PORADŇA |
Dnes pribudlo: 0 tém, a 1 reakcií. Včera pribudlo: 0 tém, a 1 reakcií. |
|
|
Štvrtok, 19. December,
,
Dnes oslavuje Judita |
|
KATALÓG |
Informácie Pridať firmu |
Móda, módne odevy, bielizeň |
Obuv, kabelky |
Módne doplnky, klenotníctva |
Kozmetika, parfuméria |
Skrášľovacie salóny, služby, pobyty |
Zdravie, výživa |
Salmonelóza
|
|
Spracoval(a) : Martina Jeníková
Dátum : 25.6.2002 |
Späť |
|
Poslať |
|
|
Tak ako všetko na svete, má aj leto svoje tienisté stránky. Medzi ne patrí bodavý hmyz a množenie rôznych baktérií, stafylokokov, húb a tiež salmonely.
Salmonely, ktoré spôsobujú salmonelózu sa dostávajú do našich útrob najčastejšie ústami. Zhltneme ich s chutnou zmrzlinou, zákuskom, šalátikom. Spokojní s jedálnym lístkom netušíme, čo nás čaká. Salmonela sa dostane do našich čriev a začne útočiť. Najskôr dostaneme hnačku, potom nastúpia ďalšie príznaky. Samozrejme všetko závisí od množstva a druhu zárodkov, ktoré sme zjedli. Medzi najohrozenejšie skupiny patria deti, tehotné ženy, starší ľudia, ľudia s oslabeným imunitným systémom. V najhoršom prípade sa salmonelóza môže skončiť smrťou v dôsledku vyčerpania a dehydratácie, preto je nutné dostať do nakazeného človeka tekutinu. Skúsenosti vravia, že to treba urobiť po lyžičkách. Najlepším riešením je roztok z litra vody troch jednotiek glukózy a lyžičky soli, alebo vlažný čierny čaj. Ochorenie sa prejaví do 48 hodín, po hnačkách príde zimnica, slabosť, zvracanie, vysoká horúčka.. Zostať doma si môžete dovoliť naozaj len vtedy, keď dokážete zaručiť dostatok tekutín, čo pri aktuálnom stave nie je ľahké. Preto odporúčam zavolať lekára. V ťažších prípadoch odvoz do nemocnice, kde je po ruke infúzia. Počas liečby sa podávajú lieky na dezinfekciu čriev, niekedy antibiotiká a lieky na bolesti brucha, ktoré je častým znakom salmonelózy. Niekedy môže ísť aj o chemoterapeutiká. Aj keď sa po pár dňoch stav zlepší, pacient môže byť bacilonosičom, čiže zdrojom nákazy rovnako ako vajíčka, údeniny, majonéza. Salmonely sú odolné voči teplu aj chladu a nie je ľahké ich zničiť. Najistejšia je kuchynská úprava pri 70 stupňoch Celzia. Ako sa brániť salmonelóze? V reštauráciách, cukrárniach a pri maškrtení zmrzliny dosť ťažko. Doma môžete vymeniť drevené dostičky za špeciálne sklenené, zvýšenou pozornosťou pri príprave vaječných jedál a mäsa, umývaním rúk pred aj počas prípravy jedla, kontrolou dátumu výroby a spotreby, uchovávaním zvyškov jedál v chladničke, vylúčením jedál zo surových vajec z jedálneho lístka .Z rozmrazujúcich sa potravín neustále zlievame vodu a spracujeme ich ihneď ako to bude možné.
Diskusia k článku:
|
|
|