Aktuálny výskum v odbornom periodiku Circulation* uvádza, že fortifikácia potravín kyselinou listovou môže znížiť počet úmrtí na srdcový infarkt a cievnu mozgovú príhodu o 3 až 4 percentá ročne.
Výskumníci analyzovali úmrtia zapríčinené srdcovým infarktom a cievnymi mozgovými príhodami u ľudí starších ako 40 rokov. Výskum zahŕňal obdobie pred zavedením povinnej fortifikácie potravín kyselinou listovou v USA a Kanade (1990 -1997) ako aj roky po jej zavedení (1998 - 2002). Výsledky boli porovnané s počtom úmrtí vo Veľkej Británii a Walese, kde fortifikácia potravín nie je povinná.
Z výsledkov výskumu vyplýva, že priemerný pokles úmrtí v USA v rokoch 1990 - 1997 bol 0,3 percenta. Po zavedení povinnej fortifikácie kleslo množstvo úmrtí o 3 percentá ročne. V Kanade bol priemerný pokles v rokoch 1990 -1997 1 percento, v rokoch 1998 - 2002 to bolo až 5,4 percent. Vo Veľkej Británii a Walese neboli v tomto období zaznamenané výrazné zmeny.
Nakoľko hodnoty rizikových faktorov akými sú fajčenie, hypertenzia, diabetes či hladiny cholesterolu sa počas sledovaného obdobia nezlepšili, ale skôr naopak zhoršili, pokles počtu úmrtí nemohol byť vysvetlený ich zmenami.
Kvantitatívne najvýznamnejšou príčinou smrti v Slovenskej republike sú ochorenia kardiovaskulárneho systému. Predčasná úmrtnosť pre vekovú skupinu 0 – 64 rokov je pre Slovenskú republiku vyššia ako v krajinách Európskej únie. U mužskej populácie dosiahla predčasná úmrtnosť takmer dvojnásobok priemeru pre mužskú populáciu v Európskej únii. Úmrtnosť populácie v Slovenskej republike na kardiovaskulárne ochorenia je 54,5 %.
Fortifikácia potravín sa už niekoľko desaťročí v rôznych krajinách sveta využíva ako intervenčné opatrenie, ktoré nevyžaduje zmenu správania sa obyvateľov, a preto je jeho úspešnosť podstatne vyššia ako u iných intervenčných opatrení vyžadujúcich aktívny prístup obyvateľstva.
*Zdroj: Improvement in Stroke Mortality in Canada and United States, 1990-2002.
Quanhe Yang et al. Circulation March 2006