Brokolica je známa vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam, čím je účinným nástrojom v prevencii proti rakovine. Vedci však tvrdia, že tým zároveň spomaľuje celkový proces starnutia.
Voľné radikály sú produktom vnútorných telesných procesov, vznikajú pri premene prijímaných látok na energiu. Ich oxidáciou dochádza k poškodzovaniu tkanív a to je jeden z najdôležitejších príčin starnutia. Receptom na dlhodobú mladosť je preto udržiavať v rovnováhe voľné radikály a antioxidanty, čím môžeme zabrzdiť rozvoj ochorení, ktoré súvisia s pribúdajúcim vekom. Patria medzi ne napríklad kardiovaskulárne ochorenia, degeneratívne ochorenia kĺbov, diabetes a tiež znížená schopnosť imunitného systému reagovať na nepriaznivé procesy a látky v tele.
Chemické látky, ktoré sa nachádzajú v brokolici sú schopné stimulovať širokú škálu obranných mechanizmov a tým oddialiť následky zlyhania imunitného systému. Konzumáciou brokolice teda dodáme telu látky, ktoré aktivujú enzymatické reakcie, ktoré chránia bunky pred poškodením a pred predčasným starnutím. Dodajme, že brokolica obsahuje vitamíny C, K, A, železo, vápnik, zinok, fosfor a horčík.
Zdroj: www.dailymail.co.uk
..ale nie tá, ktorá sa predáva v našich supermarketoch...
Neregistrovaný - , 14.3.2008 08:56