PORADŇA |
Dnes pribudlo: 0 tém, a 0 reakcií. Včera pribudlo: 0 tém, a 1 reakcií. |
|
|
Štvrtok, 19. December,
,
Dnes oslavuje Judita |
|
KATALÓG |
Informácie Pridať firmu |
Móda, módne odevy, bielizeň |
Obuv, kabelky |
Módne doplnky, klenotníctva |
Kozmetika, parfuméria |
Skrášľovacie salóny, služby, pobyty |
Zdravie, výživa |
Feldeková pokrstila čerstvo nakrájanou kapustou knihu 270 receptov na kapustnice
|
|
Spracoval(a) : Jana Konečná
Dátum : 24.2.2004 |
Späť |
|
Poslať |
|
|
Čerstvo nakrájanou kapustou pokrstila dnes spisovateľka Oľga Feldeková knihu Jána Kamenistého 270 receptov na kapustnicu a polievky z kyslej kapusty. Urobila tak pri príležitosti nanajvýš vhodnej, a to v rámci Medzinárodného festivalu kapustnice, ktorý sa vôbec po prvýkrát uskutočnil v Modre. Feldeková, verejnosti známa aj z televíznej obrazovky sa vyznala, že kapustnica je jej srdcovou záležitosťou, pretože ako rodáčka z Oravy na tomto jedle vyrastala. "Hrdo musím povedať, že oravská kapustnica je úplne iná ako ktorákoľvek kapustnica na Slovenska a na celom svete. Má oveľa viac vitamínov a je oveľa chutnejšia," vyhlásila. Svoje slová nevzala späť ani po mohutnom vypískaní zo strany účastníkov festivalu a dokonca ako jedna zo súťažiacich ešte pritvrdila. "Ak by sme túto súťaž vo varení kapustnice nevyhrali, tak je to len preto, že v Modre je málo Oravčanov. Pri objektívnom hodnotení by bolo ale jasné, že oravská kapustnica je najlepšia," priliala olej do ohňa Feldeková, čo mnohí považovali za ovplyvňovanie poroty, ktorá mala za úlohu posúdiť chuť vyše desiatky kapustníc z Modry, Pezinka, Stupavy, Bratislavy ale i z Maďarska či Českej republiky. Autor knihy Ján Kamenistý priznal, že ani zďaleka nevyskúšal všetky recepty, o ktorých píše. "Je toho strašne veľa. To by som nejedol nič iné, iba kapustnicu a kapustové polievky," odôvodnil. Recepty zbieral niekoľko rokov, pričom - ako počas krstu uviedol - "je až neskutočné, že čo mesto alebo dedina to iná kapustnica." Kniha je pritom len akousi reprezentačnou vzorkou kapustníc, ktoré považuje za národné jedlo Slovákov. "Naozaj je neuveriteľné, ako naši ľudia dokázali meniť chuť kapustnice len rôznymi zmenami pomerov pochutín. Je to hotový zázrak," skonštatoval Kamenistý. V knihe sa okrem receptov na kapustnice z jednotlivých krajov nachádzajú aj recepty od niekoľkých známych osobností.
Copyright©2004 TASR
Diskusia k článku:
|
|
|