Trendy jari 2
|
|
Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 20.3.2001 |
Späť |
|
Poslať |
|
|
Čo robiť v prípade chrípky? Naordinovať si extra dávky vitamínov, najlepšie v podobe prírodných štiav s čo najvyšším obsahom vitamínu C. Sú to napríklad šťavy z aceroly, grapefruitov, pomarančov, citrónov. Vitamín C obsahujú aj špenát, fenikel, paprika, brokolica, kivi, papája alebo šípky. Denne by sme mali skonzumovať priemerne 75 mg vitamínu C, v prípade choroby to môže byť až 150 mg. Lepšie je dodať ho telu „prírodný“ ako v tabletkách.
Čo robiť v prípade prechladnutia? Siahnuť po strave bohatej na vitamín A, čiže aspoň prechodne jesť viac mrkvičky, sušených marhúľ, dopriať si mango, potrápiť s s feniklom. Vysoké dávky vitamínu A obsahujú aj hydina, teľacie mäso, tuniak alebo kaviár.
Čo robiť pri ťažkostiach s koncentráciou? Zvýšiť si prísun vitamínu B1 a zaradiť do jedálneho lístka napríklad pšeničné výrobky, ovsené vločky, kukuričné lupienky, para orechy, slnečnicové a pistáciové jadrá, hrášok, bieli fazuľu, kuracie prsia alebo bravčové mäso.
Čo robiť proti zvýšenej únave? Jarnú depresiu účinne zaháňa trojica amynokyselín tryptofánu, tyrozínu a fenylalanínu. Tieto ,,prírodné antidepresíva“ sa nachádzajú napríklad v banánoch, ale aj strukovinách, hrášku, zemiakoch, datliach, vajíčkach, mlieku, hydinovej pečeni a jahňacine.
Čo robiť s nečistotami pleti? Celkom jednoduché – zvýšiť spotrebu stopového prvku zinku, ktorý sa nachádza v celozrnných výrobkoch, maku, tekvicových a sézamových semienkach, pekanových orechoch, cibuli, sladkej kukurici, kapuste, hrášku a brokolici.
Čo robiť pri problémoch s vlasami? Problémy s vlasami poukazujú na nedostatok biotínu. Jeho hladinu v organizme môžeme zvýšiť konzumáciou húb, šošovice, tyčiniek z ovsených vločiek, celozrnného chleba, nelúpanej ryže a plnotučného jogurtu.
Čo robiť pri problémoch s nechtami? Opäť upraviť stravu a zvýšiť pomer potravín s obsahom železa, čiže častejšie jesť fenikel, zelenú kapustu, surové šaláty, sójové výrobky, kvasnice, slnečnicové jadrá, kačacie a husacie mäso, artičoky.
Diskusia k článku:
|