Ako užívať lieky?
Autor(ka) : Jana Osuska
Dátum a čas : 5.9.2001 18:23
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Keď si kupujeme lieky bez receptu, niekedy nám informácie na priloženom návode nestačia. Nevieme, kedy je najlepšie daný liek užiť – po jedle, pred jedlom, ráno – alebo azda večer? Málokto si uvedomuje, že aj ten najlepší liek sa môže minúť účinkom a dokonca môže uškodiť, ak ho budete užívať nesprávnym spôsobom. Skôr, ako siahnete po lieku, vždy si pozorne prečítajte priložený letáčik – okrem informácií o kontraindikáciach , nežiaducich vedľajších účinkoch a dávkovaní sa na ňom nachádzajú aj iné odporúčania – napríklad kedy a ako lieky užívať.

1 Čím zapíjať? Najlepšie vodou
Lieky treba vždy zapiť. Nielen preto, aby sme ich ľahšie prehltli, ale najmä preto, že vďaka tekutine sa tabletka neprilepí na stenu hrtana alebo žalúdka. Čím je najvhodnejšie zapíjať lieky? Väčšinu liekov je najlepšie zapiť prevarenou vlažnou vodou alebo nesýtenou minerálkou. Nezabúdajte ale, že:
· lieky proti bolesti a kŕčom pôsobia lepšie, ak ich zapijete vlažnou kávou alebo čajom,
· nápoje s kofeínom (kola, kofola) pomáhajú v prípadoch, keď užitie lieku komplikuje nutkanie na dávenie,
· po užití liekov chrániacich sliznicu žalúdka nikdy nepite ovocnú šťavu (najmä grapefruitovú). Šťavami možno zapíjať lieky proti prechladnutiu alebo chrípke.
· kapsule ani poťahované tablety nezapíjajte mliekom, pretože by sa mohli rozpustiť už v žalúdku a majú sa až v črevách.

2 Pred jedlom či po jedle?
Pred jedlom užívame lieky na povzbudenie apetítu. Všetky ostatné je vhodnejšie užiť až pol hodiny po jedle. Treba takisto vedieť, že
· tabletky na cmúľanie (napr. pri bolestiach hrdla)pôsobia najúčinnejšie vtedy, ak 15-20 minút po ich užití nebudete jesť ani piť,
· nezabúdajte pred užitím tabletky proti bolesti zjesť aspoň malý kúsok chleba,
jedlá bohaté na vlákninu (tmavé pečivo, sušené slivky, ovsené vločky) sťažujú vstrebávanie liekov, preto môžu účinkovať slabšie a po dlhšom čase,
· niektoré lieky sa vstrebávajú lepšie, ak ich užijeme počas jedla – napríklad vitamín C, koenzým Q10 a lieky obsahujúce železo.

3 Ako užívať vitamíny?
Ak chcete užívať výživové doplnky, čiže vitamíny, minerály a stopové prvky, vyberte si kombinovaný výrobok, ktorý obsahuje plnú zostavu - v takomto prípade sa lepšie vstrebáva pretože jednotlivé prvky sa navzájom podporujú. Zvyčajne sa užíva jedna tabletka denne – popoludní, pretože vtedy ju organizmus najlepšie zužitkuje.
Ak väčšina vitamínov, ktoré užívate vo forme tabletky, pokrýva ich odporúčanú dennú dávku, buďte opatrní s inými vitamínovými preparátmi. Ich predávkovanie môže byť škodlivé.

4 Antibiotiká
Antibiotiká vždy predpisuje lekár, ktorý vám zároveň povie, ako ich užívať. Dodržiavajte niekoľko zásad:
· nikdy samovoľne neprerušujte liečbu, pretože zmaríte jej výsledky,
· nezapíjajte antibiotiká mliekom, pretože sa budú pomalšie vstrebávať,
· nezdržiavajte sa na prudkom slnku, pretože na pokožke môžu vzniknúť škvrny,
· aby ste sa vyhli vedľajším účinkom liečby antibiotikami (bolesti brucha, hnačke, oslabeniu), pite kefír a jogurt so živými mliečnymi baktériami.





©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.