lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 19. Marec, , Dnes oslavuje Jozef
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Potenie

  Spracoval(a) : MUDr. Ružena Sochorová
Dátum : 6.6.2006
späť
Späť

Poslať
 

Potenie je prirodzený fyziologický dej, pre organizmus životne dôležitý. Slúži na udržanie stabilnej telesnej teploty, na zvlhčovanie a ochladzovanie povrchu tela a na udržovanie mechanických a bariérových vlastností kože. Len malé množstvo tepla sa z tela dostáva pľúcami. Podstatný podiel tepla sa uvoľňuje cez kožu, v ktorej sa nachádzajú potné žľazy produkujúce pot. Pot je číra vodnatá tekutina bez zápachu. Pôsobením baktérií dochádza k jej rozkladu a k vzniku nepríjemného pachu. Pot sa do určitej miery odparuje z povrchu tela, bez toho, aby sme si to všimli. Ide o tzv.  perspiráciu, pri ktorej sa denne odparí z tela asi 500 ml vody. Väčšie množstvo vylučovaného potu už však vnímame a nazývame  aktívne potenie. Pretože aktivitu potných žliaz riadi nervový a hormonálny systém, reagujú žľazy aj na emocionálne podnety. 

V prípade emocionálneho potenia sa spotíme  počas niekoľkých sekúnd. Takto vzniknutý pot spravidla obsahuje viac látok, ktoré rozkladajú baktérie, a jeho pach je výraznejší. V prípade potenia z tepla nie je reakcia tela okamžitá a často trvá určitý čas, kým sa začneme skutočne potiť.

Potné žľazy
Na tele človeka rozlišujeme malé a veľké potné žľazy. Malé (ekrinné) potné žľazy sa v množstve 2 – 3 milióny nachádzajú na celom povrchu kože s výnimkou pier, očných viečok a niektorých častí pohlavného ústrojenstva.  Ústia na povrch kože, kde vylučujú číru tekutinu a tvoria jej ochranný povlak. Veľké (apokrinné) potné žľazy, niekedy označované aj ako pachové, sa vyskytujú v podpazuší, na slabinách, prsných bradavkách a okolo genitálií a konečníka. Produkujú hustejšiu tekutinu žltkastej farby, ktorá obsahuje viac bielkovín a tukov.

Antiperspiranty verzus dezodoranty
V starších dobách sa telesné pachy väčšinou maskovali parfumami. Moderná doba preferuje používanie antiperspirantov a dezodorantov. Antiperspiranty obmedzujú činnosť potných žliaz tým, že spôsobujú stiahnutie povrchovej rohoviny a bránia tak vzniku potu. Vlastný dezodoračný účinok je daný prítomnosťou bakteriostatických, baktericídnych prísad a kyslého pH. Dezodoranty naproti tomu len prekrývajú pach, ale neznižujú tvorbu potu. Ich účinok je krátkodobý a treba ich používať niekoľkokrát denne.

Prevencia potenia
Prevencia vzniku nepríjemného pachu spočíva v dennej hygiene nielen tela, ale aj oblečenia. Vhodné sú skôr prírodné materiály, dôležitá je častá výmena bielizne, používanie dezodorantov, antiperspirantov a antibakteriálnych mydiel. Svoju úlohu hrá aj správna strava, pretože niektoré aromatické silice z jedla prechádzajú do kože (ryby, cesnak, karí, cibuľa, rasca atď.) a ovplyvňujú tak výsledný pach. V dnešnej dobe by sa používanie antiperspirantov a dezodorantov malo stať bežnou dennou rutinou pre každého z nás.

Dôvod pre návštevu lekára
Príčiny zvýšenej produkcie potu môžu byť rôzne. Najčastejšie ide o reakciu tela na zvýšenú teplotu okolia, fyzickú záťaž alebo emocionálny stres. Zvýšené potenie môže však byť aj varovným signálom početných chorobných stavov (napr. zvýšená funkcia štítnej žľazy, malígne ochorenie, chronická infekcia, menopauza, horúčka nad 38 °C, vysoká koncentrácia potných žliaz na rukách a nohách a pod.). Trvalo zvýšenú činnosť potných žliaz označujeme ako hyperhidrózu, spravidla postihuje len určitú časť tela. Problém nadmerného potenia treba vždy riešiť v spolupráci s odborníkom, ktorý dokáže poradiť najlepší spôsob liečby.  Liečebne sa aplikujú roztoky hydroxidu hlinitého v alkohole. Jeho účinok nastupuje po niekoľkých týždňoch a pri dlhodobej aplikácii vedie k zníženiu funkcie žliaz. Ďalej je možná aplikácia botulotoxínu. Ak problémy pretrvávajú, robí sa chirurgické odstránenie žliaz.

Vedeli ste?
Koža je metabolicky aktívnym orgánom ľudského tela. Meria 1,5 - 2 m2 a predstavuje až 12 % telesnej hmotnosti človeka. Koža funguje ako ochrana vnútorného prostredia organizmu pred  vonkajšími vplyvmi. Tvoria ju tri integrované vrstvy – pokožka (epidermis), zamša (dermis) a podkožie (subcutis). Strednú vrstvu kože (dermis) tvoria väzivové vlákna, je bohatá na nervy, cievy, mazové a potné žľazy.

Potné žľazy sa nachádzajú len u cicavcov, po tele sú rozptýlené nerovnomerne. Ich funkcia klesá s vekom.

Ženy majú menej potných žliaz ako muži, potia sa teda menej. Mužské potné žľazy sú aj aktívnejšie - za hodinu vyprodukujú v priemere až 250 ml potu, kým u žien je to len asi 180 ml. 

Rexona – expert na ochranu proti poteniu

Rexona Citrus je tohtoročná novinka na leto v rade Rexona pre ženy.

Celý rad značky Rexona pre ženy, experta na ochranu proti poteniu, má od tohtoročnej jari nový dizajn. Podľa spotrebiteľského výskumu je dizajn viac ženský a zrozumiteľnejší. Nový dizajn zvýrazňuje informáciu o unikátnom zložení antiperspirantov Rexona, tzv. mikrokapsuliach. Ide o jedinečné patentované zloženie Activ Reserve obsahujúce mikrokapsule, ktoré zaručujú extra ochranu tým, že sa aktivujú telesnou teplotou. Základný princíp fungovania je založený na postupnom uvoľňovaní parfumačných látok vo chvíľach emocionálneho potenia. Vďaka mikrokapsuliam si tak ženy môžu vychutnávať všetky momenty života, Rexona ich spoľahlivo ochráni.

Od júna Rexona spustí svoje aktualizované webové stránky. Na www.stoppoteniu.sk bude zverejnený unikátny európsky prieskum o potení a používaní antiperspirantov a dezodorantov s možnosťou reakcie širokej verejnosti prostredníctvom chatu. Spotrebitelia sa budú môcť poradiť s dermatológom v internetovej poradni. Na stránkach Rexony pre ženy budú zverejňované čitateľské príbehy o emocionálnom vypätí „Momenty života s Rexonou“.

Rexona Pro-Balance bola premenovaná na Rexonu Sensitive.

Portfólio Rexona pre ženy:
- Sprej: ALOE VERA, CITRUS, COTTON DRY, OXYGEN FRESH, SENSITIVE, CRYSTAL PURE SILVER, CRYSTAL CLEAR AQUA
- Stick: ALOE VERA, CITRUS, COTTON DRY, OXYGEN FRESH, SENSITIVE
- Ministick: ACTIVE, OXYGEN FRESH, COTTON DRY
- Roll – on: ALOE VERA, CITRUS, OXYGEN FRESH


Diskusia k článku:

zas reklama????
Neregistrovaný - , 6.6.2006 14:56
asi tak nejak, ešte prvá polovica je od MUDr. druhá je od firmy Rexona, tak to vyzerá....hmmm
Neregistrovaný - , 6.6.2006 16:37
súhlasím,REKLAMA A ZASA LEN REKLAMA
Neregistrovaný - , 10.6.2006 09:22
Mám podobný problém. Chcel by som požiadať o radu kde na Slovensku sa robí chirurgické odstránenie nadmerného potenia (podpazušie). Vyskúšal som aj botulotoxín, ale vydržalo mi to 3-4 mesiace a som znova tam kde som bol. A to som dal za to 20 000 Sk. Poradí mi niekto ?
Neregistrovaný - Majo, 14.6.2006 18:26
Dj si odstranit potne žlazy.. zaberie.. alebo použivaj Driclor /najdes v lekarni/
Neregistrovaný - Domi, 4.7.2006 14:31
super su vyrobky NIVEA
Neregistrovaný - sisi, 20.7.2006 21:42
No jasne,Rexona dokaze vsetko.Kto pisal tento clanok,daaky debil z rexony?NENI NAD SANEX,SANEX VYDRZI MINIMALNE 2X TOLKO AKO REXONA.URCITE ODPORUCAM PRIPRAVOK SANEX.JE O NIECO DRAHSI ALE UCINNEJSI.SKUSTE
Neregistrovaný - PARTOCEK, 2.8.2006 21:05, veteska(`na`)hotmail.com
Mam pocit, ze vsetky tieto clanky su skrytou reklamou a mam z toho divny pocit. Chcela by som sa dozvediet objektivne informacie a nie niekym platene.
Neregistrovaný - zuzik, 16.8.2006 11:48
Kde sa da zohnat ten SANEX a co je to?
Neregistrovaný - , 13.9.2006 07:35
no ja som pred mesiacom pocula o driclore a skusila som je to fakt super vec a pomaha
Neregistrovaný - madus, 19.10.2006 20:46
Čo je to ten SANEX? Kde ho dostať, v drogériách? Driclor je inak super, ale nepoužívam ho veľmi často, pretože po použití mám z neho štrašné svrbenie a štípanie. Ale zaberá.
Neregistrovaný - Daniela, 22.12.2006 15:00
Od polovice Februara 2007, budete moct SANEX Antiperspiranty kupit zatial na www.aukcie.sk resp. www.onetwosold.sk, neskor budu dostupne aj v drogeriach a supermarketoch po celom Slovensku a Ceskej republike.
Neregistrovaný - Richard, 12.1.2007 23:20, hedie23(`na`)yahoo.com
Rexona antiperspiranty su dobre vyrobky, ale SANEX je 100krat lepsi, TO VAM GARANTUJEM. Mal som problemy so silne zapachajucim potom, jedine SANEX for MEN mi dokazal pomoct ziadna REXONA a z Driclor sa mi vyhodili vyrazky
Neregistrovaný - Milan, 12.1.2007 23:29
o sanexe som nepocula este ale s driclorom mam skusenosi, prvy tyzden sa pouziva kazdy vecer na suchu a umytu pokozku, hodinu po umyti a tesne pred spanim,potom uz len dva trikrat a neskor raz tyzdenne aj menej.aj mna po dvoch pouzitiach zacali strasne palit pazuchy a chrbat, a dokonca sa mi zdalo, ze sa mi robi exem, kozna mi dala masticku, vecer driclor, rano krem a po dvoch tyzdnoch bolo po mnohorocnom probleme s flakmi od potu a od kvapiek potu po cely den este aj v zime...
Neregistrovaný - maria, 12.3.2007 23:22
sanex je fasa, kupovala som si ho v Uk ale tu ho neviem zohnat.
Neregistrovaný - strigusha, 7.10.2007 02:26
potrebujem poradit kto a kde vykonava chirurgicke odstranenie potnych zliaz.Driclor nepomohol.dakujem pekne za kazdu radu
Neregistrovaný - , 7.10.2007 21:05, petraF(`na`)zoznam.sk
Aj ja som používala Driclor a zabral. Doporúčam ho každému so zdravou kožou.Účinný je na chodidlách,rukách i v podpazuší.Podľa potreby a miesta častého potenia.Prajem príjemný deň...vyskúšajte ho...
Neregistrovaný - Katka, 15.2.2008 11:46
ahojte neviem co mam robit strasne sa potim...vsetci radia diclor...myslite ze ho maju v lekarni?je mi to trapne:(
Neregistrovaný - adulka, 5.5.2008 14:26, fifinka133(`na`)azet.sk
d67iAX f85fkalfbc63m7jgd82hk0
Neregistrovaný - margo, 23.5.2008 19:15, pizzagut(`na`)hotmail.com
Driclor je fantasticky, zo zaciatku mozete mat problem s tym ze to bude trochu svrbiet a mozno par noci sa nevyspite...ale ja ho pouzivam uz druhy rok a nedam na nho dopustit...ziadne potenie v podpazusi...ziadne skvrny na tricko..Ja sa modlim, aby ho neprestali vyrabat...
Neregistrovaný - sisi, 1.4.2009 21:29
A to, že takmer všetky antiperspiranty a deodoranty obsahujú nebezpečné dokonca rakovinotvorné aluminium nám Rexona nepovie. Ani to, že potláčať prirodzené potenie je zdraviu škodlivé. Okrem toho som ešte nezažila antiperspirant, po ktorom by som sa naozaj nepotila.
Neregistrovaný - Zuzana, 16.5.2011 21:36, zani(`na`)post.sk
It’s really a terrific and practical piece of information. I’m glad that you just shared this beneficial info with us. Remember to keep us up to date similar to this. Many thanks for sharing. toyba.munhea.se/map6.php cykelh??llare f?¶r bil utan dragkrok
Neregistrovaný - , 24.9.2021 05:44, michell.junker(`na`)yahoo.com
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!