250 g enciánu, trochu strúhaného eidamu, 100 ml mlieka, 1 vajce, 40 g masla, 40 g hladkej múky, 100 g strúhanky, mleté čierne korenie, soľ.
Encián nakrájame na tenké plátky, na panvicu vložíme maslo a necháme ho rozpustiť. Pridáme múku, dobre premiešame a varíme asi 2 minúty. Potom pridáme mlieko, dobre vymiešame a za stáleho miešania varíme na slabom ohni ešte asi 2 až 3 minúty.
Pridáme syr a miešame do rozpustenia. Potom zmiešame s nastrúhaným syrom. Takto pripravenú masu dochutíme podľa chuti a odložíme na chladné miesto na dve hodiny. Po dobrom stuhnutí masy tvarujeme menšie guľôčky, ktoré obalíme v trojobale alebo v mandliach. Vyprážame ich na rozpálenom oleji dozlata.
Guľky potom poukladáme na misu a do každej zapichneme jedno špáradlo.