PORADŇA |
Dnes pribudlo: 0 tém, a 2 reakcií. Včera pribudlo: 0 tém, a 1 reakcií. |
|
|
Sobota, 21. December,
,
Dnes oslavuje Bohdan |
|
KATALÓG |
Informácie Pridať firmu |
Móda, módne odevy, bielizeň |
Obuv, kabelky |
Módne doplnky, klenotníctva |
Kozmetika, parfuméria |
Skrášľovacie salóny, služby, pobyty |
Zdravie, výživa |
Na zdravie! ( pokračovanie )
|
|
Spracoval(a) : Martina Jeníková
Dátum : 21.8.2002 |
Späť |
|
Poslať |
|
|
Tam kde sa snúbi priezračná a dokonale čistá voda z horských potokov s vyzretým sladom z jačmeňa a zlatistými, ťažkými zrnami mimoriadne kvalitnej pšenice, nejde vždy len o romantiku. Občas sa práve tieto komponenty spoja, aby vznikla kvalitná whisky. Príroda dodala aj materiál na storočné drevené sudy nech má vzácny mok v čom zrieť. Ľudská myseľ potom vytvára tie najideálnejšie kombinácie pre mlsné jazýčky konzumentov. Majstri kompozície musia čuchom rozoznať z obrovského množstva jednodruhových whisky tie pravé. Roztriedia ich podľa veku, vône, chuti… a zmiešajú ich dohromady tak, aby medzi nimi vznikla príjemná harmónia hodná dámy. Práve pre ženy existujú špeciálne značky napr: Dimple, ktoré vedia povzbudiť ducha konverzácie a šarmu. Nato, aby ste zostali krásna, stačia dva tri poháriky. Získať ju môžete za tisíc- tisícpäťsto korún. Keďže ide o mok mimoriadne vzácny, treba ho vedieť správne degustovať, aby si človek vychutnal všetky jeho danosti. Do popíjania tohto nápoja treba zapojiť všetky zmysly. Najskôr nalejte trochu whisky do pohára a kochajte sa jej temne zlatou farbou. Potom pohárom jemne zakrúžte, aby nápoj krúžil ako brušná tanečnica popri jeho stenách. Ponorte svoj nos do opojnej vône. Kvapnite do pohára trochu vody a opäť privoňajte. Až teraz je čas na prvý, pomalý dúšok. Najprv je chuť plná, potom ostrejšia s nádychom sherry a pomaly sa začne rozvíjať. Pri každom ďalšom pomalom dúšku si vychutnáte ďalšie maličkosti. Po dopití bude na vašom jazyku pomaly doznievať zamatová chuť. V najlepšom však treba prestať. Ak vypijete viac ako tri poháriky tohto zázračného nápoja, prestanete jeho chuť správne vnímať.
Víno Základom degustácie nie je iba víno samotné, ale aj nádoba z ktorej tento mok upíjate. Pohár určený na pitie vína by mal mať tulipánový tvar /cibuľka a dovnútra sa zužujúce steny/ , stopku a správnu veľkosť. Veľkosť je dôležitá preto, že na správne rozvinutie vône vína treba aby ho bolo viac /deciliter/. Prvá vec, ktorú musíte urobiť je pokochať sa vzhľadom vína. Vezmete naplnený pohár na stopke. Otočíte sa tak, aby sa za pohárom nachádzala biela stena. Potom v prstoch jemne nakloňte stopku od seba. Víno nesmie byť zakalené a nesmú sa v ňom nachádzať rôzne nečistoty /nič z toho vám pri značkových vínach nehrozí/. Farba vína môže byť od vodovej /chladné oblasti/, cez zlatožltú, až po sýto zlatú /aromatické, sladké/ u bieleho vína a od skoro ružovej, oranžovo ružovej /Provenc, Tavel/, cez tehlovočervenú, granátovú /vína z teplej oblasti/, až po skoro čiernu /mimoriadne teplé oblasti/. Druhá vec, ktorú musíte na víne degustovať je vôňa. Nedá sa povedať, že by bola nejaká z vôní charakteristická. Existuje viac ako tisíc rôznych vôní, ktoré sa dajú rozoznať. Spočiatku sa zrejme budete tešiť, ak rozoznáte päť vín podľa vône. Na to, aby ste mohli degustovať čuchom musíte ohriať pohárik v ruke, zakrúžiť ním a vsunúť doň nos. Potom sa poriadne nadýchnite /samozrejme nosom/. Na to, aby ste sa mohli presunúť k ďalšej vzorke, musíte nechať nos odpočinúť /dve – tri minúty/. Keď ste sa už pokochali a vychutnali ste si arómu vín, je načase, aby ste vami zvolené víno /a/ aj ochutnali. V prípade, že ste bežný konzument a nie degustátor na výstave, nepreháňajte to s počtom ochutnaných vzoriek. Skutoční milovníci vína sa z neho nikdy neopíjajú. Je to neúcta k tomuto posvätnému moku. Pri samotnej degustácii naberiete dúšok vína do úst a vtiahnete cezeň trochu vzduchu. Chuť nápojov nám totiž v podstate sprostredkúva uchový orgán, preto potrebujeme, aby sa nám z neho v ústach rozplynuli vonné výpary. Víno trochu prevaľujeme v ústach, kým ho definitívne pošleme na cestu do žalúdka. Čo sa týka jazyka, je rozdelený na niekoľko „zón“. Špička jazyka patrí sladkým chutiam, kyslosť sa rozlišuje na jeho bokoch, horké chute sa identifikujú vzadu a slané vpredu a na bokoch. Vy sami sa musíte rozhodnúť, ktoré víno je pre vás to pravé. Suchého vína sa dá bez následkov vypiť väčšie množstvo. Zväčša ich uprednostňujú skutočný fajnšmekri z podnikateľského sveta mužov. Pri sladkých vínach na vás omnoho skorej poznať účinky alkoholu. Milujú ich ženy a dávajú im prednosť aj bežný konzumenti. Preto sladké chute často nájdete aj u chémiou a cukrom „zušľachťovaných“ produktov uzavretých v lacných litrových fľašiach. Každé víno sa používa pri inej príležitosti. Sú vína k dezertu, k divine, k bielemu mäsu, k syrom… Biele víno by malo byť zachladené na približne pätnásť stupňov a červené je dobré pri izbovej teplote. Nenechajte sa zbytočným lokálpatriotizmom odradiť od degustácie vín z rôznych končín sveta. Vynikajúce vína sa nepestujú len vo Francúzsku, Taliansku, Portugalsku, Španielsku, Nemecku, či Rakúsku, ale aj v Chile, Argentíne, Austrálii, Juhoafrickej republike, Uruguayi, na Novom Zélande. Za ochutnanie stoja aj vína zo susedného Maďarska, či neďalekého Bulharska. Ak sa pre degustáciu rozhodnete v pivnici dávajte si pozor. Zmena teploty po vylezení na čerstvý vzduch, vám môže spôsobiť značný náraz vypitého vína do hlavy. Pri akejkoľvek konzumácii preto platí, vždy z mierou. Tomu vás naučia aj ceny skutočne kvalitných vín. Cena jednej sedemdecovej fľaštičky sa pohybuje od niekoľkých stoviek po niekoľko desiatok tisíc u vznešených ročníkových vín. Víno je jedným z produktov u ktorých je cena a značka zároveň aj skutočnou známkou kvality. Na to, aby ste sa pri nákupe tejto vzácnej tekutiny nepomýlili slúži etiketa. U dobrých vín na nej nájdete názov firmy, ktorá víno stáčala do fliaš, kde bolo víno plnené do fliaš, označenie pôvodu - odkiaľ víno pochádza, klasifikáciu vína, odrodu hrozna z ktorej je víno vyrobené, obsah alkoholu, obsah vína vo fľaši a ročník. Dokonca tam môžete nájsť aj údaje ako, aká bola použitá pestovateľská metóda a metóda zberu. Keď ste si už víno vybrali a zainvestovali ste doň treba si len vyčíhať správnu príležitosť a vychutnať si ho v dobrej spoločnosti.
Diskusia k článku:
Bratislava 8.2.2005
Vážení priatelia vína,
dovoľte, aby som Vás pozval na degustáciu austrálskych kvalitných
vín do reštaurácie Auspic, Viedenská cesta 24, Bratislava s krásnym
výhľadom na hrad, ktorá sa bude konať dňa 10. 2. 2005 t.j. vo štvrtok
o
17,00 h.
Austrália je kontinent a krajina zároveň s 18 mil. obyvateľov, kde
vyprodukujú 500 tis. hl vína ročne a majú spotrebu 200 l na osobu.
Spoločnosť priateľov vína - Vinium klub, Vás pozýva na degustáciu
8 červených vzoriek a 2 bielych vzoriek bieleho vína v hodnote 500,-
Sk.
Členom klubu sa môže stať každý kto uhradí za členstvo za l. kvartál
2000 Sk, čo Vám zaručuje minimálne 5 degustácií po minimálne 10
vzoriek.
Degustačné vzorky sú tieto :
Catena Zapata : Alamos Malbec 2002
Cabernet Sauvignon 2001
Peter Lehmann : Shiraz/Grenache 2002
Shiraz 2001 /89b/
PENFOLDS : Thomas Hyland Shiraz 2001
Konunga Hill Cabernet Sauvignon / Shiraz
BIN 2
BIN 28
Viu Manent : Varietal Malbec 2000
Varietal Malbec 2002
Mám zmluvne podchytených troch sommeliérov. Zaujímavosťou je
možnosť degustovať tieto veľké a harmonické vína a oboznámiť sa s ich
podrobnou charakteristikou a miestom výroby. Dovoľujem si Vás
poprosiť o
potvrdenie Vašej účasti na degustácii.
S pozdravom
Mgr. Hynek Horáček
VINIUM KLUB - Líščie údolie 32,
841 04 Bratislava
e-mail : vinium@zoznam.sk alebo hyne@pobox.sk
mobil : 0903/422 038
Bratislava 8.2.2005
Vážení priatelia vína,
dovoľte, aby som Vás pozval na degustáciu austrálskych kvalitných
vín do reštaurácie Auspic, Viedenská cesta 24, Bratislava s krásnym
výhľadom na hrad, ktorá sa bude konať dňa 10. 2. 2005 t.j. vo štvrtok
o
17,00 h.
Austrália je kontinent a krajina zároveň s 18 mil. obyvateľov, kde
vyprodukujú 500 tis. hl vína ročne a majú spotrebu 200 l na osobu.
Spoločnosť priateľov vína - Vinium klub, Vás pozýva na degustáciu
8 červených vzoriek a 2 bielych vzoriek bieleho vína v hodnote 500,-
Sk.
Členom klubu sa môže stať každý kto uhradí za členstvo za l. kvartál
2000 Sk, čo Vám zaručuje minimálne 5 degustácií po minimálne 10
vzoriek.
Degustačné vzorky sú tieto :
Catena Zapata : Alamos Malbec 2002
Cabernet Sauvignon 2001
Peter Lehmann : Shiraz/Grenache 2002
Shiraz 2001 /89b/
PENFOLDS : Thomas Hyland Shiraz 2001
Konunga Hill Cabernet Sauvignon / Shiraz
BIN 2
BIN 28
Viu Manent : Varietal Malbec 2000
Varietal Malbec 2002
Mám zmluvne podchytených troch sommeliérov. Zaujímavosťou je
možnosť degustovať tieto veľké a harmonické vína a oboznámiť sa s ich
podrobnou charakteristikou a miestom výroby. Dovoľujem si Vás
poprosiť o
potvrdenie Vašej účasti na degustácii.
S pozdravom
Mgr. Hynek Horáček
VINIUM KLUB - Líščie údolie 32,
841 04 Bratislava
e-mail : vinium@zoznam.sk alebo hyne@pobox.sk
mobil : 0903/422 038
Neregistrovaný - Mgr.Hynek Horáček, 8.2.2005 15:53, hyne(`na`)pobox.sk,
|
|
|