Novinky staré niekoľko storočí
|
|
Spracoval(a) : Silvia Petrasova
Dátum : 19.1.2001 |
Späť |
|
Poslať |
|
|
Zemiaky
Vždy keď som krájala „nahrubo“ zemiakové šupky, hádala sa so mnou moja dobrá, trpezlivá stará mama. Vravela, že ničím to najvzácnejšie, čo na zemiakoch je. Myslela som si, že je to povera z jej detstva, keď v rodinách bolo po desať detí a chudoba trčala z každého kúta. Aby som sa vyhla hádke, často som si načistila zemiaky do mrazničky, alebo som ich dávala do kompótovej fľaše zaliala vodou a uložila do chladničky. Dnes sa potvrdilo, že mala pravdu. Vedci z univerzity v Ohiu zistili, že zemiaková šupka obsahuje zvláštny druh antibiotík, ktoré síce nezabíjajú mikróby, ale bránia im v kontakte s bunkami. Hoci sa tento objav považuje za prevratný, nepoznala ho iba moja stará mama, ale aj pôvodní obyvatelia Ameriky, ktorí považovali zemiaky za liečivú rastlinu. Výsledky výskumu z ohiajskej univerzity tiež otvárajú cestu k novým liečebným postupom, ktoré menej zaťažia organizmus a nepovedú ku vzniku rezistentných kmeňov.
Cibuľa
Ešte staršia, má asi 5000 rokov, je liečivá história cibule. Napriek tomu, že cibuľa smrdí a núti nás poplakať si, právom ju môžeme považovať za zlato kuchyne. Rakúski vedci zistili, že užívanie cibule nás chráni pred rakovinou, infarktom, šedým zákalom a posiľňuje obranyschopnosť nášho organizmu. Cibuľa pomáha tráviť, je močopudná a v kombinácii s medom je nenahraditeľným liekom pri kašli a katare horných dýchacích ciest. Cibuľa je významným zdrojom minerálnych látok ako sú fosfor, síra, selén, kalcium. Jej pozitívne liečebné účinky sa však prejavia naplno, keď ju konzumujeme surovú..
Diskusia k článku:
Je to na picu Neregistrovaný - , 11.11.2004 12:46
|