ľudia z toho napokon budú mať galimatiáš. Keďže jesť nemôžu prestať a takmer každá potravina bude označená, spýtajú sa čo s tým? Napokon rezignujú a radšej prestanú čítať označenie na obaloch. / Možno je to účel tejto hry/ Jediná rozumná rada, ktorú vám môžem v tejto chvíli dať, je, kupovať slovenské výrobky a potraviny, pretože na Slovensku ešte nikto nepestuje biologicky modifikované rastliny. Napríklad: TOFU z Čiech obsahuje GM, pretože sa vyrába zo sóje dovezenej z Ameriky a tá je modifikovaná. To isté platí o sójovom mäse . Slovenské TOFU, ak nie je vyrobené z dovezenej suroviny a to by sa výrobcovi finančne neoplatilo, je v tomto prípade kóšer. Rovnako je to so sójovým mliekom a analogicky aj s ostatnými potravinami.

Verejnosť sa zobudila
Dnes sa už vo svete dvíha vlna záujmu verejnosti o modifikované potraviny. Na túto problematiku neexistuje samozrejme iba jeden názor. Existuje tu skupina tých, ktorí tvrdia, že geneticky modifikované potraviny sú naprosto zdravotne nezávadné a nemajú nijaký vplyv na zdravý vývoj obyvateľstva. Tieto názory presadzujú zväčša odborníci z komerčného prostredia. Druhá strana tieto tvrdenia spochybňuje a poukazuje na porušení prirodzeného výberu, potravinových reťazcov a na nebezpečenstvo škodlivého vplyvu na genóm človeka. Čo by neskôr mohol potvrdiť aj rozsiahlejší výskum v tejto oblasti. Isté je, že o rôzne mutácie zo zatiaľ nezistených dôvodov, počas vývoja ľudstva nikdy nebola núdza.

Medzi krajiny, ktoré dávajú GM potravinám zelenú patria USA a Kanada. Jedná sa predovšetkým o paradajky, sóju, kukuricu, bavlnu, búrske oriešky. Odborníci odhadujú, že do 10 rokov bude 90 percent amerických poľnohospodárskych produktov biogenetických.
Európa sa v postoji k GM potravinám líši. Silnie tu vlna odporu proti nim. Keďže naše zákony nebránia prenikaniu týchto potravín na Slovensko, dá sa predpokladať snaha exportérov o rýchly útok na náš trh. Preto je dôležité, aby nami platení úradníci, čo najskôr rozhodli o jasnom označovaní týchto potravín, aby sa mohol každý slobodne a podľa svojho uváženia rozhodnúť, do akej miery chce riskovať svoje zdravie , ale najmä zdravie svojho potomstva. Žiaľ, v tomto svete riadenom finančným osohom, nebudeme mať asi nikdy dosť korektných informácií, aby sa nám podarilo dostatočne zvážiť riziko konzumácie týchto potravín a tak sa ešte dlho budeme musieť rozhodovať viac pocitmi, intuíciou a sedliackym rozumom ako na základe analýzy presných informácií. Situácia je o to horšia, že SR stratila sebestačnosť vo výrobe potravín a za posledných niekoľko rokov sa stala závislá od dovozu komodít, ktoré pred časom sama exportovala.


©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.