To nie je sci-fi
Autor(ka) : Jana Osuska
Dátum a čas : 7.8.2001 18:12
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

„Ukážte ruku, nebojte sa, nebude to bolieť. Vezmeme vám iba trocha krvi... Z nej odoberieme červené krvinky, ktoré sa pomocou elektrických polí "naladia" na frekvenciu ultrazvuku. Cez póry vo vonkajšom obale sa potom do krviniek naložia účinné látky a spätne vám ich injikujeme.“ Aj keď sa to nezdá, tento text nie je z nového scenára sci-fi filmu.

Ešte pred niekoľkými rokmi by to bola futuristická vízia, teraz je to skutočnosť: Severoírska firma vyvinula techniku, prostredníctvom ktorej sa lieky dostanú presne na miesto určenia - umiestnené vo vnútri červených krviniek. Krvinky naložené liekmi sa potom pôsobením ultrazvuku nechajú prasknúť. Týmto spôsobom je napríklad možné dávkovať lieky proti rakovine tak, aby agresívne látky nepoškodili okolité zdravé tkanivo.
Myšlienka použiť červené krvinky na vnútrotelový transport liekov nie je nová, povedal časopisu New Scientist Les Russell z firmy Gendel Ltd. Doteraz sa však nikomu nepodarilo prinútiť krvinky, aby praskli na povel. Túto prekážku firma Gendel Ltd. prekonala.
Nová technika bola odskúšaná na ošípaných a myšiach. Podrobnosti chce firma zverejniť až po jej patentovaní. Známe je zatiaľ toľko, že takto upravené krvinky vydržia v organizme až štyri mesiace a môžu byť kedykoľvek aktivované.


©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.