FUNKČNÉ POTRAVINY – CHARAKTERISTIKA, SÚČASNÝ STAV A TRENDY ĎALŠIEHO ROZVOJA ICH VÝROBY
|
|
Spracoval(a) : Doc. Ing. Peter Šimko, DrSc.
Dátum : 2.12.2005 |
Späť |
|
Poslať |
|
|
Funkčné potraviny sú potraviny, ktoré okrem svojich pôvodných funkcií potravín – nasýtenie a výživa organizmu – poskytujú konzumentovi aj profit v podobe zlepšených (stimulovaných) funkcií jednotlivých orgánov, znižovaním rizika ochorenia organizmu ich profylaktickým pôsobením, optimalizáciou telesnej hmotnosti, čo má priamy vplyv aj na jeho psychický stav.
Je však potrebné odlišovať poslanie funkčných potravín od medikamentov, pretože medikamenty sú definované, ako spravidla chemicky čisté látky, ktoré sa používajú na liečenie choroby, resp. utíšenie bolestí, alebo na prevenciu pred chorobou, zatiaľ čo potraviny (a teda aj funkčné potraviny) sú matrice zložené z bielkovín, sacharidov, tukov, minerálov, vitamínov a ostatných látok, ktorú prijíma organizmus aby odstránil pocity hladu, t.j. aby sa nasýtil a popri tom zabezpečil svoje vitálne potreby a funkcie.
Od bežných potravín sa teda funkčné potraviny odlišujú tým, že: · Obsahujú zložky, ktoré sa v bežných potravinách nevyskytujú · Neobsahujú zložky ktoré sa v bežných potravinách vyskytujú · Obsahujú zložky, ktoré sa síce v bežných potravinách vyskytujú, ale ich využiteľnosť organizmom je podstatne vyššia.
Aktívne zložky, nachádzajúce sa vo funkčných potravinách musia spĺňať nasledovné kritériá: · Preukázateľne pozitívny vplyv na zdravie konzumenta · Pozitívny vplyv musí byť preukazný na vedeckej a klinickej báze · Odporúčaná denná spotreba týchto potravín musí byť stanovená odborníkmi z oblasti výživy · Funkčná potravina musí zabezpečiť všestrannú a vyváženú výživu · Funkčné zložky musia byť charakterizované z hľadiska svojich fyzikálnych a chemických vlastností a definované po kvalitatívnej a kvantitatívnej stránke · Samotná aktívna zložka nesmie znižovať výživovú hodnotu potraviny · Funkčné potraviny môžu byť prijímané bez obmedzenia · Funkčné potraviny nesmú byť podávané vo forme tabletiek, alebo práškov · Aktívne zložky musia byť prírodného pôvodu Priame úlohy funkčných potravín v organizme konzumenta · Vytvorenie vhodného prostredia v zažívacom trakte · Znižovanie koncentrácie cholesterolu v krvi · Znižovanie krvného tlaku · Zvýšenie adsorbcie minerálnych látok a ich využitie v organizme · Znižovanie intenzity tvorby zubného kazu · Uvoľňovanie energie „per partes“
Nepriame úlohy funkčných potravín v organizme konzumenta · Posilňovanie a stimulácia orgánov · Vytváranie „fit“ pocitu konzumenta · Preventívne pôsobenie proti civilizačným chorobám
Znižovanie intenzity tvorby zubného kazu · Maltitol · Erytritol · Polyfenoly zo zeleného čaju
Znižovanie koncentrácie cholesterolu v krvi · Chitozan · Izoláty zo sóje · Alginát sodný nízkomolekulový · Špeciálne mastné kyseliny
Znižovanie krvného tlaku · Kazeín dodekapeptid · Izoláty steroidných aglykónov · Dipeptidy z morských živočíchov (napr. valyl-tyrozín) · Fytosteroly · Kyslý hydrolyzát globínu
Zvýšenie adsorbcie minerálnych látok zo zažívacieho traktu a ich využitie · Citran/malatát vápenatý · Železo viazané v hemovom komplexe · Kazeínfosfát
Rozdelenie funkčných potravín podľa účinku ich pôsobenia · Posilnenie imunitného systému (napr. proti herpesu) · Oddialenie príznakov stareckej senility · Posilnenie pamäti · Posilnenie rastu a telesného vývoja vôbec · Zníženie telesnej hmotnosti · Odstránenie nedostatočnosti kyslíka v organizme · Antirakovinový účinok · Znižovanie koncentrácie lipidov v krvi · Zlepšenie sexuálnej potencie · Regulácia koncentrácie cukru v krvi · Zlepšenie funkcií gastrointestinálneho traktu · Odstránenie porúch spánku · Odstránenie príznakov anémie · Ochrana pečene pred poškodením chemickými látkami · Zlepšenie produkcie materinského mlieka · Zlepšenie vzhľadu · Odstraňovanie ťažkých kovov z organizmu · Predchádzanie chorôb dýchacieho aparátu - najmä horných dýchacích ciest · Zvýšenie ukladania vápnika do kostných tkanív
Legislatíva funkčných potravín Prvou krajinou sveta, v ktorej sa legislatívne upravila problematika funkčných potravín bolo Japonsko, kde už od r. 1991 existuje kategória funkčných potravín zvaných FOSHU (FOods for Special Health Use) a výrazný rozvoj v tejto oblasti dokumentuje značný nárast sortimentu výrobkov v tejto oblasti najmä v poslednom období (napr.: r.1999- 159 – r. 2001- 392)
Ďalšími krajinami, v ktorých je upravený status funkčných potravín sú Čína, Brazília, USA (v tejto krajine sa však akceptuje označovanie o výživovom tvrdení) a Kanada. Na základe súčasných poznatkov odborné diskusie prebiehajú už i na pôde Codex Alimentarius a Európskej komisie, ktorá by problematiku mala legislatívne upraviť v r. 2006.
Budúcnosť funkčných potravín Súčasnú situáciu v tejto problematike možno charakterizovať nasledovne · Funkčné potraviny sa už stali najrýchlejšie sa rozvíjajúcim segmentom na trhu s potravinami s viac ako 30 % nárastom ročnej produkcie · Ich širšiemu využitiu a deklarovaniu ich pozitívnych účinkov na zdravie konzumenta doposiaľ bráni súčasná legislatíva o označovaní potravín ako aj fakt, že funkčné potraviny nie sú definované ako v medzinárodne platných normách ani legislatívnych predpisoch spoločenstiev a mnohých štátov · V súčasnej dobe silnie tlak na Komisiu Európskej únie urýchliť prijatie záväzného právneho predpisu o funkčných potravinách, čo by umožnilo ich „uzákonenie“ na trhu s potravinárskymi výrobkami v EÚ, ako aj samotné zavedenie tohto pojmu do národných legislatívnych predpisov, vrátane krajín strednej a východnej Európy
Tieto skutočnosti sú veľmi dôležité aj z pohľadu prispôsobovania sa slovenských výrobcov potravinárskych výrobkov meniacim sa požiadavkám trhu a spotrebiteľa, ktorý nepochybne uprednostní tento segment potravinárskych výrobkov tak, ako ho už uprednostňujú spotrebitelia vo vyspelých krajinách sveta.
Diskusia k článku:
Ja asi nechápem - ktoré potraviny konkrétne patria do kategórie funkčných? Neregistrovaný - malamona, 2.12.2005 08:07 No som to prebehla za minutu je to sice fajn ale co z toho ked tam tie potraviny nie su presne uvedene :)!!!! Neregistrovaný - Mysicka, 2.12.2005 09:01 Komu je urceny clanok? predpokladam ze beznemu citatelovi a v tom pripade sa tento nic nedozvedel. Chybaju konkretne potraviny. Neregistrovaný - bogmar, 4.12.2005 20:56, mersys(`na`)kios.sk, Počula som už o tom v TV a viem že asi jedinou funkčnou potravinou na Slovensku je kyslá kapusta. O ostatných neviem, možno morské riasy ? Neregistrovaný - alica, 12.12.2005 13:17 Clanok vybraty z nejakej prace (vlastny, alebo zobraty od niekoho ineho), ktora bola urcena pre odbornikov, ktorym netreba vysvetlovat,ktore potraviny su funkcne. Neregistrovaný - janovcikova, 23.12.2005 13:59, marika_janovikova(`na`)hotmail.com, funkčné potraviny sú napr. jogurty s probiotickou kulturou, susienky obohatene o rozne mineralne latky, vlakninu a pod., napoje obohatene vitaminom C, selenove vajcia, omega vajcia atd. Neregistrovaný - odbornik na vyzivu, 13.3.2006 10:42, janaja(`na`)centrum.sk, nahodou som si precitala tento clanok a diskusiu ku nemu. FP ako bolo uz naznacene su velmi diskutovanou temou.je o nich pisane vela, dokonca mate moyzost precitat si aj vedecke prace na tuto temu. tak som sa dozvedela, ze zlozkami FP su napr.
probiotika, prebiotika, rezistentny skrob, beta glukany, vitamínyB6, B12, D,K, kys.listová, minerály / Ca, Mg, Zn/, antioxidanty/ vit.Ea C, karotenoidy, flavonoidy/, mastné kyseliny, bielkoviny, peptidy, aminokyseliny, fitochemikalie.
tak odporucam surfovat po nete a hladat. Neregistrovaný - jana, 31.10.2006 11:33 Chapem to tak, ze FP su vsetky, ktore nam maju dat viac ako len pocit nasytenosti: dzus obohateny vit.C, Actimel (probiotika),..... mam ale pocit, ze uplne vsetky potraviny obsahuju nieco. Napr:ovocie (vitaminy), bryndza (probiotika), mlieko (Calcium). Neregistrovaný - , 17.6.2007 10:41
|