Najedzte sa do krásy
|
|
Spracoval(a) : Jana Osuska
Dátum : 13.8.2001 |
Späť |
|
Poslať |
|
|
Poznatok, že ovocie je viac ako iba zdravá súčasť ľudskej stravy, nie je nový. Napríklad v Oriente je už stáročia využívaná citrónová šťava, ktorá sťahuje nepekne rozšírené póry. Medzičasom už aj moderná veda dokázala, že každý kúsok ovocia a dokonca aj jeho šupka a kôstka a semienko predstavujú cenný zdroj látok, schopných ošetrovať pokožku a vlasy. Vitamíny, stopové prvky, enzýmy, lipidy, proteíny, ovocné kyseliny a ovocný cukor dodávajú vlahu, vyhladzujú, oživujú a odvodňujú. Ovocie obsahuje aj tzv. druhotné rastlinné látky ako napríklad flavonoidy a karotenoidy, ktoré sú považované za vynikajúcich pomocníkov v boji proti prejavom starnutia pokožky. Sú totiž schopné opraviť poškodené bunky a spomaľujú ich starnutie. Ponúkame vám rebríček najúčinnejších druhov ,,ovocia krásy“.
RÍBEZLE Účinné látky, prospešné našej kráse, sa ukrývajú najmä v maličkých jadierkach. Obsahujú tuky, ktoré svojim zložením pripomínajú tuky v našej pokožke a táto ich veľmi vďačne vstrebáva. Ríbezľový olej posilňuje ochranný lipidový plášť a pokožka vďaka nemu pomalšie stráca vlahu, ktorá sa inak rýchlo vyparí. Vyhladzuje suché, drsné partie, upokojuje podráždenú pokožku a predchádza svrbeniu.
POMARANČE & SPOL Citróny, grapefruit, pomaranče, ale aj kivi a ananás obsahujú veľké množstvá vitamínu C. Tento spevňuje podkožné tkanivo, povzbudzuje tvorbu kolagénu a zlepšuje zásobenie pokožky vodou. Vitamín C taktiež pôsobí ako ochranný štít proti voľným radikálom – agresívnym molekuliam, ktoré vznikajú v dôsledku znečistenia životného prostredia a slnečného žiarenia a spôsobujú predčasné starnutie pokožky. Ďalšou prednosťou citrusového ovocia sú jeho ovocné kyseliny: čistia pleť ako peeling a zjemňujú štruktúru pokožky.
HROZNO Výťažky zo svetlého aj tmavého hrozna pôsobia na ochabnutú, unavenú pokožku ako oživujúca kúra. Obsahujú vitamín B, magnézium a predovšetkým hroznový cukor. Ich molekuly vstrebávajú vodu a pomáhajú pri jej prenikaní do buniek. Výsledkom je pružný hydratačný ,,vankúšik“ v najhlbších vrstvách pokožky. Hrozno okrem toho obsahuje tanín – rastlinnú trieslovinu s jemným zlupovacím účinkom. Pri pravidelnom používaní, vďaka nemu nadobudne pleť ružový, svieži vzhľad. Jadierka hrozna zasa obsahujú esenciálne mastné kyseliny, ktoré pokožku pomaly vyhladzujú a napínajú.
Najedzte sa do krásy Vaša pokožka môže byť ešte krajšia a ešte žiarivejšia, ak ju nebudete ,,kŕmiť“ účinnými látkami z ovocia iba zvonka, ale aj zvnútra. Takže, nevahájte načrieť hlboko do ovocného košíka! Vitamín C (napr.z citrusového ovocia) je nevyhnutný pre budovanie kolagénu, od ktorého závisí pružnosť pokožky. Biotín, nazývaný aj vitamín H (napr.v avokáde) povzbudzuje bunky a posilňuje vlasy a pokožku. Vitamín A (napr. v ríbezliach) reguluje delenie buniek a ich regeneráciu. Zabraňuje vzniku vrások, používaný v krémoch posilňuje rohovinovú vrstvu a chráni ju pred vysušením.
Diskusia k článku:
|