PORADŇA |
Dnes pribudlo: 0 tém, a 0 reakcií. Včera pribudlo: 0 tém, a 1 reakcií. |
|
|
Štvrtok, 19. December,
,
Dnes oslavuje Judita |
|
KATALÓG |
Informácie Pridať firmu |
Móda, módne odevy, bielizeň |
Obuv, kabelky |
Módne doplnky, klenotníctva |
Kozmetika, parfuméria |
Skrášľovacie salóny, služby, pobyty |
Zdravie, výživa |
Zo všetkého trošku, ale z ničoho priveľa
|
|
Spracoval(a) : Natália Krížová
Dátum : 24.9.2002 |
Späť |
|
Poslať |
|
|
Posadiť sa k stolu a s chuťou sa najesť, bez rátania kalórií, vlákniny, balastných látok a vitamínov je dnes, v ére diét a zákazov, takmer nemysliteľné. Kde sa však podela radosť z jedla? Je mimoriadne dôležité mať z jedenia dobrý pocit, a nie v myšlienkach neustále rozoberať, čo je v ňom. Veď napokon obedňajšia prestávka nie je určená len na príjem výživy, ale aj na natankovanie novej energie. No v dnešnej kultúre „chudnutia“ je to takmer vylúčené. Radosť z jedla sa vytráca. Stávame sa strojmi, ktoré dopĺňajú pohonnú hmotu. Škoda. Podliehame reklame. Časopisy sú plné múdrych rád o ,,sile musli“ a minerálok. Police v hypermarketoch sa prehýnajú pod tovarom, ktorý obsahuje viac liečivých látok ako samotné lieky: probiotické jogurty pre mikroflóru čriev, Omega-3 mastné kyseliny proti infarktom a pomarančové džúsy obohatené kalciom pre pevné kosti. Každý však vie, že po stresujúcom a ubehanom dni človeku nepadne nič lepšie ako domáca polievka, taká v ktorej stojí lyžička, keksy s čokoládovou polevou a ak je naozaj zle, potom aj porcia smotanovej zmrzliny. A pre chlapov poriadny kus mäsa, knedľa a omáčka. ,,Malé množstvo podobných maškŕt nemusí byť hneď škodlivé. Kocka čokolády ešte nenahlodá zuby, ani nezničí postavu“, poznamenáva Nicolai Worm, nemecký odborník na výživu, ktorý je tvrdým odporcom dnešných diét a posadnutosti chudnutím. No zároveň priznáva, že nie každý človek vie, ako ďaleko môže zájsť pri maškrtení. Zlé svedomie však podľa Worma možno utíšiť napríklad cvičením. Okrem toho sa tiež zistilo, že mastnejšie jedlá skôr zasýtia a čokoláda, podobne ako iné potraviny bohaté na uhľhydráty, zlepšujú náladu. Zvyšujú totiž produkciu hormónu šťastia serotonínu, ktorého máme zvlášť v chladných mesiacoch nedostatok. ,,Nezáleží na tom, akú diétu držíte, ak vám nechutí alebo nevyzerá dobre, potom nie je tá správna“, pripomína aj Marlisa Szewillusová, autorka knihy Recepty pre dobrú náladu. Podľa nej existujú tri veci, na ktoré nesmieme zabúdať, aby sme si vychutnali radosť z jedla. Malo by byť chrumkavé, s kôrkou, alebo krémové, jednoducho, s príjemnou konzistenciou. Po druhé je dôležitá jeho farba: matný červený odtieň, zlatohnedá a žltá signalizujú zrelosť a optimálny obsah všetkých živín. A napokon je veľmi dôležitá aj vôňa: čerstvá, povzbudzujúca a aromatická. Robiť z denného príjmu potravy vedu nie je múdre. Rady odborníkov na výživu sa neustále menia – raz varujú pred vajíčkami, inokedy pred kávou alebo vínom . Pritom neexistuje pravidlo, ktoré by bolo stopercentne správne. A tak vari najlepšie je riadiť sa heslom: Jedzme zo všetkého trošku, ale ničoho priveľa. V striedmosti je kľúč k dobrej postave a zdraviu.
Diskusia k článku:
|
|
|