PORADŇA |
Dnes pribudlo: 0 tém, a 0 reakcií. Včera pribudlo: 0 tém, a 0 reakcií. |
|
|
Streda, 23. Apríl,
,
Dnes oslavuje Vojtech |
|
KATALÓG |
Informácie Pridať firmu |
Móda, módne odevy, bielizeň |
Obuv, kabelky |
Módne doplnky, klenotníctva |
Kozmetika, parfuméria |
Skrášľovacie salóny, služby, pobyty |
Zdravie, výživa |
Potravinový úrad EÚ odmieta obavy vzniku rakoviny v dôsledku konzumácie umelého sladidla v potrave
|
|
Spracoval(a) : Jana Osuská
Dátum : 1.6.2006 |
 Späť |
|
 Poslať |
|
|
Európska agentúra pre bezpečnosť potravín (EFSA - European Food Safety Agency) vyhlásila, že aspartám – umelé sladidlo - nespôsobuje rakovinu. Aspartám, ktorý sa nachádza v nízkokalorických potravinách a nápojoch, je dôležitý v boji proti obezite. Vyskytuje na trhu pod rôznymi obchodnými značkami, vrátane NutraSweet a Canderel.
EFSA odmietla nedávne výsledky talianskej štúdie Ramazziniho inštitútu na výskum rakoviny, ktorý testoval aspartám na 1800 potkanoch počas ich života. Výsledkom štúdie bolo tvrdenie, že sladidlo používané ako náhrada cukru zvyšuje u skúmaných potkanov výskyt leukémie a lymfómov. EFSA nenašla žiadne presvedčivé dôkazy, že aspartám spôsobuje zvýšený výskyt rakoviny, ktorý mohol byť spôsobený chronickými zdravotnými problémami a nie konzumáciou aspartámu. Ak by táto látka naozaj poškodzovala obličky u skúmaných potkanov, u ľudí by sa to nemuselo stať. ADI Európskej únie (prijateľný denný príjem) aspartámu je 40 miligramov na kilogram telesnej hmotnosti, čo predstavuje konzumáciu približne 80 vrecúšok sladidla denne.
„Spotrebitelia môžu naďalej s istotou konzumovať produkty obsahujúce aspartám - napríklad v nízkokalorických nealkoholických nápojoch“ povedal Alain Beaumont, generálny tajomník priemyselnej asociácie UNESDA (Európska organizácia nealkoholických nápojov), ktorá združuje popredných výrobcov nealkoholických nápojov (Coca-Cola, Pepsi Cola a Cadbury-Schweppes). „UNESDA víta toto potvrdenie o bezpečnosti konzumácie aspartámu ako dôležitý nástroj v boji proti obezite. Bolo by však potrebné prehodnotiť spôsoby, akými je verejnosť oboznámená s výsledkami podobných štúdií, ktoré nie sú ale pripomienkované odborníkmi. Minimalizoval by sa tak vznik zmätku medzi spotrebiteľmi,“ dodáva Beamount.
Ak máte záujem o ďalšie informácie o bezpečnosti aspartámu, navštívte prosím nasledovnú stránku: http://www.aspartame.org/aspartame_latest.html
Diskusia k článku:
Aspartám je dokázaný v USA ako sladidlo, ktoré spôsobuje sklerozu multiplex. Ak som zdravý načo mi je potravina s umelým sladidlo? Veď je to syntetika. Je to lacný biznis. V obchode už nedostať sirupy s glukózou alebo cukrom. Vyhýbajte sa umelým sladidlám!! Neregistrovaný - jojo, 3.6.2006 17:37, vod(`na`)pobox.sk,
|
|
|