Doplníme lekárničky
Autor(ka) : Jana Osuska
Dátum a čas : 27.8.2001 13:56
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Často sa nám stáva, najmä v lete, že si už ani nepamätáme, kedy nás zaočkovali proti tetanusu, spomenieme si na to, až keď sa z nášho tela škerí na nás škaredá, špinavá rana. Zdá sa, že pomoc je nablízku.

Nemecká firma Lilly Pharma Holding GmbH vyvinula liek, ktorý dokáže zachrániť život ľudí so sepsou. Ľudovo sa ochorenie nazýva otravou krvi. Liek brzdí zápal, bráni zrážanlivosti krvi a rozpúšťa krvné zrazeniny. Ide o geneticky vyrábanú látku "aktivujúci proteín C" (Drotecogin Alpha). Liek sa už osvedčil v praxi. Výrobca požiadal o povolenie na jeho výrobu pod názvom Zovant.
Berlínsky profesor medicíny Hanno Riess v súvislosti s týmto liekom hovorí o závratnom prelome v medicíne , pretože vedci sa usilovali sepsu zvládnuť už desiatky predchádzajúcich rokov. Pri sepse organizmus zaplaví množstvo baktérii, obranyschopnosť organizmu rýchlo zlyháva a začínajú sa rozvíjať procesy ohrozujúce život človeka. Sepsu dostávajú obyčajne pacienti po ťažkých úrazoch, veľkých operáciách alebo chemoterapii. Na jej rozbeh však stačí aj poranenie hrdzavým klincom alebo drôtom. Zovant bude vítaným liekom aj na ochranu nepozorných detí. Nemal by chýbať ani v našej autolekárni.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.