Život v bielom jogurte
|
|
Spracoval(a) : Mária Novická
Dátum : 20.11.2001 |
Späť |
|
Poslať |
|
|
Kyslé mliečne výrobky, medzi ktoré patrí aj jogurt, pozná ľudstvo už tisíce rokov. Ale až pred sto rokmi sa o priaznivé účinky mliečneho kvasenia začali zaujímať aj vedci. Jogurty, najmä tie, ktoré obsahujú živé baktérie / určite si to skontrolujte /, umožňujú ľahšie vstrebávanie bielkovín a vápnika. Isto sa vám už stalo, že vám lekár po liečbe antibiotikami odporučil jesť kyslomliečne výrobky. Antibiotiká totiž spolu s baktériami, proti ktorým boli nasadené, často nemilosrdne ničia aj baktérie, ktoré sú pre naše telo prospešné. Jogurty blahodarne pôsobia na obnovenie črevnej mikroflóry a jej správnu vyváženosť. Vracajú nám do čriev baktérie, ktoré sú nevyhnutné pre ich správne fungovanie a ktoré nám pomáhajú s trávením. Obsahujú dôležité bielkoviny, minerály a vitamíny. Sú bohaté najmä na vápnik, ktorý je dôležitý pre rast kostí, zabraňuje ich rednutiu a vzniku osteoporózy. Ľudia, ktorí trpia alergiou na bielkoviny z kravského mlieka, môžu využívať blahodarné účinky v podobe ľahko stráviteľného kozieho mlieka. Na Kalifornskej univerzite prebehol v roku 1999 zaujímavý pokus. Ľuďom rôzneho veku servírovali každý deň 200 g jogurtu. Všetci testovaní boli v porovnaní s ľuďmi, ktorí ho nejedli, omnoho zriedkavejšie chorí a takisto menej trpeli alergiami. Zlepšila sa im funkcia tráviacej sústavy a dokonca aj dýchacích ciest. Nebojte sa, ani dlhodobé maškrtenie jogurtu vám nijako nemôže uškodiť. Naopak – môžete si byť istí, že posilní váš imunitný systém. Ale ak sa vám už pri myšlienke na biely jogurt dvíha žalúdok, tak si vyberte niektorý z množstva ovocných. V tomto prípade totiž neplatí, že čo je dobré, nemôže byť zdravé. Ovocné jogurty obsahujú rovnaké množstvá priateľských baktérií ako biele. Herečka Uma Thurmanová je na jogurtoch doslova závislá. Obľúbila si ich natoľko, že svojej tvári aspoň raz týždenne dopraje jogurtovú masku. Používa ju najmä keď je unavená, ale na večierku musí vyzerať ako to, čo je – čiže hviezda. Maska postaví unavenú pleť ,,na nohy“ a tvár pôsobí odpočinuto. Recept je jednoduchý. Päť lyžíc bieleho jogurtu zmiešajte s dvomi lyžicami nastrúhanej uhorky a niekoľkými kvapkami citrónu. Naneste na tvár a nechajte pôsobiť 20 minút. Nakoniec masku navlhčite a zotrite vatovým tampónom. Na záver tvár opláchnite studenou vodou. Ak máte pocit, že ste v bazéne chytili pleseň, skúste si natierať svoju „intímku“ jogurtom, o týždeň by malo byť všetko v poriadku. Ak vaša pleť rýchlo starne, kúpte sa vo vode, do ktorej ste naliali liter mlieka a pridali štyri biele jogurty.
Diskusia k článku:
Jogurty a im príbuzní majú v ľudsake strave dôležitý preventívno - zdravotný význam. Nehovoriac o tom, že vedia byť aj pochúťkou , by maškrtkou. Kyslé mlieko poznajú ľudia odkedy začali s dojením svojich stád a využívaním mlieka ako potravy. S kravským mliekom vraj začali Gréci. <BR>Za jogurty, i keď nie v tej podobe, ako ich poznáme teraz, vďačíme jazdeckým národom, konkrétne vraj Bulharom, ktorí si ho priniesli do dnešnej domoviny zo juhoruskýh stepí. Pôvodne sa asi vyrábal z kobylieho mlieka. Vznikol vraj asi tak, že jazdec nosil mlieko vo vaku pod sedlom, kde malo primeranú teplotu až skyslo.Tento typ kvasenia spôsobuje baktéria Lactobacilus bulgaricus. (U kaukazských a ázijských národov, ktoré sa venujú chovu koní je niečo podobné kumys.)<BR>Ale, tento príspevok som napísal aj preto, lebo chcemzačať diskusiu k článku o mliečnych výrobkoch od Coca-coly. <BR>Len tak pre zaujímavosť. V závere článku sa doporučuje kozir mlieko. Koľkí z čitateľov ho pili? A koľkým chutilo? Koľkí ho pijú len preto, že im chutí?<BR>:-)<BR>Jan Neregistrovaný - jan, 23.11.2001 08:14, pelech(`na`)dmd.sk, Janko, dovolím si doplniť ďalšie otázky: Koľko ľudí malo možnosť to odporúčané kozie mlieko ochutnať? Koľko ľudí má možnosť ochutnať neupravované, nepasterizované kravské mlieko? <BR>Koľko ľudí pije kozie mlieko, nielen preto že im chutí, ale z presvedčenia, že je zdravšie? <BR>A teraz in medias res:<BR>Kozie mlieko – nuž, o koze viac ako o krave platí, že dojí pyskom. Tu chcem povedať, že chuť mlieka u kozy vo väčšej miere závisí od toho, čo zožerie, ako u kravy. Mala som možnosť piť obidva druhy mlieka, aj ovčie. <BR>Keď som kozie používala pre deti, viacej som ho prisládzala ako kravské, a deťom aj viac chutilo – nielen preto, že bolo sladšie, malo celkom inú chuť. <BR>Ďalšie otázky, ktoré mi teraz napadli: <BR>Odkiaľ majú mestskí ľudia brať to zdravšie, menej alergizujúce kozie mlieko? Teraz, v období intenzifikácie, zefektívňovania,(= zlacňovania a pridávania rôznych chemikálii) výroby potravinárskych produktov? <BR><BR><BR>Z Neregistrovaný - zdenka, 23.11.2001 10:00 Hi Nena!<BR>Nuž, kôli takejto dobrotke som si kúpil jogurtovač. V obchodoch je slušný výber. <BR>Robím priam tak, ako si popísala v návode, ibaže teplotu ...hm, mlieko, ktoré sa chystalo vykypieť=varilo sa, postavím do väčšej misky s vodou. Keď je voda horúca, vylajem ju a nalejem druhú a nechám stáť, zatiaľ, čo si jogurt vymiešam s lyžicou sušeného mlieka. <BR>Keď je voda v miske,kde stojí hrnček s 1 l mlieka, teplá, že keď do nej strčím prst a nepáli ani nechaldí, viem, že môžem cez sítko zapraviť jogurt. Ak sa zle premiešava, použijem aj mixér, aby sa jogurt rovnomerne zamiešal. To ostatné už je podľa návodu. <BR>Správne skvasený jodurt nie je kyslý a nieje na ňom žiadna srvátka. (Pre nededinčanov - kyselkavá žlto-zlenkavá tekutina - inak "odpad" pri výrobe tvarovhu ale výborne hasí cez leto smäd.) <BR>Z kravskéh mlieka je priam tak hustý, ako v predajni. Z kozieho je riedky a kyselší. Ale baktéria Lactobacilus bulgaricus prehluší svojráznu "koziu" chuť a kto nevie, pochutí si.<BR>Asi všetko.<BR>Jan Neregistrovaný - jan, 26.11.2001 18:56, pelech(`na`)dmd.sk, Nuž, Zdenka, tvoje otázky sú na mieste. <BR>Kozičiek nie je toľko, aby sa dostalo ich mlieko k širšej verejnosti. Nakoniec je pravda, že kozie mlieko má svojráznu chuť. Ťažko ju definovať. Trošku trpkú, ako má bryndza? Neviem. A nie každý jej "hovie". Dá sa zmierniť prisladením medom. Alebo lyžičkou granka. <BR>Podbne je to s kozím tvarohom. Niekomu pripomína bryndzu - nesolenú! Dá sa zmierniť vymiešaním s vanilkovým cukrom a vajíčkom alebo ako s kmínom, cibuľkou, soľou a červenou paprikou, smotanou (alebo nejakým maslom typu rama) na kvalitnú pomazánku. Ale zato kozí syr, varobený klasickým spôsobom "zosírenim - pridaním síridla do vlažného mlieka" chutil každému, kto sa odvážil ochutnať. Vznešene sa to volá MOZARELLA.<BR>V našej obci si družstvo zriadilo pasterizačnú stanicu a baličku mlieka. Predáva plnotučné mlieko za cenu, ako sa inde predáva odstredené. Mnohí miestni občania ale toto mlieko neobľubujú, kebo im "páchne" a radšej si dajú mlieko z mliekarenských závodov, ktovie ako upravované - ale "nepáchnuce". Priam také sa iste chystá vyrábať a predávať Coca-cola. Sterilita nadovšetko!<BR>Konzumný spôsob života nám ju ponúka v potravinách, životnom štýle, a kde všade ešte?<BR>:-(<BR>Jan Neregistrovaný - jan, 26.11.2001 19:13, pelech(`na`)dmd.sk, Firma Coca- cola na jednej strane vyrába produkty, ktoré z kostí vyťahujú vápnik, na druhej strane iné, čo ho do organizmu dodávajú. Tomu sa povie všestranná starostlivosť o zákazníka!!!!<BR>Obidva druhy sú a budú zabalené v lákavých obaloch a podporované masívnou reklamnou kampaňou. Kto by odolal!!!! Snáď len takí ľudia z vidieka, čo vedia svoje :-))<BR><BR>Len tak na okraj - to mlieko v krabiciach v obchodoch môže byť predsa to isté, len upravené, čo ľudia odmietajú kupovať priamo od výrobcu. To im ešte nanapadlo? <BR><BR>Z. Neregistrovaný - zdenka, 27.11.2001 14:05 Ako môžu byť "živé" baktérie živé v jogurtoch ktoré majú dobu spotreby cca 1 - 2 mesiace? Dá si niekto takúto otázku, keď siahne po dovezených alebo doma v licencii vyrobených jogurtoch s takouto dlhou záručnou dobou?<BR><BR>Našťastie ešte dostať aj naše jogurty ktoré majú odporúčanú dobu spotreby 7 - 8 dní a je tu predpoklad, že tie "živé" baktérie sú naozaj živé a schopné vytvárať tie blahodárne účinky na organizmus. <BR><BR>Z. <BR> Neregistrovaný - zdenka, 27.11.2001 14:24 Jogurtovač je dobrá vec. A doma vyrobený jogurt nemá chybu. Mňam! <BR>Jogurty vyrábajú vlastné kvasinky, ktoré sa pridajú k mlieku, kde sa živia mliečnym cukrom, meniac ho na kyselinu mlečnu a ďalšie organické látky. Preto je pravý "živý" jogurt kyslý. Je zdravý nie len obsahom mlieka, ale aj samých živých mikroorganizmov, ktoré pomáhajú našej tráviacej sústave. "Živé" nemôžu byť, ak sú pasterizované, teda ak majú spotrebiteľskú lehotu dlhšiu ako tri dni.Ale vyrobilo sa už niekoľko nových kmeňov geneticky modifikovaných jogurtových mikroorganizmov, tie potom jeme spolu s jogurtom ... Mnohé jogurty sú len "kašičky" dobre aromatizované, s kúskami "ovocia" a zahustené škrobom. Ako rozozoznať umelý jogurt od pravého ? Pozrieť balenie, ak je jogurt od seriózneho výrobcu, je tam komplexné info o zložení (konkrétne látky a kmene mikroorganizmov). <BR>Alebo: nejesť a nedýchať ... :-)))) Neregistrovaný - nena, 28.11.2001 12:19, nena(`na`)post.sk, Zdenka, ty asi nevies nic o bakteriach co, ked kladies taku otazku? Neregistrovaný - Lila, 20.12.2001 15:50 Neviete kde by som kupila ovčie a kozie mlieko v akých predajniach? Neregistrovaný - , 15.3.2006 15:22
|