lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 19. Marec, , Dnes oslavuje Jozef
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Vlasy vystavené slnku

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 23.4.2004
späť
Späť

Poslať
 

Chrániť si pokožku v lete krémami na opaľovanie považujeme za samozrejmé a bez použitia týchto prípravkov sa len málokto už dnes odváži vystaviť slnku. Na čo však v lete zabúdame, sú vlasy, ktoré rovnako ako pokožka potrebujú v tomto období špeciálnu starostlivosť. Bez náležitej ochrany budú inak po útoku slnečných lúčov suchšie, krehkejšie, stratia pružnosť a ich končeky sa budú ľahko štiepiť. O vyblednutí a zmene farby nevraviac.

Ako  leto škodí vlasom

Nepriateľom číslo jeden je UV žiarenie, ktoré má pri dlhodobom a častom pôsobení rad nežiaducich účinkov. Pokým vlasy nie sú patrične chránené, slnečné lúče dokážu zničiť ochrannú vrstvu obklopujúcu vlas (kutikulu) a preniknúť do jeho štruktúry. Častý vplyv UVA a UVB žiarenia potom spôsobuje, že vlasy sú vysušené, blednú, farbené vlasy sa môžu nadmerne zosvetliť či dokonca zmeniť odtieň. V lete sa vlasy tiež ľahšie lámu a chýba im ich prirodzený lesk. Ešte horšie znášajú UV žiarenie vlasy namáhané trvalou, častým farbením a odfarbovaním. Také vlasy sú na slnečné lúče citlivejšie a vplyvom slnečného žiarenia dochádza rýchlejšie k ich poškodeniu. A pozor! Vlasom neškodí len priame slnečné žiarenie, ale tiež lúče solária. 

Na zhoršenej kvalite vlasov sa do značnej miery podieľa aj slaná voda v mori či chlórovaná voda v bazéne, vietor, zvírený piesok pláží a všadeprítomný prach. Vlasy sa pôsobením týchto vonkajších vplyvov oslabujú a horšie potom následne odolávajú slnečným lúčom.

Ako sa chrániť

Jednou z možností sú pokrývky hlavy, najlepšie svetlej farby. Dobré je tiež obmedzovať prílišné slnenie, častejšie vyhľadávať prirodzený tieň a vo vode chrániť vlasy pred negatívnymi vplyvmi morskej alebo chlórovanej vody. Komu by sa ale chcelo chodiť v letnom žiarení celý deň po pláži v šiltovke či vo vode sa naťahovať s kúpacou čiapkou?
Najjednoduchšie riešenie je použiť kvalitné kozmetické prípravky, ktoré vlasy spoľahlivo ochránia. Patria medzi nich špeciálne šampóny, kondicionéry, krémy, gély či mlieka. Tie vlas obalia ochranou vrstvou a dodajú mu výživné látky, ktoré zabránia nadmernému vysušeniu.

V správne vybavenom letnom kozmetickom kufríku by teda nemal rozhodne chýbať „letný“ šampón, ktorý obsahuje UV filter a je zároveň bohatý na výživné látky. Šampónom nie len  spláchnete z vlasov mechanické nečistoty ako piesok či soľ, ale vlasy budú po umytí hydratované a vyživené.
Používajte tiež „letný“ kondicionér s UV filtrom, ktorý podporí a znásobí účinky šampónu. Nanášajte ho vždy po umytí a nezabudnite ich vždy dôkladne zmyť. Po jeho použití sa vlasy budú krásne lesknúť a ľahko rozčesávať.
A nezabudnite ani na krém, gél, mlieko či olejovú emulziu. Tieto prípravky sa neoplachujú a sú preto určené na použitie počas dňa. Nanášajte minimálne 2-3 krát počas slnenia alebo potom, čo sa vrátite z mora či bazéna. Slúži na priebežné obnovenie ochranného vlasového filmu. Krémy sú ideálne pre všetky typy vlasov. Starostlivo ich vždy rozotrite po celej dĺžke vlasov. S olejovými emulziami zaobchádzajte opatrne. Pokiaľ preženiete dávkovanie, vlasy sa vám zlepia a zmastnejú. 

Ďalšie letné tipy

1. Ak ste na dovolenke a dopriavate si „kúpeľ“ v slnečných lúčoch, vlasy večer radšej nefénujte. Stačí, keď si ich starostlivo umyjete šampónom a použijete kondicionér, prípadne vlasovú masku. Prebytočnú vodu vysušte uterákom  a vlasy nechajte prirodzene uschnúť. Rovnako tak nepoužívajte kulmu či natáčky, vlasy netupírujte.

2. Ak nemáte po ruke vhodnú vlasovú masku, skúste si večer po umytí urobiť zábal z kvalitného olivového oleja. Stačí vlasy potrieť olejom a na dvadsať minút ich zabaliť do uteráka. Masku potom starostlivo opláchnite, prípadne použite ešte raz šampón. Aplikujte asi dvakrát týždenne. Pre lesk vlasov môžete do oleja pridať i žĺtok. Ak nemáte olivový olej po ruke, použite smotanu či tučný jogurt.

3. Namiesto šiltovky vám rovnakú službu urobí aj romantický slnečník.


Sunsilk pre vlasy vystavené slnku

Aby vlasy aj po lete vyzerali zdravo, neboli presušené, nelámali sa a nemali rozštiepené končeky, je potrebné v období, keď sú často vystavené slnečnému žiareniu či nepriaznivým vplyvom morskej a chlórovanej vody, používať špeciálnu vlasovú kozmetiku s účinnou slnečnou ochranou a ošetrujúcimi látkami.

 
Šampón

Vďaka UV filtru obsiahnutému v šampóne sú vlasy chránené pred prenikaním škodlivého slnečného žiarenia do kôry vlasov. Kokosové mlieko pomôže vlas hydratovať, zvláčniť a dodá mu tak veľmi potrebnú výživu. Po použití šampónu budú vlasy pevné, hebké a lesklé.

Kondicionér

Kondicionér vlasy ošetrí a vyživí, obalí vlas ochrannou vrstvou, dodá mu výživné látky, ktoré zamedzia nadmernému vysušeniu, elektrizovaniu a neskoršiemu lámaniu. Tiež rozčesávanie bude jednoduchšie.

Krém

Ľahký nezmývateľný krém slúži k priebežnému obnovovaniu ochranného vlasového filmu.  Krém rozotriete po celej dĺžke vlasu, neoplachujte a používajte podľa potreby aj niekoľkokrát počas dňa. Nanášajte ho na suché alebo mokré vlasy počas opaľovania a vždy potom, ako sa vrátite z mora či bazéna. Ak máte prirodzene suchšie či poškodené vlasy, je vhodné krém používať v priebehu celého leta.


Na zaistenie najlepšej ochrany je vhodné používať šampón v kombinácii s kondicionérom a ľahkým nezmývateľným krémom.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!