PORADŇA |
Dnes pribudlo: 0 tém, a 1 reakcií. Včera pribudlo: 1 tém, a 5 reakcií. |
|
|
Utorok, 24. December,
,
Dnes oslavuje Adam/Eva |
|
KATALÓG |
Informácie Pridať firmu |
Móda, módne odevy, bielizeň |
Obuv, kabelky |
Módne doplnky, klenotníctva |
Kozmetika, parfuméria |
Skrášľovacie salóny, služby, pobyty |
Zdravie, výživa |
Kyslé nápoje s obsahom vápnika poškodzujú zuby menej
|
|
Spracoval(a) : Miriam Kuhlová
Dátum : 7.1.2005 |
Späť |
|
Poslať |
|
|
Výsledky experimentov nemecko-britského kolektívu vedcov ukazujú, že sladené nealkoholické nápoje ničia zuby menej, keď sa do nich pridajú minerály. Nápoje s obsahom cukru a kyslých prísad by preto mali byť obohatené vápnikom alebo fosfátom, odporúčajú v najnovšom vydaní odborného časopisu Journal of Oral Rehabilitation vedci z univerzít v nemeckej Jene a v anglickom Bristole. Nemeckí zubári vyslovili pred časom vážne varovanie, že konzumácia nápojov obsahujúcich cukor a kyslé prísady vážne poškodzuje aj mliečne zuby u malých detí. Častý výskyt zubného kazu u mladých ľudí dávajú odborníci taktiež do súvisu s nadmerným pitím nápojov ako ľadové čaje, coca-cola alebo rôzne limonády. Vedci si pritom všímali pôsobenie minerálok ako aj okyslených citrusových nápojov v dvoch verziách - s obsahom kalcia a fosfátov alebo bez nich. Výskum potvrdil doterajšie skúsenosti. Čisté minerálky zubnú sklovinu nepoškodili, naproti tomu kyslasté nápoje povrchovú časť zuba odvápnili, pokiaľ však limonády obsahovali vápnik a fosfát, prebiehal tento proces podstatne pomalšie ako pri konzumovaní nápojov bez minerálov. Vedci preto odporúčajú ľuďom, ktorí sa nedokážu vzdať osviežujúcich nápojov, aby pili limonády s obsahom vápnika a fosfátu, prípadne sa preorientovali na pitie ochutených minerálok.
Copyright©2004 TASR
Diskusia k článku:
|
|
|