Železná porcia zdravia
|
|
Spracoval(a) : Jana Osuska
Dátum : 19.3.2001 |
Späť |
|
Poslať |
|
|
Čím hrozí nedostatok železa ? Ak sa necítime dobre a máme slabšiu kondíciu, len zriedka to spájame s nedostatkom vitamínov a stopových prvkov. Organizmus nám pritom vysiela signály, ktoré by sme nemali brať na ľahkú váhu. Ak máme v krvi primálo železa, sme ,,nedokysličení“. Pociťujeme únavu, oslabenie, sme ospalí, podráždení, máme problémy s koncentráciou a trpíme bolesťami hlavy. To všetko preto, lebo železo je súčasťou hemoglobínu, ktorý zásobuje kyslíkom tkanivo celého organizmu. Takisto je nevyhnutné pre tvorbu nových krvných buniek. Nedostatok železa veľmi znižuje odolnosť na infekcie a negatívne sa odráža aj na vzhľade: pokožka je bledá, suchá, prejavuje sklony k podráždeniu, nechty sa lámu a rozdvojujú a vlasy akosi začínajú rednúť...
Kde ho hľadať? Železo sa nenachádza – ako sa často usudzuje – iba v mäse, ale takmer vo všetkom, čo jeme. Najviac ho obsahujú kakao a strukoviny. Na prelome zimy a jari, keď sa oslabený organizmus domáha väčších dávok železa, by sme mali jedávať čo najviac fazule, sóje, bôbu. Na pokrytie dennej dávky železa celkom postačí zjesť 10 Dag fazule.
Čo pomáha a čo škodí? Organizmus zužitkuje železo až desaťkrát lepšie, ak sa v našej strave ocitne aj veľa (až 200 mg denne) vitamínu C. Preto je vhodné spolu s mäsom jedávať surové ovocné aj zeleninové šaláty. Obsahujú nielen mnoho vitamínu C, ale aj dostatok vlákniny dôležitej pre náš metabolizmus. Vstrebávanie železa spomaľuje okrem iného vápnik, zinok ako aj tanín (nachádza sa v čaji) a acylpyrín. Príčinou jeho nedostatku môže byť často konzumácia veľkého množstva bieleho pečiva, slakostí a fast-foodu.
Odporúčané denné dávky železa (v mg): Deti 5 – 12 mesiacov .............11,5 1 – 9 rokov....................11,5 – 17 10 – 18 rokov..................23
Dospelí Muži..............................15 Ženy..............................18 -tehotné.........................26 -dojčiace.......................20 -po menopauze.............16
Diskusia k článku:
|