Deväť rád ako ušetriť čas
Autor(ka) : Jana Osuska
Dátum a čas : 17.9.2001 15:39
Kategória : Štýl
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Neustále sa sťažujeme, že na nič nemáme dostatok času. Nestačí nám ani na všetky povinnosti a už vôbec nie na to, aby sme sa venovali sami sebe a hádam si aj trocha poleňošili pri knižke alebo pri snívaní s dobrou hudbou. Akým spôsobom môžeme ušetriť trocha času pre seba? Odborníci radia, aby sme k tomuto problému pristúpili profesionálne a riadili sa nasledovnými deviatimi bodmi.

1 Každý deň si pripravte zoznam vecí, ktoré musíte vybaviť.
Najlepšie je, urobiť si ho ešte večer, môžete si ho urobiť aj hneď ráno alebo v priebehu dňa dopisovať, čo bude treba vybaviť zajtra. Keď je už hotový, rozhodujúcou sa stane priorita, akú prisúdite jednotlivým bodom, ktoré ste si zapísali. Potom treba poradie dôležitosti stopercentne držať. Najprv vybavujeme najdôležitejšie veci – nezávisle od toho, koľko času nám zaberú. V žiadnom prípade nesmieme podľahnúť pokušeniu a venovať sa menej dôležitým bodom. Na ne príde čas neskôr
2 Ak vaša práca vyžaduje aj činnosti mimo pracoviska, vyhraďte si na ňu jeden alebo dva dni v týždni. Skúste si schôdzky a návštevy v meste dohovoriť tak, aby sa konali napr. iba v stredu alebo štvrtok popoludní. Takýmto spôsobom obmedzíte čas, ktorý musíte stráviť mimo pracoviska. Pri tejto príležitosti vybavte aj nevyhnutné návštevy v banke, u lekára a nákupy.
3 Vedeli ste, že je možné vynikajúco využiť aj tzv. ,,čas čakania“? Na podobné chvíle si pripravte tašku s materiálmi. Ak prídete na stretnutie príliš skoro a sedíte napr. na sekretariáte alebo pred konferenčnou sálou, môžete zatiaľ prečítať listy, poznačiť si nápady týkajúce sa záležitostí, ktorými sa momentálne zaoberáte, napísať pohľadnicu známym, urobiť zoznam nákupov, prečítať si časopis alebo knihu.
4 Ak jazdíte autom, môžete počúvať namiesto hudby kazety s jazykovými kurzami. Každodenné jazdy autom využite na učenie a nie počúvanie rádia. Ak máte veľmi veľa korešpondencie, môžete počas jazdy diktovať listy na diktafón, nahrať svoje nápady k projektom alebo plán rozhovoru s klientom.
5 Svojim klientom telefonujte ráno, kedy je najpravdepodobnejšie, že ich zastihnete vo firme. V pracovnom čase sa nevenujte súkromným rozhovorom. Ak je to možné, uložte do pamäti telefónu čísla ľudí, s ktorými sa zhovárate najčastejšie. Ak to nie je možné, napíšte si prehľadný telefónny zoznam najčastejšie volaných čísel a položte papier vedľa telefónu. Ušetrí vám to množstvo času!
6 Poriadne sa rozhliadnite po svojom pracovisku. Dobre zorganizované pracovisko môže ušetriť veľmi veľa času. Veľmi múdrou taktikou je nemilosrdne povyhadzovať zbytočné papiere, nakopené na stole, nahromadené v zásuvkách, skrinkách a pod. Odborníci tvrdia, že približne 60 % papierov, ktoré zavaľujú kancelárie, možno odstrániť bez akýchkoľvek negatívnych následkov. V priebehu hodiny by malo byť možné premeniť smetisko na čosi, čo bude pripomínať modernú kanceláriu.
7 Veľa času možno ušetriť aj pri domácich činnostiach. Napríklad urobiť nákupy na celý týždeň naraz, priniesť jednorazovo väčšie množstvo minerálky a nápojov, roztriediť bielizeň na pranie podľa farieb – na prvý pohľad sa zdá, že takto môžeme ušetriť iba minúty, ale z tých minút sa za niekoľko dní stanú hodiny.
8 Spočítali ste niekedy minúty, stratené hľadaním kľúčov? Kľúčov od bytu, auta, pivnice, záhrady? Zaobstarajte si do predsiene praktickú poličku s háčikmi alebo zásuvkami a ,,miznúce“ kľúče ukladajte vždy na to isté miesto. Dávajte ich tam hneď po návrate domov, aby nestihli opäť ,,zmiznúť“.
9 Čas vám ušetrí aj varenie z polotovarov. Keď prinesiete väčší nákup potravín, mäso si hneď naporciujte, časť obaľte, časť si pripravte do nálevu, V sklených fľašiach majte nakrájanú cibuľku a ošúpané zemiaky a múčne maslo. Príprava akéhokoľvek jedla vám potom nezaberie viac ako 20 minút.


©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.