lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
0 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Sobota, 21. December, , Dnes oslavuje Bohdan
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
MÝTY O PIVE

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 16.6.2006
späť
Späť

Poslať
 

Vedeli ste, že vznik piva bol vlastne zhodou náhod a presnú odpoveď, kedy sa to stalo, nepoznáme? Do zabudnutej nádoby s obilím sa dostala voda, ktorá tam skvasila, a tým vznikol kvasný nápoj. Tí, ktorí ho ochutnali, zistili, že má príjemnú, omamnú chuť a svet po jeho požití už nie je taký šedivý.

Z piva rastie brucho
Takzvaný pivný pupok, presnejšie veľké brucho vznikajúce vraj ako dôsledok nadmernej konzumácie piva, je iba mýtom. Samotný "pivný mozoľ" u mužov v strednom veku nemá s pitím piva nič spoločné. Tvrdí to Zväz rakúskych pivovarov a poukazuje pritom na to, že polliter dobrého chmeľového moku má menej kalórií ako dva poháre ovocného jogurtu. "Ľudia dbajúci o svoju líniu sa preto nemusia obávať, že pitím piva priberú. Naopak v konzumovaní piva môžu objaviť mnohé zdravotné prednosti," uvádza sa vo vyhlásení pivovarov. Pivo však spôsobuje lepšie trávenie a muži si radi k pivu doprajú dobré, neraz však tučné jedlo. Spolu s nedostatkom pohybu si blahobytný výzor spôsobujú sami. Ale ak si dáte pohár piva po bicyklovej túre, či aspoň príjemnej prechádzke, urobíte svojmu telu dobre. Len si k tomu nedávajte čipsy či slaninový chlieb.


Žiadny voňavý chmeľ a jačmeň. Namiesto toho hnedé granule, ktoré vyzerajú ako hovienka
Granulovaný chmeľ je mechanická extrakcia horkých látok, je zabalený v ochrannej atmosfére a skladovaný pri teplote do 10OC, aby vydržal dlhšie bez zmeny vlastností. V minulosti používali pivovary výlučne lisovaný chmeľ zabalený v jutových vreciach. Nakoľko horké latky v chmeli veľmi rýchlo oxidujú a menia chuť z voňavého chmeľu na nepríjemnú trpkú horkosť, bolo pravidlom, že na konci leta pred nasledujúcim chmelobraním už bol chmeľ iný ako po žatve. Preto je granulovaný chmeľ výhodnejší. Pri dávkovaní chmeľu do várky sa používa vždy rovnaký pomer a určený druh chmeľu na základe receptúry.
 
Stupňovitosť = percentuálny obsah alkoholu
Označenie 10% alebo 12% znamená pôvodný obsah skvasiteľných cukrov  v mladine pred začiatkom kvasenia. Počas kvasenia prekvášajú kvasnice cukornaté látky na výsledný alkohol a CO2, pričom vzniká teplo. Tento biologický proces je popísaný v tzv. Ballingovej rovnici. Teda 12% pivo obsahuje 5% alkoholu, 10% pivo 4,5 % alkoholu.

Kyslé a zásadité pivá
Nie je možné vyrobiť zásadité pivo, chémia je v tomto neúprosná. Pravdou je, že sú kyslé, avšak s rozličnou úrovňou pH. Chuťový vnem po napití u tzv. europív je, že sa tieto pivá javia ako kyslé – ich pH je v rozpätí 4,2 až 4,3. Oproti tomu Pilsner Urquell má pH 4,6, čo v kombinácii s vysokým obsahom horkých látok  vyvoláva dojem zásaditej chuti

Umelé náhrady
Z hľadiska obsahu tzv. cudzorodých látok a chemických rezíduí, ktorými nás ohrozuje znečistené životné prostredie, patrí pivo k najzdravším nápojom. Výroba piva predstavuje v mnohých smeroch vlastne dekontaminačnú technológiu, ktorej výsledkom je skutočnosť, že hotový výrobok obsahuje menej škodlivých látok, než použité suroviny vrátane vody!

V čom je rozdiel medzi svetlým a tmavým pivom?
Svetlé pivo je jasnožltej až zlatožltej farby a býva silnejšie chmelené. Vyrába sa zo sladov plzenského typu a z chmeľu bez akýchkoľvek ďalších prísad. Tmavé pivo je hnedej až čiernohnedej farby, slabšie chmelené a sladkastej chuti. Vyrába sa zo sladov bavorského alebo mníchovského typu s prísadou špeciálnych sladov, napríklad karamelového alebo farebného, ktoré mu dodávajú tmavú farbu a karamelovú chuť.

MEDZINÁRODNÉ ÚSPECHY PIVA ŠARIŠ

Medzinárodné ocenenia značky Šariš od roku 2001
V rokoch 2001 až 2006 získalo pivo Šariš 12% Premium 4 zlaté, 3 strieborné a 1 bronzovú medailu na medzinárodných súťažiach kvality Monde Selection a Australian Beer Award. Pivo Šariš tmavý si z medzinárodných súťaží priniesol  3 zlaté, 1 striebornú a 1 bronzovú medailu a Šariš 10 % 1 bronzovú medailu.

AIBA
Australian International Beer Award je tretia najväčšia profesionálna pivná súťaž na svete. Usporadúva ju Royal Agricultural Society of Victoria (Kráľovská poľnohospodárska spoločnosť vo Victorii) v spolupráci s University of Ballarat. Tá ako jediná na južnej pologuli má vo svojom programe akreditované kurzy pivovarníctva. Súťaž vznikla v roku 1987, aby oceňovala mimoriadne výkony v oblasti pivovarníctva a pomáhala rozvoju odvetvia na medzinárodnej úrovni. Patrónom Australian International Beer Awards je premiér provincie Victoria. Pivá sú v rámci súťaže podrobené osemdennej analýze, pri ktorej sa skúma chuť, farba, aróma, ale aj technické kvality piva a estetická úroveň balenia. V tomto roku sa súťaže zúčastnilo 969 vzoriek piva z 31 krajín. V kategórii nealko pív sa ako najlepší umiestnil Radegast Birell.

Monde Selection
Medzinárodný inštitút kvality Monde Selection vznikol v roku 1961 v Belgicku. Jeho cieľom je vytvorenie medzinárodných označení kvality, ktoré sú pre spotrebiteľa signálom, že si kupuje výrobok vysokej kvalitatívnej hodnoty. Nezávislosť je základnou črtou inštitútu. Monde Selection organizuje každý rok súťaž World Selections of Quality (Svetový výber kvality). Pri hodnotení piva sa posudzuje jeho chuť, vzhľad, grafické stvárnenie etikety a jej informatívny charakter. Hodnotiaca komisia je zostavená zo štyroch tímov po piatich špecialistoch, ktorí pivo hodnotia nezávisle od seba podľa jednotlivých charakteristík. Na základe súčtu bodových ohodnotení sa stanovuje výsledné poradie.


Diskusia k článku:

super clanok.. len neviem naco tu pisete o oceneniach, ktore ziskal Saris... ved je to grc
Neregistrovaný - fazula, 17.6.2006 12:48
Aj kysnuty chlieb vznikol iba tak, ze ludom v predhistorickych dobach skysla obilna kasa.... A hovorim, ze keby boh nechecel, aby sa ludia naucili pit alkoholicke napoje, nedopustil by alkoholove kvasenie stiav a inych produktov.
Neregistrovaný - Jan, 19.6.2006 07:07, jan.pelech(`na`)liebert-hiross.com
amen.
Neregistrovaný - , 19.12.2006 17:36
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!