Aby kuchynská linka nebola hrozbou
Autor(ka) : Lenka
Dátum a čas : 29.9.2015 00:00
Kategória : Tipy, triky
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Trávite v kuchyni veľa času prípravou chutných jedál a maškŕt pre svojich rodinných členov? Ruku na srdce, koľko z tohto času venujete čisteniu a starostlivosti o vašu kuchynskú linku? Málo? Tak teraz čítajte pozorne, pretože zanedbávate najfrekventovanejšie miesto vášho kráľovstva! Na čo všetko sa kuchynská linka využíva, ale nemala by sa?

Trávite v kuchyni veľa času prípravou chutných jedál a maškŕt pre svojich rodinných členov? Ruku na srdce, koľko z tohto času venujete čisteniu a starostlivosti o vašu kuchynskú linku? Málo? Tak teraz čítajte pozorne, pretože zanedbávate najfrekventovanejšie miesto vášho kráľovstva! Na čo všetko sa kuchynská linka využíva, ale nemala by sa?


Čo všetko robíme na kuchynskej linke?

  • po príchode z obchodu na ňu šupneme tašky s nákupom. Zamysleli ste sa však nad tým, kde všade sme predtým tašku položili a koľko špiny sa na ňu cestou stihne nazbierať?

  • nechávame na nej rozmraziť mäso vytiahnuté z mrazničky, v ktorom sa pri izbovej teplote množia baktérie. Hádajte, kde skončia?

  • krájame na nej mäso a ešte väčším rizikom je, keď sa do styku s tým istým povrchom dostane surové i tepelne upravené mäso

  • priznajte sa- aj vy máte vo zvyku rozbíjať vajíčka o okraj kuchynskej linky? Dali by ste ruku do ohňa, že na nej neostane ani kúsok bielka či žĺtka, ktoré sa môžu neskôr nalepiť na pečivo, ktoré si budete na linke krájať?

  • ak varíte či pečiete jedlá z ovocia a zeleniny, fandíme vám. Ak však krájate ovocie a škrabete zemiaky či inú zeleninu na kuchynskej linke, vystríhajte sa tomu! Nielenže je kupované ovocie a zelenina striekaná pesticídmi a inými chemikáliami, ale jednoducho môže prísť do kontaktu napríklad so surovým mäsom alebo inými látkami, ktorá sa „nalepia“ na vašej linke.

  • počas varenia si na linku jednoducho položíte varešku či iné kuchynské náradie, na ktorom sú zachytené zvyšky jedla. Vybrať si však tanier, na ktorý by ste si toto náradie odkladali, nie je tak ťažké, nie?

  • dilema mokrej kuchynskej utierky- kde s ňou? Rozhodne ju nepreveste na kuchynskú linku, pretože mokrá kuchynská utierka, či dokonca špongia na umývanie riadu sú magnetom na baktérie!

Ako si vyčaríte čistú kuchynskú linku?

  • Zabúdame, že kuchynské linky sú z rôznych materiálov, a tak si vyžadujú iný čistiaci prístup. Pri ich čistení sa musíte uistiť, že ich nepoškriabu a nezničia. Na umytie linky používajte vlhkú handričku a čistú vodu, a následne čistiaci prípravok. Ak chcete vyčistiť úchyty alebo držiaky na skrinkách, použite mäkkú kefu, ktorú predtým ponoríte do čistiaceho roztoku.

  • Na jej čistenie používame prípravok na umývanie riadu, ktorý však už podľa názvu nie je určený na odstraňovanie nečistôt z kuchynskej linky, ale z riadu. Veď aj na vyčistenie pripáleného hrnca siahnete po abrazívnych krémových čistiacich prípravkoch, ktoré zbavia povrch nečistoty oveľa jednoduchšie a rýchlejšie. Dôležité je preniknúť až do škár a skrytých častí kuchynskej linky, a to jednoducho a účinne! Aby bola vaša kuchynská linka čistá a zbavená zaschnutej špiny, je vhodné používať krémové čistiace prípravky. A ak sa chcete zbaviť mastných fľakov, nastriekajte na ne čistiaci sprej Cif Power & Shine Odmasťovač, zotrite ho vlhkou handrou a mastnota je ihneď preč.

  • Na údržbu linky používame špongiu, ktorou umývame riad. To by sme ale robiť určite nemali, pretože sa v nej usádzajú baktérie, ktoré zbytočne prenášame.

  • V mnohých domácnostiach sa používa jedna utierka prakticky na všetko, avšak takto špinu a baktérie z rôznych kútov kuchyne zbytočne „zdieľame“.  Kuchynský riad, sporák, kuchynská linka či mokré ruky by si zaslúžili mať vlastnú utierku.

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.