Ženy, ktoré konzumujú priveľa tuku, sa vystavujú vysokému riziku ochorenia na rakovinu prsníka. Zistili to vedci z lekárskeho výskumného centra v anglickom meste Cambridge.
Podľa ich najnovšej štúdie ženy, ktoré skonzumovali viac než 90 gramov tuku denne, boli dvojnásobne náchylnejšie na rozvoj tohto ochorenia než tie, ktorých telo prijalo menej než 40 gramov tuku. Na výskume sa zúčastnilo vyše 13.000 žien a vedci úzko sledovali ich stravovacie návyky. "Naša štúdia ukazuje, že medzi vysokým príjmom tukov a narastajúcim rizikom rakoviny prsníka existuje súvislosť," uviedla členka výskumu Sheila Binghamová. Predchádzajúce štúdie neodhalili žiadnu súvislosť tohto druhu. Na rozdiel od najnovšieho výskumu sa však spoliehali najmä na vypĺňanie dotazníkov a stravovanie žien skúmali len na základe toho, čo im účastníčky výskumu povedali. Anglický tím vo svojej najnovšej štúdii využil metódu vedenia stravovacích denníkov, ktoré museli účastníčky výskumu denne vypĺňať. Táto metóda odhalila jasnú súvislosť medzi oboma javmi. Rakovina prsníka je najčastejšie sa vyskytujúcou formou tohto zhubného ochorenia vo Veľkej Británii a postihuje asi každú desiatu britskú ženu. Každoročne diagnostikujú v krajine vyše 40.000 nových prípadov rakoviny prsníka.
V dôsledku nezdravého spôsobu života je však dnes výskyt rakoviny na celom svete čoraz častejší a v najbližších desaťročiach bude ešte stúpať. Tento jav možno vysvetliť jednak starnutím populácie, pretože rakovina až v 70 % ochorení prepukne v staršom veku. Ďalšia príčina nárastu je relatívna a spočíva v lepšej diagnostike. V minulosti totiž mnohí ľudia zomierali na rakovinu bez zistenia skutočnej príčiny smrti.
Na Slovensku každý rok ochorie na rakovinu vyše dvadsaťtritisíc ľudí. Napriek hrôze, ktorú každá zmienka o tejto závažnej chorobe vo verejnosti vyvoláva, sa môže takmer polovica postihnutých vrátiť do normálneho života.