PORADŇA |
Dnes pribudlo: 0 tém, a 0 reakcií. Včera pribudlo: 0 tém, a 2 reakcií. |
|
|
Štvrtok, 26. December,
,
Dnes oslavuje Štefan |
|
KATALÓG |
Informácie Pridať firmu |
Móda, módne odevy, bielizeň |
Obuv, kabelky |
Módne doplnky, klenotníctva |
Kozmetika, parfuméria |
Skrášľovacie salóny, služby, pobyty |
Zdravie, výživa |
Dvadsať až tridsať percent Európanov trpí nadváhou
|
|
Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 25.5.2004 |
Späť |
|
Poslať |
|
|
Asi 20-30 percent Európanov trpí nadváhou alebo obezitou. Obezita sa tak môže stať v tomto storočí takým problémom, akým bolo fajčenie v 20. storočí. Varoval pred tým v Bruseli európsky komisár pre zdravie a ochranu spotrebiteľov David Byrne. Komisár sa vyjadril počas prebiehajúceho ministerského rokovania Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v Ženeve, ktoré je venované trendom v stravovaní, telesných aktivitách a zdraví obyvateľstva. Nezdravé a nevyvážené stravovanie a sedavý spôsob života predstavujú časovanú bombu pre budúcnosť. Ak nič neurobíme, stále rozšírenejšia obezita v budúcnosti skráti život ľudí a vyčerpá verejné zdroje. Ak bude pokračovať súčasný trend, o chvíľu bude väčšina Európanov patriť medzi obéznych ľudí, varoval komisár Byrne. Pripomenul celý rad chorôb, ktoré s obezitou súvisia, od ťažkostí s dýchaním a pohybovým ústrojenstvom až po cukrovku, vysoký krvný tlak, nebezpečenstvo infarktu či rakovinu. Podľa odhadov už dnes musí vynakladať vyspelá spoločnosť na choroby spojené s obezitou dve až osem percent celkových výdavkov na zdravotnú starostlivosť. Komisár pripomenul, že EÚ sa v boji proti obezite zameriava na tri hlavné oblasti: podporu a rozvoj účinných stratégií verejného zdravia, zabezpečenie celoeurópskych údajov a analýz a dôkladné označovanie potravín, ktoré môže hrať významnú úlohu. V rámci európskeho programu verejného zdravia vytvorila EÚ sieť expertov na stravovanie a telesné aktivity, ktorí pracujú na najlepších spôsoboch prevencie proti obezite. Európska komisia tiež navrhla novú legislatívu o údajoch uvedených na potravinových výrobkoch, aby verejnosť mala všetky potrebné informácie. Tie sú totiž kľúčové pri výbere zdravých potravín, zdôrazňuje komisia.
Copyright©2004 TASR
Diskusia k článku:
|
|
|