Dospelí konzumujú dvojnásobné množstvo zeleniny a ovocia, ako keď boli deti a zároveň aj používajú v menšom množstve tuk a cukor.
Vyplýva to z výsledkov výskumu, ktorý sa uskutočnil na univerite v britskom Newcastli. Študovali stravovacie návyky u 200 detí vo veku 11 a 12 rokov. Po takmer dvadsiatich rokoch sa k týmto údajom a osobám vrátili.
Až tretina účastníkov výskumu tvrdí, že pre zaneprázdnený životný štýl nedokážu zvládnuť prípravu zdravých jedál. A zároveň sa ukázalo, že majú menší prístup k ovociu a zelenine ako ich kolegovia, ktorí majú dostatok času na stravu. Rozdiel nastal ďalej aj čo sa týka pohlavia a schopnosti partnerov meniť stravovacie návyky. Všeobecne sa dá povedať, že najväčší vplyv na spôsob stravovania majú rodičia, partneri a deti.
Copyright©2004 TASR