Ako vidia pacienti s ochoreniami srdca a ciev liečbu a starostlivosť na Slovensku?
Autor(ka) : Lenka
Dátum a čas : 28.5.2014 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Nebojte sa povedať to nahlas. Tento príznačný názov nesie pacientsky prieskum, ktorý sa týka úrovne liečby a starostlivosti o pacientov s ochoreniami srdca a ciev na Slovensku. Skríning je projektom občianskeho združenia Únia pre zdravšie srdce a mal by byť prvým spoločným krokom odborníkov a pacientov na zlepšenie alarmujúceho stavu kardiovaskulárnych ochorení na Slovensku.

Nebojte sa povedať to nahlas.  Tento príznačný názov nesie pacientsky prieskum, ktorý sa týka úrovne liečby a starostlivosti o pacientov s ochoreniami srdca a ciev na Slovensku. Skríning je projektom občianskeho združenia Únia pre zdravšie srdce a mal by byť prvým spoločným krokom odborníkov a pacientov na zlepšenie alarmujúceho stavu  kardiovaskulárnych ochorení na Slovensku.

 

Záujmy pacientov, vrátane pacientov s ochoreniami srdca a ciev, sú na Slovensku slabo vyjadrené a málo zohľadňované. Ak  chceme účinne podporiť prevenciu, zlepšiť prognózu a kvalitu života ľudí v našej krajine, ktorí týmito chorobami už trpia, musíme im najprv umožniť vyjadriť ich názor na zdravotnícku starostlivosť, dostupnosť terapie i komunikáciu s personálom nemocníc a ambulancií. S týmto presvedčením prichádza Únia pre zdravšie srdce (UZS), ktorá chce byť spoločným hlasom odborníkov v oblasti kardiológie, pacientov a ich blízkych.

Hlavný cieľ tohto unikátneho občianskeho združenia vyjadruje veta: Pomáhame pacientom s chorým srdcom. UZS sa snaží zlepšiť úroveň liečby a najmä starostlivosť o ľudí trpiacich ochoreniami srdca a ciev. Aby však Únia mohla postupne meniť súčasnú situáciu, jej členovia chcú a potrebujú poznať skutočné potreby a problémy pacientov vyslovené úprimne a bez obáv. Pilotným projektom UZS je práve preto pacientsky prieskum s názvom Nebojte sa povedať to nahlas, ktorý mapuje situáciu  vo viacerých oblastiach zdravotníckej starostlivosti a liečby ľudí s kardiovaskulárnymi ochoreniami na Slovensku.

Prieskum bol inšpirovaný štatistikami v oblasti ochorení srdca a ciev, ktoré sú naozaj alarmujúce.  V celosvetovom rebríčku úmrtnosti OECD na srdcovocievne  ochorenia sa Slovensko nachádza na jednom z najhorších miest v Európe. V našej krajine je očakávaná doba prežitia pri narodení 62,5 roka. V porovnaní s priemerom krajín západnej Európy je to o 10 rokov menej - práve kvôli ochoreniam srdca a ciev.  V roku 2012 zomrelo na tieto choroby u nás  takmer 30 000 ľudí. Až deväť z desiatich  občanov Slovenska má aspoň jeden rizikový faktor pre vznik kardiovaskulárnych ochorení - vysoký krvný tlak, cholesterol, obezita, cukrovka či fajčenie.

Celoplošný skríning Nebojte sa povedať to nahlas sa uskutočnil od februára do apríla formou telefonického prieskumu. Na otázky odpovedalo 650 ľudí vo veku 40 až 79 rokov. Z nich 400 (59 percent) uvádzalo, že trpí kardiovaskulárnym ochorením, pričom 84 percent trpí na hypertenziu. Pacienti sa vyjadrovali k otázkam v niekoľkých oblastiach: kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti, dostupnosť vyšetrenia v kardiologickej ambulancii, komunikácia so zdravotníckym personálom a dostupnosť liekov a modernej liečby na Slovensku.

Prieskum odhalil okrem ďalších údajov niekoľko vážnych skutočností. Až 12 percent pacientov s kardiovaskulárnym ochorením, respektíve 16 percent diabetikov nenavštívilo za posledný rok žiadneho odborného lekára. Až 40 percent tých, čo lekára navštívili, čakali na vstupné vyšetrenie niekoľko týždňov či dokonca niekoľko mesiacov. Pacienti sa vyjadrili aj k spokojnosti s nemocničnou starostlivosťou. Úplne spokojná je viac ako polovica pacientov - jednotku nemocniciam dalo 55 percent pacientov.  Odborné ambulancie ohodnotili lepšie - priemernou známkou 1,2 až 1,6. Najcitlivejšie pacienti vnímajú nedostatok času na rozhovor s lekárom.

Ukázalo sa tiež, že pacienti s kardiovaskulárnymi ochoreniami denne užívajú veľké množstvo liekov - v priemere je to 5 liekov denne. Štvrtina pacientov dokonca užíva sedem a viac liekov. Takmer všetci pacienti užívajú lieky dlhodobo (96 percent). S množstvom a  spôsobom užívania liekov zrejme priamo súvisia  ťažkosti pacientov týkajúce sa farmakoterapie. Pre ¾ pacientov je náročné platiť za lieky, viac ako polovica z nich sa obáva dlhodobých účinkov užívania liekov.

Na základe kompletných výsledkov prieskumu si UZS do budúcnosti vymedzila štyri základné oblasti ďalšej činnosti.

1,  Pracovať na zlepšení komunikácie zdravotníkov a pacientov, najmä v edukácii pacientov a posilňovaní komunikačných schopností lekárov.

2, Upozorňovať zodpovedných na existenciu prekážok v poskytovaní kontinuálnej zdravotníckej starostlivosti a jej dostupnosti vo všetkých regiónoch.

3,  Podporovať pacientov a pomáhať im v pravidelnom užívaní liekov a pri kontrole liečby aj formou vytvorenia osobných liekových knižiek.

4, Snažiť sa o vytvorenie systémových podmienok na znižovanie doplatkov za lieky na kardiovaskulárne ochorenia.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.