Cukor v úlohe pomocníka
Autor(ka) : Gabika
Dátum a čas : 4.6.2014 00:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Každý z nás si z času na čas rád dopraje lyžičku cukru do kávy, kúsok pocukrovaného koláča, alebo neodolá lákavému dezertu. Existujú však aj oblasti života, kedy cukor naše dni nielen osladí, ale nám aj urobí službu.

Každý z nás si z času na čas rád dopraje lyžičku cukru do kávy, kúsok pocukrovaného koláča, alebo neodolá lákavému dezertu. Existujú však aj oblasti života, kedy cukor naše dni nielen osladí, ale nám aj urobí službu.

Cukor ako palivo pre športovo aktívnych ľudí

Športovo založených ľudí sprevádzajú sacharidy počas celého dňa, teda nielen pri tréningu či pohybovej aktivite. Ako súčasť bežného jedálnička by mali byť zdrojom energie sacharidy s nízkym glykemickým indexom, napríklad celozrnné pečivo a cestoviny, ktoré telo zasýtia na dlhší čas. Chvíľku pred športom však možno doplniť energiu malým množstvom rýchlejších cukrov. Nízka hladina cukru inak spôsobí to,  že človek si má skôr chuť ísť ľahnúť ako si zacvičiť. Rýchle sacharidy, napríklad aj v podobe bežného cukru, je dobré si dopriať približne 15 minút pred plánovaným športom a to v malom množstve.  Kým sa dostanú do krvi, väčšinou sa už hýbeme. Pri fyzickej aktivite sú bunky citlivejšie na cukor v krvi, ktorý dodáva energiu svalom a necítime sa hneď pri malej námahe unavení. Aj po tréningu je dobré doplniť zásoby energie rýchlejšími alebo zmiešanými, teda komplexnými sacharidmi. Svaly sú ešte stále citlivé na príjem cukru a potrebujú ho na doplnenie energie, regeneráciu a rast. Ak cukor telu nedodáme, svaly budú potrebovať dlhší čas na zotavenie a nenaberú objem. Vhodná je konzumácia ovocného cukru, dopriať si však môžeme napríklad i sladený nápoj.

Životne dôležitá kocka cukru pre diabetikov

Cukrovka (diabetes mellitus) je neslávne známa porucha metabolizmu, pri ktorej organizmus  nedokáže využívať cukry a iné sacharidy zo stravy. Keď sa diabetik, ale aj zdravý človek dostane do hypoglykemického stavu, čo znamená, že má zníženú hodnotu cukru v krvi, nastupujú príznaky z tejto zníženej hodnoty cukru v krvi. Človek je bledý, má triašku, bolesti hlavy a často aj iné príznaky, ktoré sa môžu vystupňovať až do stavu bezvedomia. Požitie cukru v tomto prípade až doslova zachraňuje život. Cukor sa vstrebáva už v ústach a hladina cukru v krvi sa rýchlo zvyšuje a umožní správnu činnosť mozgu. Tým sa tento hypoglykemický stav vráti do normálu. Len málo čo dokáže postihnutému pri tomto stave tak účinne pomôcť ako obyčajná kocka cukru. Efektívny je aj sladký nápoj, pečivo na zajedenie, či chlieb. Naopak vyhnúť sa treba podávaniu čokolády, keďže cukry, ktoré obsahuje, sú naviazané na tuky zabraňujúce rýchlemu uvoľňovaniu sacharidov do krvi. Hypoglikemickému šoku predchádzame pravidelnou a vyvážanou stravou, vhodnou fyzickou činnosťou, vyhýbame sa hladovaniu a výrazným zmenám pohybových aktivít.  

Zdroj novej energie pre rekonvalescentov

Stav po chorobe je pre každý organizmus záťažovým obdobím. Telo potrebuje určité množstvo energie na bežný život a navyše aj na zotavenie sa. Dostať sa po ochorení, operácii, alebo inom záťažovom období späť do formy môže pomôcť cukor. Nie však akýkoľvek. V tomto prípade je reč o špeciálnom druhu cukru – tzv. glukóze. Glukóza, alebo tiež hroznový cukor predstavuje najrýchlejšie vstrebateľný zdroj energie pre telo bez zaťaženia tráviaceho ústrojenstva. Monosacharid glukóza sa do krvného obehu dostáva už niekoľko minút po požití. Vďaka tomuto rýchlemu nástupu dokáže glukóza telu dodať rýchlu energiu a dočasne aj zvýšiť silu. V tomto smere len ťažko nájdeme za glukózu vhodnejšiu náhradu.

Sladká vzpruha pre študentov a duševne pracujúcich ľudí.

O cukre sa hovorí, že je palivom pre svaly a mozog. A je to naozaj tak. Cukor je skutočne základným palivom mozgu. Pri zvýšenej duševnej činnosti si mozog pýta aj zvýšený príjem cukru. V prípade, že ho nedostane, je človek malátny, unavený, ťažšie mu to „páli“ a dostavuje sa neodbytná chuť na sladké. Určite sa neodporúča telo klamať náhradnými sladidlami. Mozog ľahko rozpozná skutočný cukor od náhradných sladidiel. Funguje to tak, že prostredníctvom jazyka, cez chuťové bunky, mozog získava informáciu, že cukor je na ceste, keď ale do tela reálne neprichádza, žiada si stále vyššie a vyššie dávky. Málokto takémuto naliehaniu odolá, preto je v tomto prípade častým dôsledkom nadmerná konzumácia sladkého. Je užitočné takýmto stavom predchádzať jedením vyváženej a vhodnej stravy. Zvlášť pri sedavom zamestnaní a štúdiu sa odporúča duševnú aktivitu striedať s pravidelným pohybom na čerstvom vzduchu, dodržiavať pitný režim a nahradiť v jedálničku ťažké jedlá bohatými porciami ovocia a zeleniny.

Zdroj: Slovenský cukrovarnícky spolok



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.