Ako si poradiť s kyselinou?
|
|
Spracoval(a) : Martina Jeníková
Dátum : 11.12.2001 |
Späť |
|
Poslať |
|
|
Telo na stále udržiavanie acidobázickej rovnováhy vynakladá veľmi veľa energie, keď mu nedoprajeme dostatok zásaditej stravy nastane acidóza, ktorá /alebo skôr boj organizmu s ňou/ spôsobuje nespavosť, únavu, reumatické zápaly kĺbov, migrény, spôsobuje pocit pálenia v ústach a v horšom prípade môže dospieť až k osteoporóze alebo až k vážnemu poškodeniu centrálnej nervovej sústavy. Často ju sprevádza aj extrémne nízky krvný tlak. Pri tejto chorobe je preto veľmi dôležité vedieť, ktoré potraviny môžeme jesť bez obáv a ktoré môžu vyvolať nežiaduce reakcie. Medzi veľmi zásadotvorné potraviny patria: rôzne zakysnuté mliečne výrobky / zákysanka, jogurt, tvaroh... /, proso, pohánka, repa, zemiaky, koreňová zelenina, mandle, gaštany, para orechy, riasy a jablkový ocot. K mierne zásadotvorným potravinám sa radia: niektoré syry, klíčky, výhonky, kukurica, čerstvá zelenina, avokádo, datle, hrozno, čerstvé ovocie (dokonca aj citrón), med, javorový sirup, melasa, čerstvý kokos, sójové produkty. Ak ste náchylní k zlému tráveniu, dedične alebo vďaka svojej životospráve a spôsobu stravovania, mali by ste sa radšej vyhýbať mierne až veľmi kyselinotvorným produktom. Sú to: hydina, mäso z vnútorností, mlieko, ryby, obilniny, kukuričný škrob, ovsené vločky, talianske cestoviny, špargľa, ružičkový kel, kyslá kapusta, olivy, čerešne, horčica, fazuľa, šošovica, korenie, nealkoholické nápoje, čaj, ocot, sušený kokos, maslo, syry, morské živočíchy, mäso, vajce, cukor, výrobky z bielej múky, zaváraniny, alkohol, kečup, kakao, kávu a väčšina syntetických liečiv. Tak, a už ste asi dojedli, ale napriek tomuto hrozne vyzerajúcemu zoznamu nezúfajte. Predsa je tu pomoc. Na dôkladné odkyslenie a odstránenie únavy vám bohato postačí voda, v ktorej ste varili zemiaky aj so šupkou, /dobre vydrhnuté, neosolené/. Takáto vyvarená voda má silno neutralizačné vlastnosti. Ak vám len taká voda nechutí, tak si do nej jednoducho pridajte nejakú polievkovú aromatickú zeleninu a z obyčajnej zemiakovej vody bez chuti sa zrazu stane chutná polievka. Pomer zemiakov a zeleniny má byť 2:1. Najvhodnejšia zelenina: zeler, mrkva a štipka rasce. Vývar určite nesoľte ani nemastite a jedzte ho vlažný. Keď si časom zvyknete na jeho chuť, budete po ňom túžiť každý deň. Ak by vám nechutil, stačí pomixovať zemiak a vypiť tento džúsik. Účinok je rovnaký.
Diskusia k článku:
coze? vodu zo zemiakov a potom tam pridat este zemiaky a zeleninu? mozno to je dobreee, ale tie zemiaky v supke su spinave to akoze nevadi?? Neregistrovaný - natalia:), 12.12.2001 00:23 Musíš ich kefičkou veľmi dobre očistiť. Inak, naparovanie pri varení zemiakov v šupke veľmi pomáha pri prechladnutí a ochorení horných dýchacích ciest. Neregistrovaný - Eva, 13.12.2001 02:14 Súhlasím s tou zemiakovou vodou, ale mám pocit, že aj keď ich dobre vydrhneme a očistíme, nedostaneme z nich von tie pesticídy a iné látky, ktoré do nich prešli z prekyslenej pôdy (kyslé dažde, hnojenie a pod.).V každom prípade je to ako pomoc proti prekysleniu dobrý nápad. Pri rozdelení potravín na zásadotvorné a kyselinotvorné však nachádzam v literatúre veľa odlišností. Napr. aj v knihe Omladzujúce odkyslenie sú rozdelené inak. Pravdepodobne sa hráme aj na slovíčka: zásadotvorný a zásaditý a kyselinotvorný a kyslý, čo je tiež rozdiel. Ide teda o finálnu reakciu priamo v tele človeka.
Čo si myslíte o užívaní sódy bikarbóny (hydrogen-uhličitan sodný) - ako prvej pomoci proti prekysleniu? Neregistrovaný - klea, 1.2.2006 07:35, xxx(`na`)zzzzz.sk, Sóda bikarbóna by sa mala pridávať do každej vody.Minerálky by sa nemali piť vôbec,nakoľko anorganické mineráli v nich obsiahnutá ľudské telo nedokáže spracovať a pokiaľ nie sú z tela vypudené,ukladajú sa a robia neplechu našim kĺbom,cievam atď. Neregistrovaný - Jozef, 23.12.2013 20:32, iposplus(`na`)pobox.sk,
|