PORADŇA |
Dnes pribudlo: 0 tém, a 0 reakcií. Včera pribudlo: 0 tém, a 1 reakcií. |
|
|
Štvrtok, 19. December,
,
Dnes oslavuje Judita |
|
KATALÓG |
Informácie Pridať firmu |
Móda, módne odevy, bielizeň |
Obuv, kabelky |
Módne doplnky, klenotníctva |
Kozmetika, parfuméria |
Skrášľovacie salóny, služby, pobyty |
Zdravie, výživa |
Zdravo na surovo
|
|
Spracoval(a) : Jana Osuská
Dátum : 16.10.2002 |
Späť |
|
Poslať |
|
|
Pre niektorých je táto diéta iba ďalšou módnou vlnou, iní ju prijali za životnú filozofiu. Ale nezávisle od presvedčenia si ,,živá strava“ (living food) získava čoraz viac nadšených prívržencov rovnako v USA, ako aj v západnej Európe. Jej vyznavači tvrdia, že varenie zabíja enzýmy zodpovedné za trávenie a spôsobuje, že potraviny sú toxické. Preto z jedálneho lístka nemilosrdne eliminujú ryby aj mäso. Sú presvedčení, že telo počas trávenia živočíšnych bielkovín spotrebúva priveľa energie. Čo nám teda ostáva? Predovšetkým surová zelenina a ovocie, obilniny a orechy a čerstvo pripravené šťavy.
,,Po surovej strave má človek pocit plnosti, ale aj ľahkosti“, vysvetľuje David Wolfe, autor knihy Jedlo pre krásu (Eating for Beauty), ktorá sa stala bibliou prívržencov živej stravy. V duchu tejto zásady nepredstavuje jedlo v konzerve, zaváracom pohári alebo fľaške žiadnu výživnú hodnotu, pretože je konzervované a umelo obohatené. V Spojených štátoch sa množia špeciálne farmy, na ktorých sa pestuje ,,čistá strava“. Možno si ju takisto objednať v módnych reštauráciách. V San Francisku patrí k dobrému tónu rezervovať si stolík v exkluzívnej Roxanne ´s, kde si hostia objednávajú originálne špagety s cukinou alebo netypické sushi s paštrnáku. Všetko surové, ochutené jedine píniovými orieškami. Zdravé a najmä surové jedlo vyhľadávajú v takýchto podnikoch aj mnohé celebrity: Woody Harrelson, Alicia Silverston alebo Alanis Morissette.
Čo je dovolené jesť? Podľa názoru prívržencov živej stravy obsahuje živé tráviace enzýmy iba to, čo je surové. Teda zelenina, ovocie, morské riasy, orechy, klíčky a obiloviny. Ale zatiaľ čo napríklad mrkva alebo jahody nepotrebujú dodatočné procedúry a sú okamžite vhodné na konzumáciu, ostatné pokrmy si vyžadujú vhodnú prípravu. Musia byť zaklíčkované, čo znamená, že v nich obsiahnuté enzýmy treba dodatočne prebudiť k životu. Preto treba orechy, klíčky alebo zrná na istý čas namočiť do vody. Len vtedy má strava vhodnú hodnotu.
Plusy a mínusy Podľa konzervatívnejších odborníkov má živá strava svoje neodškriepiteľné prednosti: dodáva organizmu veľké množstvá takmer všetkých vitamínov a stopových prvkov. Lenže: živej diéte zároveň chýba vitamín D, zodpovedný za vstrebávanie vápnika. Preto nie je vhodná pre deti ani starších ľudí. Absencia živočíšnych tukov , nevyhnutných pre rozvoj nervovej sústavy je ďalším dôvodov, prečo takéto stravovanie nie je vhodné pre deti. Nuž a pretože zástancovia živej diéty sa vzdali aj mäsa, ktoré je bohaté na železo, môžu trpieť anémiou. Ďalším nedostatkom živej diéty je akútny nedostatok hodnotných bielkovín. Je ťažké jesť v surovom stave napr. strukoviny, aj keď obsahujú veľa bielkovín.
Diskusia k článku:
Tato strava je uzasna, vyliecila mojho manzela z hypertenzie a mna zbavila uz 20 kg nadvahy. Stravujeme sa nou uz vyse roka a citime sa obidvaja vitalni a zdravi. Neregistrovaný - peta, 29.8.2005 08:44 Co sa tyka minusov zivej stravy, chcel by som polemizovat.
1) V zelenine sa nachadza dostatok ergosterolov, z ktorych si telo vitamin D vyrobi.
2) Tuky potrebne pre vyvoj nervovej sustavy sa nachadzaju v orechoch.
3) Cloveku postacuje denne 8mg zeleza, takze vyvazena ziva strava by mala potrebu zeleza saturovat. Neregistrovaný - Vlado, 20.9.2005 18:55, garajv(`na`)pobox.sk,
|
|
|