Na cestách v období letných dovoleniek nám hrozia rôzne nástrahy v podobe príjemných aj nepríjemných zážitkov, nových poznaní a v niektorých prípadoch aj rizikových ochorení. Určite si nikto z nás nezabudne so sebou pribaliť taštičku s hygienickými potrebami, medzi ktoré patrí zubná pasta a kefka ako základ hygieny ústnej dutiny.
Najväčší podiel na zdraví našich zubov má správna výživa. Často sme na cestách obmedzovaní momentálnou ponukou stravy a vo veľkej miere nemáme možnosť jej výber stopercentne ovplyvniť. Cieleným výberom vhodných potravín môžeme kontrolovať prísun cukru, cukrom sladených potravín, nápojov a škrobov nachádzajúcich sa napríklad v chlebe, zemiakoch, ryži, cestovinách aj múke. Medzi potraviny, ktorým by ste sa mali kvôli vašim zubom čo najviac vyhýbať, patria najmä sladené limonády alebo džúsy, hranolky a zemiakové lupienky, hamburgery, párky v rohlíku, ale aj napríklad med a niektoré druhy ovocia.
Z hľadiska zdravia vašich zubov patrí medzi „najnebezpečnejšie“ ovocie napríklad banán, ktorý vytvorí na zuboch lepivú sladkú hmotu. „Cukor i škrob je v ústach konzumovaný baktériami, ktoré sa rýchlejšie a jednoduchšie množia. Vzniká tak kyslé prostredie s pH nižším ako 5,5, v ktorom zo zubnej skloviny rýchlejšie odchádzajú dôležité minerály ako je vápnik, fosfor alebo fluoridy a zubná sklovina je oslabená. Zuby sa tým stávajú náchylnejšie k zubným kazom,“ vysvetľuje Lucie Volšíková, dentálna hygienička. Pomôcť môže napríklad špeciálna dentálna žuvačka. Prospieva zubom a pomôže uspokojiť chuť na niečo dobré. Je to malý pomocník, ktorý nám vo chvíli, kedy si nemôžeme vyčistiť zuby, pretože sme práve v kancelárii či na cestách, pomôže zabrániť kyslému pH v ústach a jeho vplyvu na zdravie zubov.
Použiť špeciálnu žuvačku je vhodné i vo chvíľach bezprostredne po konzumácii jedla, kedy má mnoho ľudí pocit, že by si mali zuby okamžite vyčistiť. „Mýtus, na ktorý veľmi často v ambulanciách narážame, je čistenie zubov bezprostredne po jedle. Tým svojim zubom viac uškodíme, než pomôžeme. Zubná sklovina je dôsledkom demineralizácie práve počas tejto doby náchylnejšia k mechanickému poškodeniu. S čistením zubov po jedle je dôležité počkať najmenej 20 minút. V medziobdobí môžete kyslé prostredie v ústach neutralizovať konzumáciou mlieka, syrov alebo orechov. Menej kalorickou alternatívou je potom tiež špeciálna žuvačka,“ hovorí Volšíková.
Rady na cesty pre zdravie vašich zubov:
· Pred dovolenkou navštívte svojho zubára, ktorý odhalí možné riziko pre vaše zuby a ušetrí vám množstvo nepríjemností na cestách v cudzine či doma.
· Pravidelne si dvakrát denne čistite zuby zubnou kefkou a pastou s obsahom fluoridov.
· Medzi obedom a večerou sa snažte nekonzumovať sladkosti a iné maškrty. Sladké potraviny či nápoje konzumujte ako súčasť hlavného jedla.
· Popíjanie džúsu alebo sladených nápojov nahraďte minerálnou vodou alebo nesladeným čajom.
· Po večernom čistení zubov už nekonzumujte sladkosti a sladené nápoje, dokonca ani jablko.
· Po každom jedle žujte špeciálne žuvačky (napr. Orbit), ktoré nielen mechanicky odstraňujú zvyšky potravy z úst, ale tiež neutralizujú kyslé prostredie a pomáhajú udržať v ústach správnu hladinu pH.
Žuvačka v žiadnom prípade nenahrádza zubnú kefku a pastu, ale je vhodným doplnkom ústnej hygieny v prípade, že si nemôžete vyčistiť zuby.