PORADŇA |
Dnes pribudlo: 0 tém, a 2 reakcií. Včera pribudlo: 0 tém, a 3 reakcií. |
|
|
Nedeľa, 22. December,
,
Dnes oslavuje Adela |
|
KATALÓG |
Informácie Pridať firmu |
Móda, módne odevy, bielizeň |
Obuv, kabelky |
Módne doplnky, klenotníctva |
Kozmetika, parfuméria |
Skrášľovacie salóny, služby, pobyty |
Zdravie, výživa |
Vivat orechy!
|
|
Spracoval(a) : Natália Krížová
Dátum : 5.12.2001 |
Späť |
|
Poslať |
|
|
Mnohí ľudia sa im vyhýbajú kvôli vysokému energetickému obsahu. Je pravda, že sto gramová porcia orechov obsahuje v závislosti od druhu 600 až 650 kcal. To by nás však nemalo odradiť od ich konzumácie. Pozitíva orechov totiž zďaleka prevažujú nad ich nedostatkami. PRAMEŇ ZDRAVIA 1 V orechoch, najmä vlašských a lieskových, sa nachádza množstvo výživných zložiek, ktoré nám pomáhajú brániť sa pred rôznymi chorobami. 2 Majú pozitívny vplyv na náš nervový systém – predchádzajú pocitu únavy, upokojujú a zlepšujú koncentráciu. Chránia pred stresom a chorobami srdca. To všetko vďaka magnéziu, selénu, medi, ako aj značnému obsahu vitamínov skupiny B. 3 Znižujú hladinu cholesterolu. Takýto účinok majú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v orechoch a kvôli ktorým majú aj vysoké kalorické hodnoty. 4 Spomaľujú procesy starnutia a s nimi spojené choroby. Orechy sú totiž jedným z najbohatších zdrojov vitamínu E, ktorý ničí voľné radikály, poškodzujúce zdravé bunky a vplýva aj na hladkosť a zvlhčovanie pokožky. 5 Pomáhajú rekonvalescentom pri uzdravovaní. Sú totiž koncentrovaným zdrojom mnohých vitamínov a stopových prvkov. 6 Orechy môžu bez obáv jedávať aj diabetici – hladinu cukru v krvi dvíhajú iba mierne. Pre vegetariánov predstavujú zdroj hodnotnej bielkoviny. Z rovnakého dôvodu sa odporúčajú aj športovcom. KEDY SA ORECHY NEODPORÚČAJÚ Ľudia s nadváhou a všetci, ktorí držia redukčnú diétu, by nemali za týždeň zjesť viac ako za hrsť orechov. Pozor by si mali dávať aj alergici, pretože orechy môžu vyvolať prudké alergické reakcie. Neveľmi zdravé sú aj slané oriešky – dvíhajú krvný tlak aj hladinu cholesterolu v krvi. Orechy s cukrom alebo obaľované v čokoláde sú kalorické bomby, okrem toho cukor môže sťažovať vstrebávanie niektorých minerálnych látok. AKO ICH KUPOVAŤ A SKLADOVAŤ · Ak chcete orechy dlhšie skladovať, mali by ste ich kupovať v škrupine – takto vydržia omnoho dlhšie. · Skladujeme ich na suchom a chladnom mieste. Ak ste orechy nazbierali sami, najskôr ich dôkladne vysušte. · Pomleté orechy je vhodné čo najrýchlejšie spotrebovať, inak sa pokazia. · Plesnivé orechy môžu byť jedovaté. Vyhoďte ich – nepokúšajte sa zachraňovať ani zdanlivo zdravé časti. · Orechy olúpete ľahšie, ak ich predtým zamrazíte. A aj keď sú veľmi kalorické, skúste si urobiť orechy v karamele. Stačí roztopiť pekne dočervena práškový cukor, pridať trochu masla, ošúpané orechy a zamiešať. Zmes vylejeme na tanier so studenou vodou, po vychladnutí už iba mlsať.
Diskusia k článku:
|
|
|