PORADŇA |
Dnes pribudlo: 0 tém, a 1 reakcií. Včera pribudlo: 0 tém, a 2 reakcií. |
|
|
Štvrtok, 26. December,
,
Dnes oslavuje Štefan |
|
KATALÓG |
Informácie Pridať firmu |
Móda, módne odevy, bielizeň |
Obuv, kabelky |
Módne doplnky, klenotníctva |
Kozmetika, parfuméria |
Skrášľovacie salóny, služby, pobyty |
Zdravie, výživa |
Čo vám dodá energiu
|
|
Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 1.3.2004 |
Späť |
|
Poslať |
|
|
Prečo niektoré pokrmy človeka vzpružia, zatiaľ čo po iných nemôže byť o sile na akúkoľvek ďalšiu činnosť ani reč? A po ktorých vlastne siahnuť, keď sme práve s energiou na dne? Nestačí totiž jesť jedlo na prvý pohľad vyvážené - veľkú úlohu zohráva to, ako ten alebo onen pokrm prispieva k udržaniu hladiny cukru v krvi.
Ak nechcete, aby vaša výkonnosť kolísala, musíte si na tanier naložiť jedlá zvyšujúce hladinu cukru v krvi postupne. O cukry, teda sacharidy, tu ide teda predovšetkým. Sacharidy sú hlavným zdrojom energie, pretože vytvárajú glukózu, ktorá je pre mozog a svaly najdôležitejším palivom. Donedávna vedci prisudzovali pomalé uvoľňovanie energie potravinám obsahujúcim škroby, napríklad zemiaky, cestoviny a pečivo. Nové výskumy ukázali, že zemiaky a biele pečivo môžu zvýšiť hladinu cukru v krvi rovnako rýchlo, či dokonca rýchlejšie ako jedlá so značným obsahom cukru (čokoláda). Našťastie zostáva dosť potravín, ktoré sa správajú ako chceme. Jednotkou sú cestoviny, celozrný chlieb, ovsená kaša a jogurty. Ani vhodne zvolené jedlá nás však nezachránia, ak ich budeme jesť v nevhodnom množstve a v nesprávny čas. Zmysel majú ak ich jeme relatívne často a v malých dávkach. Ideálne je zjesť päť až šesť menších jedál denne. Za nevyváženou hladinou vnútornej energie často stojí niektorá z nenápadných každodenných drog: silná káva, alkohol, cigarety, rovnako ako prehnaná spotreba coly alebo niektorých energetických nápojov. Pomocou jedla sa môžeme ochrániť pred poklesom energie, ktorá nás väčšinou prepadáva v popoludňajších hodinách. Je to presne ten moment, kedy človek už začína mať práce dosť a má pocit, že by si zaslúžil niečo malé pod zub. Malá cukrovinka však s nami môže zamávať, hlavne ak má vysoký obsah glukózy. V takom prípade sa vzápätí dostaví ešte väčší pocit hladu. Je múdre vyvarovať sa potravinám, ktoré majú na obale slová ako glukóza, dektróza a hroznový cukor. V praxi to znamená, že dobre urobíte ak dáte na obed prednosť jedlu s proteínmi, ako je napríklad tuniak, vajíčka či kura. Bielkoviny totiž zvyšujú produkciu látok povzbudzujúcich naše telo a naopak potláčajú tvorbu tých, ktoré vyvolávajú ospalosť. Večerný jedálniček by mal vyzerať opačne, aby sme si v noci dobre oddýchli.
Diskusia k článku:
|
|
|