lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Základné fakty o cukrovke

  Spracoval(a) : Peter Lakota, Ján Čulák
Dátum : 3.7.2007
späť
Späť

Poslať
 

Diabetes mellitus (DM), ľudovo nazývaný úplavica cukrová alebo cukrovka, je chronické metabolické ochorenie, ktorého základnou charakteristikou je vysoká hladiny glukózy v krvi (hyperglykémia). Hyperglykémia vzniká v dôsledku nedostatočného účinku inzulínu, ktorý môže byť:
● úplný – organizmus neprodukuje žiaden vlastný inzulín – typicky DM 1. typu
● relatívny – organizmus inzulín produkuje, ale jeho účinok je nedostatočný, organizmus ho nedokáže úplne využiť v dôsledku poruchy uvoľňovania inzulínu a zhoršenej citlivosti na inzulín – typicky DM 2. typu
Pri cukrovke je okrem poruchy spracovania cukrov narušený aj metabolizmus tukov a bielkovín. Cukrovka je spojená s rizikom vzniku akútnych a chronických komplikácií.

AKÚTNE KOMPLIKÁCIE:
● vysoká glykémia – hyperglykémia spojená s rizikom rozvratu vnútorného prostredia
● nízka glykémia – hypoglykémia, ťažkosti sú závislé od výšky poklesu glykémie (až riziko straty vedomia, kŕčov). Pri najťažšom priebehu akútnych komplikácií je diabetik aj v priamom ohrození života.
● ketoacidóza - charakterizuje ju absolútny deficit inzulínu a zvýšené hladiny opačne pôsobiacich hormónov
● kóma - stav hlbokého bezvedomia v dôsledku hyper- alebo hypoglykémie a ťažkej ketoacidózy

CHRONICKÉ KOMPLIKÁCIE:
Postihnutie malých ciev:
● postihnutie očí – najčastejšia príčina slepoty vo vyspelých krajinách
● postihnutie obličiek - riziko nutnosti dialýzy
● postihnutie nervov – strata citlivosti, trvalé a úporné bolesti dolných končatín, diabetická noha
● diabetická autonómna neuropatia - porucha funkcie tráviaceho traktu, srdcovo-cievneho aparátu, poruchy potencie, zápaly močového mechúra

Postihnutie veľkých ciev:
● ischemická choroba srdca
● náhle cievne mozgové príhody
● ischemická choroba dolných končatín

Predovšetkým pre chronické orgánové komplikácie predstavuje cukrovka závažný medicínsky, ekonomický, sociálny a celospoločenský problém.
Cukrovka je celoživotné ochorenie, sprevádza pacienta od jej vypuknutia po celý život. Nie je možné ju vyliečiť, ale dá sa úspešne liečiť – znížiť glykémie, odstrániť rizikové faktory. V súčasnosti je na Slovensku cca 300-tisíc diabetikov.

Cieľom dlhodobej liečby diabetu je:
1. zabrániť akútnym komplikáciám – ťažkej hypoglykémii alebo hyperglykémii s ketoacidózou
2. zabezpečiť normálny vývoj organizmu – normálny rast a vývoj v puberte, normálny psychický vývoj a sociálnu integráciu (predovšetkým diabetici 1. typu)
3. redukovať špecifické symptómy nedostatočnej metabolickej kompenzácie - nadmerné močenie, únavnosť, opätovné infekty
4. zabrániť vývoju neskorých komplikácií diabetu (poškodenie očí, nervových zakončení, obličiek a poškodenie veľkých ciev) a poskytnúť ľuďom s cukrovkou šancu na plnohodnotný život

Typy diabetu

DM 1. typu
Organizmus sám zničí bunky v pankrease (Langerhansove ostrovčeky), ktoré produkujú inzulín. Tento typ ochorenia je podmienený autoimunitne, jej vznik sa nedá v súčasnosti ovplyvniť.
Je typické pre mladší vek (do 35 rokov) s rýchlou deštrukciou buniek produkujúcich inzulín – vtedy je aj nástup ochorenia rýchly a nápadnejší. Môže sa vyskytnúť aj vo vyššom veku, kedy je nástup ťažkostí pomalší (vlastná produkcia inzulínu klesá len postupne) - označuje sa ako LADA (latentný autoimunitný diabetes dospelých).
K príznakom patrí malátnosť, nadmerné pitie, časté močenie, chudnutie, bolesti brucha, zvracanie, opakované infekcie. Pri týchto prejavoch treba okamžite vyhľadať lekára, aby nedošlo k rozvratu vnútorného prostredia s rizikom rozvoja poruchy vedomia.
Pacienti musia byť od začiatku liečení inzulínom, ktorý by sa mal podávať formou kompletnej substitúcie v intenzifikovanom režime. V praxi to znamená 4 - 5 podaní inzulínu za deň (rýchlo účinkujúci inzulín pred každým jedlom a dlhodobo účinkujúci inzulín pred spaním, prípadne aj ráno).
Súčasťou liečby je správny diétny stravovací režim.

DM 2. typu
Na vzniku DM 2. typu sa podieľajú viaceré faktory: genetické (častejší výskyt v rodinách diabetikov)   a vonkajšie vplyvy (obezita, nevhodné zloženie potravy, nadmerný príjem kalórií, slabá fyzická aktivita, stres).
Pri patogenéze tohto typu sa uplatňujú dva základné mechanizmy, ktoré sa navzájom kombinujú:
1. znížená citlivosť tkanív na inzulín (inzulinorezistencia),
2. porucha sekrécie inzulínu.

Pri cukrovke 2. typu organizmus produkuje vlastný inzulín, jeho účinok je však nedostatočný, preto často dochádza k vyčerpaniu schopnosti buniek pankreasu produkovať inzulín.
Ochorenie sa prejavuje skôr v dospelosti a vo vyššom veku. Možno mu predísť, alebo ho aspoň oddialiť udržiavaním optimálnej hmotnosti, vyváženým jedálničkom, treba sa vyhnúť ponocovaniu, stresu, prejedaniu, konzumácii alkoholu a fajčeniu. Ideálna je pravidelná fyzická aktivita.
Príznaky pri DM 2. typu sú menej výrazné ako pri DM 1. typu, často sa zistí náhodne (pri odbere krvi alebo moču, predoperačnom vyšetrení, opakovaných infekciách – močový trakt, častejšie sú tiež hubovité ochorenia, zle hojace sa rany) alebo k diagnóze diabetu vedie až nález orgánových komplikácií.
V tomto prípade treba navštíviť odborného lekára, absolvovať diagnostické vyšetrenia a začať s lieč-bou. Základom liečby je vždy úprava diétnych a režimových opatrení (diéta, redukcia hmotnosti, pravidelná fyzická aktivita, odstránenie škodlivých návykov), potom nasleduje liečba tabletkami (perorálne antidiabetiká), ak je to nutné, aj inzulínom.

Okrem spomínaných typov cukrovky sa môže prejaviť aj gestačný, tzv. tehotenský diabetes. Ide o poruchu regulácie hladiny cukru v krvi, ktorá sa objavuje u tehotnej ženy, hoci predtým jej ochorenie nediagnostikovali. Tento typ postihuje 10 percent tehotných žien. Jeho hlavným následkom býva zvýšený rast plodu. Tým, že dieťa je veľké, je aj tehotenstvo ťažšie a pôrod komplikovanejší. Plod je ohrozený vnútromaternicovým odumretím a vznikom vývojových porúch. Zvýšené je riziko neskoršieho vzniku DM 2. typu.

MODY diabetes je podmienený zmenou génov a diagnostikuje sa u mladých ľudí. Má mierny priebeh a väčšinou stačí liečba diétou a tabletkami. U pacienta s typom MODY má cukrovka rodinný výskyt, objavuje sa minimálne v dvoch generáciách v jednej rodine.

Špecifické typy diabetu sa môžu prejaviť pri rôznych endokrinných ochoreniach, v dôsledku niektorých liekov, pri zápale pankreasu aj niektorých genetických ochoreniach.

Liečba diétou

Racionálne stravovanie je súčasťou zdravého a správneho životného štýlu diabetika. Diétou si môže udržať dlhodobo uspokojivé glykémie a predísť alebo aspoň oddialiť nástup komplikácií.

Dôležité je rozloženie jedál
● Pacienti na diéte a na liečbe tabletkami (PAD) - vhodnejšie je rozložiť potravu do viacerých menších porcií počas dňa, je potrebné dodržiavať zásady zdravej výživy a mať nutrične aj zložením vyváženú stravu.

● Pacienti liečení inzulínom - mali by si jedlá rozložiť podľa typu (účinku) použitého inzulínu, je možné stravovanie formou troch hlavných jedál denne (raňajky, obed, večera), ale aj forma menších a čas-tejších jedál (raňajky + desiata, obed + olovrant, večera + druhá večera).

Pri každej zmene diéty je potrebné poradiť sa so svojím diabetológom.

Nesmieme zabúdať, že každý hlt sú kalórie, ktoré treba pripočítať k dennému energetickému príjmu. Každé jedlo obsahuje sacharidy a ich príjem musí byť vyvážený v rovnakých porciách počas dňa.
Časové rozpätie jedál pacientov, ktorí neužívajú PAD alebo inzulín, nemusí byť také presné a druhá večera nie je nevyhnutná.

Liečba tabletkami

Perorálne antidiabetiká (PAD) sú látky s hypoglykemizujúcim účinkom. Jednoducho povedané, znižujú hladinu cukru v krvi. Pri liečbe alebo pri podávaní týchto prípravkov si treba uvedomiť, že nie sú náhradou za diétu a dodržiavanie režimových opatrení (optimálna hmotnosť, pravidelná fyzická aktivita).

Kto užíva PAD?
· diabetici 2. typu, u ktorých nie je možné dosiahnuť kompenzáciu diétou a režimovými opatreniami
· predpokladom na použitie PAD je zachovaná vlastná sekrécia inzulínu
· nie sú vo všeobecnosti vhodné pre diabetikov 1. typu

Pred nasadením týchto liekov treba zhodnotiť:
· celkový zdravotný stav diabetika
· stupeň hyperglykémie
· prítomnosť symptómov
· vek diabetika

Liečba inzulínom

Kto sa lieči inzulínom?
1) všetci pacienti s DM 1. typu od začiatku ochorenia
2) pacienti s DM 2. typu:
a) ktorým sa pomocou diéty a tabletiek už nedarí udržať glykémie v požadovanom rozmedzí,
b) ktorí tabletky neznášajú,
c) pre ktorých je podávanie tabletiek nevhodné pre prítomnosť iných ochorení (ochorenia obličiek, pečene, srdcové zlyhávanie či závažnejšie pľúcne ochorenie),
d) pri niektorých zvláštnych okolnostiach (ak žena otehotnela, pred rozsiahlejšou operáciou, pri rýchlej progresii komplikácií a pod.).
3) tehotné ženy, ktorým zistili cukrovku počas tehotenstva,
4) pacienti s cukrovkou pri ochoreniach pankreasu a pod.

Možnosti aplikácie inzulínu
● podkožne:
- inzulínové striekačky
- inzulínové perá
- inzulínová pumpa (inzulín sa podáva nepretržite v malých bolusoch + bolusy pri jedle)

● priamo do žily – vo zvláštnych situáciách – najčastejšie pri hyperglykémiách s ketoacidózou

Alternatívne spôsoby podávania inzulínu – budúcnosť liečby diabetu ???:
● perspektívne orálne
● inhalačne (prostredníctvom inzulínového inhalátora) – v dohľadnej dobe ??
● pomocou implantovateľnej inzulínovej pumpy

Zdroj: časopis DIABETIK v spolupráci s MUDr. Petrom Lakotom a MUDr. Jánom Čulákom z NEDÚ Ľubochňa

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!