lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Môže cukrík prispieť k zdraviu detských zúbkov?

  Spracoval(a) : Miriam Kuhlová
Dátum : 9.12.2004
späť
Späť

Poslať
 

Všetci radi maškrtíme a  obzvlášť pre deti je maškrtenie príťažlivé. Keby im to babičky a mamičky dovolili, maškrtili by sladké dobroty pokojne celý deň. Všetci vieme, že konzumácia sladkostí má vplyv na nadváhu a veľkým zdravotným rizikom je aj zubný kaz. Môže byť maškrtenie zdravé?

Starostlivosť o detské zúbky je špecifická. Obdobie rastu prvých zúbkov je etapou, kedy sú vplyvy stravy a starostlivosti o ústnu hygienu na zdravie detských zúbkov okamžite vidieť. Pre rodičov je v tomto období najdôležitejšou úlohou ošetrovať zúbky svojho potomka a naučiť ho čistiť si zuby pravidelne aspoň dvakrát denne. Najdôležitejšie je čistenie zubov pred spaním.

Veľa rodičov sa pýta, kedy majú so svojím dieťaťom prvý krát navštíviť stomatologickú ordináciu. Máme sa starať o prvé zúbky alebo stačí začať s dentálnou hygienou až počas rastu prvých „dospelých“ zubov? Odborníci doporučujú, aby k návšteve stomatológa došlo pred druhým rokom života dieťaťa. Fakt, že prvé zuby vypadajú, neznamená, že návšteva zubára je stratou času. Zdraví mliečnych zubov a ich poloha je základom zdravia aj pre trvalý chrup. Dieťa na návštevu stomatologickej ordinácie pripravujeme tak, že mu rozprávame o tom, ako ambulancia vyzerá, popíšeme mu nastaviteľné kreslo u pána zubára a vysvetlíme, na čo slúžia vŕtačky a iné prístroje.

O detských zúbkoch panuje množstvo mýtov. U mnohých mamičiek je vžitá predstava, že čerstvé ovocie, hlavne jablko, vyčistí zúbky pred spaním rovnako dobre ako zubná kefka. Opak je pravdou. Šťava z citrusových plodov, ktorá sa často podáva v neriedenej koncentrácii môže poškodzovať povrch zubov kyselinami, ktoré obsahuje.
V dnešnej dobe nie je problém vybrať si z pestrej ponuky cukríkov ten, ktorý je pre dieťa chuťovo dobrý. Základnou požiadavkou by však malo byť, aby bol cukrík šetrný k jeho zúbkom už od raného veku. Stomatológovia považujú za veľmi dôležitú pravidelnú ústnu hygienu, vhodne volenú skladbu stravy a hlavne obmedzený prísun cukrov a cukrom sladených potravín. Preto odporúčajú rodičom výber špeciálnych cukríkov bez cukru, ktoré sú rovnako chutné, ako obyčajné cukríky, ale neškodia detským zúbkom.
Po jedle sa pôvodne neutrálne prostredie ústnej dutiny zmení na kyslé s pH menej ako 5,5. Tým dochádza k uvoľňovaniu minerálnych látok (vápnika a fosfátov) a sklovina sa začína postupne rozpúšťať – ide o tzv. demineralizáciu. Tak potom môže dochádzať k vzniku zubného kazu.

 „Všeobecne doporučujeme obmedziť konzumáciu sladkostí a sladkých nápojov na minimum. Trendom poslednej doby sú cukríky, ktoré neobsahujú cukor, dobre chutia a pomáhajú udržať rovnováhu pH v ústach,“ hovorí doc. MUDr. Stanislav Komárek, CSc. z Kliniky zubného lekárstva lekárskej fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Mamičky tak môžu dopriať svojim potomkom cukríky bez obáv o zdraví ich zúbkov, práve naopak, maškrtením špeciálnych cukríkov pomáhajú udržať zdravý chrup svojich detí.


Portfólio výrobkov Orbit obsahuje:

§ Orbit Drops cukríky bez cukru, ktoré neškodia vašim zubom; v príchutiach Wild Fruit, Wild Mint, Nature Mint, Lemon Mint, Orange Mint
odporúčaná cena: 19,50 Sk

§ Orbit Basic znižuje riziko vzniku zubného kazu; je dostať v príchutiach Peppermint, Spearmint, Strawberry, Apple, Sweet Mint, Cherry Mint
odporúčaná cena: 14,50 Sk

§ Orbit pre deti s Kalciom posilňuje detskú zubnú sklovinu v príchutiach Classic a Lemonade
 odporúčaná cena: 12,50 Sk

§ Orbit White s obsahom bikarbonátu pomáha udržiavať vaše zuby biele
odporúčaná cena: plátok 14,50 Sk
 dražé 16,50 Sk

§ Orbit Professional s obsahom špeciálnych mikrogranúl čistí vaše zuby tak, že to spoznáte
odporúčaná cena: 19,50 Sk

· Orbit Herbal s výťažkami z bylín pre zdravé ďasná
odporúčaná cena: 16,50 Sk

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!