lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 19. Marec, , Dnes oslavuje Jozef
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Rakovina vaječníkov sa hlási skoro, napríklad inkontinenciou

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 7.7.2006
späť
Späť

Poslať
 

Rakovina je ochorenie, ktoré môže mať rôznu podobu i priebeh. Medzi nebezpečnejšie rakoviny sa počíta rakovina vaječníkov, ktorá sa prezýva „tichým zabijákom“ a ktorá postihuje približne každú sedemdesiatu ženu.

Táto choroba totiž nemá žiadne výrazné príznaky a rozvíja sa vo vnútri tela, takže si žena nemusí tento zhubný rast vôbec všimnúť. Ani medicína nemá žiadny skríningový test, ktorý by odhalil rakovinu vaječníkov. Ak sa však podarí túto chorobu odhaliť v ranom štádiu, je percento uzdravenia až 90%. Zákernosť rakoviny vaječníkov ešte zvýrazňuje to, že sa do pokročilejších štádií rozvíja veľmi rýchlo, v etape týždňov (u iných typov rakoviny to bývajú mesiace).

Vedci z Olmsted Medical Center a Mayo Clinic v USA sa rozhodli pozrieť sa bližšie na to, aké príznaky majú ženy pred tým, ako je u nich rakovina vaječníkov diagnostikovaná. Študovali preto lekárske záznamy 107 žien a zistili, aké mali príznaky v počiatkoch ochorenia. Najčastejšie sa stretávali s kŕčmi v bruchu. Bohužiaľ, kŕče podobne ako ďalšie príznaky nepoukazujú priamo na ochorenie pohlavného ústrojenstva (takéto príznaky tvoria iba asi štvrtinu symptómov, ktoré lekári zistili).

Zaujímavým zistením pre autorov štúdie však bolo to, že ženy mali v počiatkoch rakoviny často problémy aj s inkontinenciou. Alebo presnejšie, došlo u nich v oblasti udržania moču k zmene v priebehu niekoľkých týždňov – ženy buď začali mať problémy, alebo sa ich problémy výrazne zmenili. Dôvodom tejto zmeny môže byť to, že rastúci nádor tlačí na močový mechúr, a tým ovplyvňuje funkciu močových ciest.

Pochopiteľne, ani inkontinencia moču nie je priamy nástroj na diagnózu rakoviny. Odborníci však konštatujú, že ak bude mať žena nešpecifické problémy v oblasti brucha alebo panvy, mal by lekár uvažovať aj o možnosti, že ide o rakovinu vaječníkov. V priebehu týždňov od nástupu problémov, ktoré sa nevysvetlia inak, by žena mala podstúpiť aspoň ultrazvukové vyšetrenie panvy a krvný test na rakovinu vaječníkov. Ako uvádzajú autori štúdie: Je to rovnaké ako s bolesťou hlavy: keď s ňou navštívite lekára, zvyčajne nemáte mozgovú mŕtvicu, ale mala by sa vylúčiť.

Zdroje: Yahoo Asia News, PR Newswire, king5.com, Doctor’s Guide, cancerfacts.com


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!