Workoholici pozor!!!
Autor(ka) : Jana Osuska
Dátum a čas : 11.9.2001 15:42
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

V Japonsku sa vyskytli prípady ľudí, ktorí z ničoho nič umreli. Lekári zistili, že príčinou smrti bola prepracovanosť. Japonci preto vyvinuli prístroj, ktorý je schopný podľa analýzy ľudského hlasu zistiť vyčerpanie organizmu. Nič nového pod slnkom, psychotronici robia bežne diagnózu podľa hlasu. Nové je, že onedlho tento prístroj bude potrebovať aj Európa. Vo švédsku sa tuž vyskytli prvé prípady smrti z prepracovania.

35-ročnú Švédku našli doma pri stole mŕtvu. Jediné čo pri nej našli bol jej notes plný dátumov so schôdzkami. Vo firme ju onedlho čakalo povýšenie, služobná cesta do Londýna kvôli ďalšiemu vzdelávaniu a mnoho ďalších vecí. Nestihla ani jednu z nich. Jej matka povedala, že bola úplne posadnutá svojou kariérou a na nič iné nemyslela. Bolo jej jedno koľko hodín a koľko dní v týždni je v práci. Podobne zomrel aj Igor 27-ročný muž, ktorý tak isto „miloval“ svoju prácu. Bola to zradná milenka, doviedla ho do náruče smrti. Obaja boli šťastní, nesťažovali sa na žiadne zdravotné problémy, mali zdravé srdce, dokonca každý rok absolvovali pravidelnú komplexnú lekársku prehliadku. Lekári stále nie sú schopní vysvetliť príčiny tohto typu úmrtia. Zatiaľ ju prirovnávajú k „náhlemu prerušeniu prívodu vzduchu. Oficiálne bola doteraz udávaná ako príčina smrti zástava srdcovej činnosti v dôsledku nadmerného stresu. Obete pracovali pri minimálnom odpočinku tak veľa, že vyčerpali všetky svoje rezervy. Pitva potvrdila ich dobrý zdravotný stav, nenašli sa nijaké chorobné zmeny, ktoré by mohli byť príčinou smrti.
Medzi lekármi toto ochorenie dostalo pomenovanie „japonské smrť“. V Japonsku totiž na toto ochorenie umiera ročne až 10 000 mladých zdravých ľudí. Toto zákerné ochorenie ohrozuje až 10 miliónov Japoncov, ktorí pracujú viac ako 3000 hodín ročne. V Japonsku je tento problém taký vážny, že majú zriadenú horúcu linku karoši (japonská smrť). Podľa prieskumov sa zistilo, že až 46% Japoncov pracujúcich v najväčších tokijských firmách sa obáva tejto smrti.
Výskumy zistili, že v krvi ľudí, ktorí sa nadmerne venujú svojej práci, sa nachádza zvýšené množstvo stresového hormónu – kortizolu. Počas stresu sa hladinu kortizolu v krvi rapídne zvyšuje a súčastne klesá hladina ochranných pohlavných hormónov testosterónu a estrogénu.
Ak sa vám zdá , že ste na ceste ku karoši, napíšte do našej poradne. My vám to už nejako vyhovoríme..


©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.