Rozmarín sa zvyčajne pridáva do omáčok k mäsu pre svoju výraznú chuť. Teraz tu je však aj iný dôvod prečo ho použiť- ako prevencia rakoviny.
Vedci zistili, že pridaním tejto rastlinky do hamburgerov je možné rozpustiť potencionálne rakovinotvornú zložku HCAs, ktorá sa tvorí pri príprave mäsa.
Prítomnosť HCAs môže byť problémom najmä v hovädzom mäse, ktoré sa pripravuje pri vysokej teplote dlhší čas. Vedci z Kansaskej Univerzity dokázali, že pridaním rozmarínu k hovädziemu plátku sa znížila prítomnosť nebezpečných látok od 30 do 100%. A to všetko vďaka antioxidačným vlastnostiam bylinky.
Pridanie rozmarínu je teda alternatívou pre tých, ktorí pripravujú mäso pri veľmi vysokej teplote . Milovníci mäsa, ktorí neobľubujú chuť rozmarínu si môžu na internete zadovážiť špeciálny extrakt, ktorý má rovnaké vlastnosti ako samotná bylinka.
Na tieto účinky rozmarínu vedci prišli po tom, čo zisťovali vlastnosti a účinky rôznorodých bylín na proces prípravy jedál. Rozmarín patrí do skupiny byliniek so silnými antioxidačnými vlastnosťami spolu s bazalkou, mätou, oreganom, tymianom, šalviou a mojoránkou. Pridaním ktorejkoľvek z nich do marinovacej omáčky má pozitívne účinky na naše zdravie.
Na prípravu marinády potrebujeme olej ( slnečnicový alebo olivový), sójovú omáčku, trochu soli a zmes byliniek, ideálne čerstvých, ktoré natrháme na malé časti. Pridať môžeme aj cesnak. Umyté plátky mäsa potrieme zmesou a necháme odležať na 12 hodín- napríklad cez noc. Takto naložené mäso sa môže ďalej pripravovať na grile, panvici, či rúre. Nie je už potrebné pridávať viac tuku.
Zdroj: www.dailymail.co.uk